Džaković: Novo rukovodstvo Montenegro Bonusa povratilo likvidnost preduzeća

Izvršni direktor kompanije Zečević kazao da je Montenegro Bonus u prvom kvartalu ove godine ostvario neto dobitak od 87.000 eura i da je tendencija pozitivnog poslovanja izvjesna i u drugom kvartalu

2166 pregleda 218 reakcija 1 komentar(a)
Slađana Džaković, Foto: Montenegro Bonus
Slađana Džaković, Foto: Montenegro Bonus

Novo rukovodstvo Montenegro Bonusa za dvije godine uspjelo je da povrati likvidnost društva, da pokrene i završi postupak procjene imovine u vlasništvu, kao i imovine koja mu je data na upravljanje i korišćenje od strane Vlade Crne Gore, kazala je predsjednica Odbora direktora Montenegro Bonusa Slađana Džaković.

Ona je na svečanosti, povodom 20 godina poslovanja kompanije, kazala da je pred Odborom direktora i izvršnim direktorom koji su imenovasni u junu 2021. godine, "bio vrlo težak zadatak, jer je u tom trenutku likvidnost firme bila ugrožena", kao i da je društvo ostalo bez obrtnih sredstava usled blokade računa od strane Privrednog suda, zbog duga nastalog u periodu upravljanja KAP-om.

Kako je saopšteno iz Montenegro Bonusa, Džaković se osvrnula na energetsku krizu na globalnom nivou, izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja se odrazila na tržište kroz nedostatak energenata i česte promjene cijena na berzi naftnih derivata.

"Profesionalnim pristupom u radu i angažmanom, uspješno smo odoljeli svim pritiscima, što dokazuje veliki broj sklopljenih komercijalnih ugovora sa javnim naručiocima i privatnim kompanijama. Društvo je i tekuću, 2023. godinu započelo pozitivnim poslovanjem, a isti trend je nastavljen i do današnjeg dana", navela je Džaković.

Montenegro Bonus je započeo i postupak osnivanja regionalne kompanije za projekat Jonsko jadranski gasovod-IAP.

"Koji će u budućnosti biti vrlo značajan za državu Crnu Goru, budući da je energetika jedan od glavnih stubova razvoja Crne Gore. Nakon sastanka, koji je sredinom juna održan u Splitu, na kom je ispred Montenegro Bonusa učestvovala predsjednica Odbora direktora sa saradnicima i predstavnici hrvatske kompanije "Plinacro" dogovoreno je potpisivanje osnivačkih akata do kraja 2023. godine. Pomenuti projekat je ključan za gasifikaciju Crne Gore, a povezivaće Albaniju i Hrvatsku, prolazeći kroz teritoriju Crne Gore. Na ovaj način će Crna Gora zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom biti most između Kaspijskog regiona i Zapadne Evrope", navodi se u saopštenju kompanije.

Dodaje se i da je Montenegro Bonus postavio ciljeve koji se tiču još boljeg pozicioniranja na tržištu nafte i naftnih derivata, stavljanjem u funkciju skladišnih kapaciteta koji su mu dati na upravljanje, korišćenje i raspolaganje od strane Vlade, kao i izgradnja maloprodajnih objekata nafte i naftnih derivata.

Džaković je navela i da očekuje da će Vlada, aktivnim učešćem, doprinijeti da se ostvare ciljevi i da se Montenegro Bonus kao kompanija u vlasništvu države, dodatno osnaži i adekvatno pozicionira na tržištu.

Izvršni direktor, Radoš Zečević rekao je da je najznačajniji projekat, bitan za razvoj stavljanje u funkciju skladišta naftnih derivata u Baru, Bijelom Polju i Lipcima.

"Nakon što budu riješeni imovinsko pravni odnosi sa kompanijom Jugopetrol AD, uz učešće Zaštitnice imovinsko pravnih interesa Crne Gore, budući da se radi o imovini koja je u vlasništvu države".

Zečević
Zečevićfoto: Montenegro Bonus

Dodao je da je ponosan na to što se u ovom segment daje maksimalni doprinos da se mnogi naslijeđeni problem riješe i privedu kraju.

Zečević je kazao i da je Montenegro Bonus u prvom kvartalu ove godine ostvario neto dobitak od 87.000 eura.

"Što je za 91.000 eura više u odnosu na planirani rezultat za prvi kvartal 2023. godine, a tendencija pozitivnog poslovanja je izvjesna i u drugom kvartalu", rekao je.

Naveo je da svi planovi Montenegro Bosuna zahtijevaju blisku saradnju sa državom za dobrobit same kompanije, države i društva u cjelini.

Za najbolje radnike Montenegro Bonusa za prvu polovinu 2023. godine iz redova zaposlenih izabrani su Venera Amanović i Nikola Vujović, zaposleni u Sektoru za komercijalne poslove.

Bonus video: