Damjanović: Disciplinovati se, stiže na naplatu 1,1 milijarda duga u 2025. godini

Vlada utvrdila smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period 2023. do 2026. godine.Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da su obaveze koje nas čekaju velike i to će zahtijevati dosta rezova u fuskalnoj politici, kao i da je te obaveze ostavila stara vlast

20706 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube

Vlada je utvrdila smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period 2023. do 2026. godine čiji je cilj da se dug države i deficit svedu zakonski osnov do 2026. godine.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je objasnio da je cilj smjernica da se stabilizuju javne finansije što je važno zbog vraćanja dgua po osnovu obverznica koje su emitovane 2019. ( 500 miliona) i 2020. godine koji dolaze na naplatu 2025. i 2027. godine.

"Obaveze koje nas čekaju su velike i to će zahtijevati dosta rezova u fuskalnoj politici.I dalje imamo ozbiljan prostor u suzbijanju sive ekonomije za dodatne prihode države. Rak rana je turizam zbog nelegalnog smještaja, do politika u oblasti igara na sreću, čvsta fiskalna disciplina kroz fiskalizaciju, uvođenje elektronske fakturu", pojasno je Damjanović, dodajući da država već bilježi pad javnog duga.

Damjanović je kazao da treba da se stvori osnov da sve obaveze redovno servisirano i da nema dodatnih zaduženja, te da sve institicije treba da racionalno troše novac.

On je podsjetio i da je "dugove ostavila stara vlast".

Pomoćnik ministra finansija za budžet Bojan Paunović je objasnio da 2025. godine dolazi na naplatu 873 miliona eura duga i 190 miliona kamata što je milijarda eura.

"Ako se ukalkuliše deficit nedostajuća sredstva su milijardu i 150 miliona eura. To je veliki iznos koji je teško obezbijediti u jednoj godini i zato se sada govori od 2025. godine jer je potrebno preduzeti aktivnosti u svim godinama koje tome pretohodne da bi prije dospijeća otplaćivali obaveze koje dolaze prije vremena", pojasnio je Paunović.

Bonus video: