Odgovor novinara "Vijesti" kompaniji "Oki Air": Prebacivanje firmi na rodbinu nije lijek

Nakon što je više puta upozoravan od člana donedavnog člana Odbora direktora Vukadina Stojanovića da je konfliktu interesa, kao i da se novi ugovor sa kompanijama “Oki Air” od 1. juna ne može potpisati ako je on i dalje vlasnik, Hodžić započinje postupak prebacivanja osnivačkih prava na rodbinu i povezana lica

18645 pregleda 99 reakcija 19 komentar(a)
Hodžić vlasnik cijele “Oki Air” grupe, Foto: Gov.me
Hodžić vlasnik cijele “Oki Air” grupe, Foto: Gov.me

U reagovanju na tekst “Vijesti” - “Oki Air dobio ugovor, smijenjeni uzbunjivači” izvršni direktor Danijel Hodžić je poslao reagovanje u kojem navodi da član Odbora direktora “ToMontenegro” Orhan Hodžić nije vlasnik tri “Oki Air” firme koje na aerodromima u Podgorici, Ljubljani i Beogradu posluju sa “ToMontenegro”.

Kada je Orhan Hodžić izabran u bord direktora “ToMontenegro” bio je vlasnik sve tri ove firme i taj konflikt interesa nije prijavio. Takođe je bitno da Hodžić u postupku kandidovanja nije prošao redovnu proceduru kroz komisije Ministarstva kapitalnih investicija i Vlade jer je MKI Vladi dostavilo pet kandidata među kojima on nije bio. Premijer Dritan Abazović je tada na samoj sjednici Vlade izbacio jednog kandidata i umjesto njega kandidovao Hodžića bez prethodne zvanične provjere.

Nakon što je više puta upozoravan od člana donedavnog člana Odbora direktora Vukadina Stojanovića da je konfliktu interesa, kao i da se novi ugovor sa kompanijama “Oki Air” od 1. juna ne može potpisati ako je on i dalje vlasnik, Hodžić započinje postupak prebacivanja osnivačkih prava na rodbinu i povezana lica.

Svoju firmu u Podgorici “Oki Air Montenegro” 8. maja, što je objavljeno u Službenom listu 17. maja ove godine, prebacuje na svoju nevjenčanu suprugu Minku Lekić, koja je i bez toga u smislu zakona povezano lice jer je direktor njegove firme “Oki Air Broadcasting”. Direktor ostaje Danijel Hodžić.

Firmu u Ljubljani “Oki Air” 26. maja ove godine prebacuje na svog bliskog srodnika Danijela Hodžića, koji je i bez toga u smislu zakona povezano lice jer je istovremeno direktor njegove firme “Oki Air Travel”.

Osnivačka prava i firmi “Oki Air Internacional” u Beogradu prebacio je na Aleksandru Ivanović, što je okončano 29. maja. Ivanović je bila direktor ove firme i kada je Hodžić bio njen zvanični vlasnik. Tako da je i bez porodičnih veza porodičnih veza, u koje “Vijesti” neće ulaziti, ostao u konfliktu interesa isto kao i da je zvanično ostao vlasnik.

Ovo mučenje oko prebacivanja firmi na srodnike i povezana lica par dana pred potpisivanje novog ugovora, samo pokazuje da je Hodžić i te kako bi svjestan da krši zakon i da novi ugovor sa njegovim firmama ne bi mogao biti potpisan sa “ToMontenegro”.

Tek nakon ove vratolomije sa registrima u tri države, predat je zahtjev za crnogorskoj Agenciji za sprečavanje korupcije da provjeri da li je Hodžić sada u konfliktu interesa.

Na sajtu kompanije i dalje piše da je Orhan Hodžić vlasnik cijele “Oki Air” grupe.

I na kraju da li bi navod da Hodžić nije vlasnik “Oki Aira” bila istina ili prihvatanje fiktivnih prepisa da bi se zaštitile stečene privilegije?

Bonus video: