DRI dala pozitivno mišljenje, ali i niz uočenih manjkavosti

DRI je objavila izvještaj o reviziji poslovanja Luke Kotor AD u 2022.

5280 pregleda 0 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti preuzeća Luka Kotor – AD Kotor za 2022. godinu.

Reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja "Luka Kotor" AD Kotor za 2022. obavio je Kolegijum DRI u sastavu sastavu: senator Zoran Jelić kao rukovioodilac i senator dr Branislav Radulović kao član Kolegijuma.

"Finansijskom revizijom Godišnjih finansijskih izvještaja Luka Kotor AD za 2022. godinu utvrđeno je da su finansijski izvještaji za 2022. godinu sastavljeni u svim materijalnim aspektima, u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja i da su prezentovani na fer i objektivan način. Revizijom pravilnosti Godišnjih finansijskih izvještaja Luka Kotor AD Kotor za 2022. godinu utvrđena su odstupanja i neusklađenosti poslovanja Društva sa sljedećim propisima: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i popisu stvari u državnoj svojini i Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini", saopšteno je danas tim povodom iz DRI.

Državni revizori će svoj izvještaj dostaviti Odboru direktora Luke Kotor AD "radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, Opštini Kotor kao većinskom vlasniku Društva radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti i unapređenja položaja Društva i jačanja odgovornosti u upravljanju javnim finansijama kao i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

" Luka Kotor" AD kao subjekt revizije je dužan da do 31. jula dostavi DRI Plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka koji treba da sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove, kao i Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama do 31.decembra ove godine.

Većinski vlansik Luke Kotor AD koja upravlja lukom podno zidina Starog grada je Opština Kotor koja ima skoro 57 odsto akcija ove firme. Fond PIO je vlasnik 17,5 odsto kapitala, iza zbirnog kastodi računa kod CKB banke kriju se vlasnici 11,45 odsto Luke Kotor AD, zaposleni i građani imaju 8,17 odsto a Zavoz za zapošljavanje Crne Gore 5,87 odsto kapitala.

Kompanija je prošlu godinu završila sa neto dobiti u iznosu od 1.284.943 eura, što je značajno bolji rezultat u odnus na poslovnu 2021. koju je Luka Kotor okončala sa neto gubitkom u iznosu od 967.997 eura, DRI je konstatovala da je Luka Kotor lani imala nizak stepen realizacije planiranih investicionih ulaganja, te su preporučlili da kompanija "treba da, na osnovu stečenih iskustava tokom krize Covid-19, osmisli i učini operativnim planove za oporavak nakon krize koji bi poslužili kao valjana osnova za odgovor na krizu i obezbijedili stabilnost i kontinuitet poslovanja u budućim kriznim situacijama".

Revizori su utvrdili i da kompanija na čijem su čelu predsjednica UO Ljiljana Popović-Moškov (URA) i izvršni direktor Milko Krvavac (SNP) "nije uspostavila unutrašnje kontrole utvrđivanjem internih pravila i procedura za sve procese koje se odvijaju u Društvu (obračun i isplatu zarada, blagajničko poslovanje, korišćenje sredstava reprezentacije, korišćenje službenih telefona i visine limita, evidentiranje i plaćanje ulaznih i izlaznih faktura".

Luka Kotor je u međuvremenu ove godine donijela Pravilnik o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila, odnosno Pravilnik o službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu.

DRI je utvrdila i da Luka Kotor nije izvršila "razdvajanje odgovornosti kojom se sprječava da jedno lice istovremeno bude odgovorno za odobravanje, ovlašćivanje, evidentiranje ili kontrolu i nije uspostavila sistem dvojnog potpisa u kome finansijska obaveza ne može biti preuzeta ili izvršeno plaćanje bez potpisa rukovodioca subjekta i rukovodioca finansijske službe ili drugog ovlašćenog lica", kao Ii da ova kompanija nije uspostvaila sistem unutrašnje revizije u skladu sa zakonom.

Utvrđeno je da firme koju vode Popović-Moškov i Krvavac lani nije vršila popis imovine na odgovarajućem obrascu, kao i da nije ispoštovala obavezu iz Zakona o državnoj imovini da na odgovarajućim obrascima do kraja godine dostavi popis pokretne i nepokretne imovine nadležnom organu Opštine Kotor koja je njen večinski vlansik.

Državni revizori su utvrdili i da je Luka Kotor "zaposlenima koji obavljaju poslove lučkog pilota isplaćivala poseban dodatak u iznosu od 150 eura neto po brodu, odnosno jahti kojom je upravljano odnosno pilotirano, bez pravnog osnova sadržanog u opštem aktu poslodavca”, kao i da je slabo planirala javne nabavke koje su lani bile predviđene na iznos od 1.144.614 eura, a realizovane samo u iznosu od 112.198 eura.

DRI je koststovala i manjkaviosti prilikom sprovođenja javnih nabavki za kupovinu goriva, betonskih siderenih blokova i za nabavku usluga revizije, kao i u načinu na koji su evidentirani pojedini prohodi, odnosno troškovi kompanije.

Bonus video: