Klime na Rimskom trgu ponovo rade

Iz Uprave za državnu imovinu otklonili problem u zgradi gdje je smješteno nekoliko ministarstava

4669 pregleda 6 komentar(a)
Problem nastao zbog sajber napada (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Problem nastao zbog sajber napada (ilustracija), Foto: Zoran Đurić

Problemi s klimatizacijom i ventilacijom koje su izazvali sajber napadi u zgradi na Rimskom trgu u kojoj je smješteno više ministarstava su riješeni, a sistem je stavljen u funkciju i nesmetano radi, saopštili su iz Uprave za katastar i državnu imovinu.

Iz te Uprave koja je nadležna za zgradu u kojoj su prostorije ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kapitalnih investicija i zdravlja su “Vijestima” zvanično kazali da je nakon intervencija, Ministarstvo javne uprave (MJU) izvršilo ponovnu reinstalaciju operativnog sistema računara preko kojeg se centralizovano upravlja tehničkim sistemima, među kojima i sistemom klimatizacije.

Redakciji su se ranije obratili zaposleni koji su tvrdili da hlađenje u objektu ne radi, te da temperature dostižu 32 stepena Celzijusa, kao i da većina zaposlenih smatra da neće dolaziti na posao ako se situacija uskoro ne promijeni.

Iz Uprave su podsjetili da su problem u funkcionisanju sistema za centralizovani nadzor i upravljanje klimatizacijom (BMS) u ovom objektu izazvali sajber napadi na informacionu infrastrukturu, ali i da su preduzeli sve korake koje je zahtijevalo MJU, odnosno Direktorat za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost.

Dodaju da su nakon rada na sanaciji računarske mreže koje je radilo MJU, izvršili migraciju licence za BMS kako bi povratili sve funkcionalnosti i nadzor nad tehničkim sistemima. Pošto te mjere nisu dale željene rezultate, fizički je razdvojena računarska za potrebe BMS-a od ostatka mreže. Nakon tih koraka reinstaliran je operativni sistem računara preko kojeg se upravlja tehničkim sistemima i klimatizacijom.

Upitani da li znaju ko je izvršio infrastrukturne napade, iz Uprave su kazali da nisu nadležni za otkrivanje adresa sajber napada.

Zgrada je ranije adaptirana kao dio projekta za unapređenje energetske efikasnosti u obrazovnim, socijalnim ustanovama i administrativnim objektima.

Bonus video: