Odgovor novinara "Vijesti" kompaniji "ToMontenegro": Naravno da nije urađeno poravnanje sa "Oki Air"

Nakon što je početkom maja donedavni član Odbora direktora Vuk Stojanović ponovo upozorio ostale kolege da se ugovor sa “Oki Air” ne može produžiti, Hodžić započinje postupak prebacivanja osnivačkih i upravljačkih prava u tim firmama na srodnike i druga povezana lica

15872 pregleda 7 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

U odgovoru na tekst “Vijesti” - “Oki Air dobio ugovor, smijenjeni uzbunjivači”, iz “ToMontenegra” su kazali da se u njemu nalazi niz neosnovanih i neargumentovanih optužbi, međutim upravo se one nalaze u njihovom odgovoru.

Kazali su da su “apsolutno netačne i zlonamjerne informacije o navodno izračunatim potraživanja od 70.000 eura koje naša kompanija ima prema partneru “Oki Airu”, iz prostog razloga jer se presjek dugova i potraživanja radi periodično, tj. još nije urađen, a njegova izrada je u toku”.

Podsjećamo sporni iznos potraživanja koji je “Oki Air” naplatio od putnika, a nije proslijedio državnoj kompaniji odnosi se na drugu polovinu prošle godine i po ugovoru koji je istekao 31. maja ove godine, a da je novi ugovor potpisan od 1. juna. Periodični presjeci obaveza rade se kvartalno ili polugodišnje, a ovdje su sporna i potraživanja iz jula prošle godine. Poslovna logika govori da se novi ugovor ne potpisuje dok se ne urede obaveze iz prethodnog ugovora.

Kažu i da će nadležni tek da utvrde da li je član Odbora direktora Orhan Hodžić u konfliktu interesa. Kada je imenovan u Odbor u septembru prošle godine bio je vlasnik sve tri firme “Oki Air” koje su pružale usluge “ToMontenegru” i Zakon o sprečavanju korupcije jasno kaže da je to morao da prijavi, ali nije.

Nakon što je početkom maja donedavni član Odbora direktora Vuk Stojanović ponovo upozorio ostale kolege da se ugovor sa “Oki Air” ne može produžiti, Hodžić započinje postupak prebacivanja osnivačkih i upravljačkih prava u tim firmama na srodnike i druga povezana lica. To potvrđuje da je i sam Hodžić znao da je u konfliktu interesa, i da mu je mjesto u bordu bilo važnije od tri svoje firme sa milionskim prometima. Međutim, Zakon o sprečavanju korupcije predviđa da se i poslovanje državne kompanije sa povezanim licima smatra konfliktom interesa, kao i da “Organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju ne može da zaključi ugovor sa privrednim društvom u kojem javni funkcioner i sa njim povezano lice ima privatni interes”.

Kažu i da nije istina da je Odbor direktora ranije odbacio predlog za otvaranje svoje poslovnica na Aerodromu Podgorica kako “Oki Air” ne bi kupio kajmak, kao i da sama analiza o otvaranju poslovnice nikada nije urađena. Prema dokumentaciji, analiza je predata Odboru direktora 18. januara, a o njoj se raspravljalo 25. januara, a Hodžić ni tada nije rekao da je u konfliktu interesa.

Kažu i da nije bilo nikakvog sastanka 10. marta. Sastanak znači sastati se, razgovarati, a prema meterijalu koji “Vijesti” imaju tri člana odbora direktora i tadašnji izvršni direktora su se tada sastali i dvije sedmice prije objavljivanja konkursa razgovarali kako Slovencu omogućiti da pobjedi na konkursu.

Bonus video: