Ugovor u Solar gradnji produžen svima osim nekolicini električara

"Posebno nas je izrevoltiralo to što su poslali naše kolege da spriječe ostatak električara da nas podrže, jer samo su htjeli da se solidarišu i kažu kako smo svi u istom problemu“

12620 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekoliko električara iz Solar gradnje tvrde da samo njima nije produžen ugovor, a da je to urađeno zbog toga što su ih ostale kolege izabrale da o statusu zaposlenih razgovaraju sa menadžmentom pa je njima, „ni krivima, ni dužnima“, stavljena titula „kolovođa“.

Žale se na lošu organizaciju, da nijesu imali osnovna sredstva za rad pa zbog toga nijesu mogli ispuniti predviđene norme, niti ostvariti bonuse koji su predviđeni posljednjim ugovorima koje su potpisali, kao i da su koristili sopstvene automobile za odlazak na teren bez nadoknade za gorivo. Tvrde i da su njihove kolege-električari, kojima su produženi ugovori, prije dva dana spriječene da im daju podršku.

„Od svog novca i zahvaljujući snalaženju inženjera kupujemo najosnovije stvari za posao. Zbog svega toga, a da ne bi 'trpio' posao dogovorili smo se da svaka od četiri grupe izabere po jednog predstavnika koji bi razovarao s pretpostavljenima i požalio se na lošu organizaciju, nedostak materijala za rad, ali i kako bi saznali kakav je naš status, možemo li se nadati ugovorima na neodređeno“, iznijeli su električari kojima nijesu produženi ugovori.

Prema njihovim tvrdnjama, od predsjednika Odbora direktora Ljubiše Đurkovića nijesu dobili tražene odgovore, pa su 15 dana čekali da ih neko od uprave EPCG primi, a kako se to nije dogodilo svi električari su donijeli jednoglasnu odluku da obustave rad.

„Ipak, dan kasnije saopšteno nam je da će nas primiti Milutin Đukanović, te da dođemo u upravnu zgradu EPCG, a sastanka je protekao i raspravi i nekorektnoj atmosferi, pa smo i optuženi da radimo protiv preduzeća koje hljebom hrani naše porodice“, tvrde električari.

„Uzalud smo pokušavali objasniti Đukanoviću da smo od prvog dana maksimalno požrtvovano radili kako bi posao krenuo, da smo radili našim alatom, da smo sopstvene automobile koristili za odlazak na teren bez nadoknade za gorivo, da smo obučavali električare bez iskustva, jer malo nas je. Valjda je očekivano da nakon godinu pitamo nekoga za status i budućnost firme u kojoj smo od osnivanja“, naveli su i dodali da je očigledno da menadžment nije „shvatio da su oni samo predstavnici svih električara“, da su jedinstveni, i da nijesu kolovođe ni organizatori bilo kakavih štrajkova.

„Otkazi su podijeljeni električarima koji nemaju mrlje u svom radu, što tvrde i inženjeri koji rukovode grupama. Očigledno nikoga iz uprave Solar gradnje ne interesuje kvalitet rada, ni koliko ko od radnika zna i može raditi. Posebno nas je izrevoltiralo to što su poslali naše kolege da spriječe ostatak električara da nas podrže, jer samo su htjeli da se solidarišu i kažu kako smo svi u istom problemu“.

Električari iz Solar gradnje, kojima nije produžen ugovor, tvrde da više od pola zaposlenih u njihovom preduzeću uopšte ne dolazi na posao, već da jedna trećina radi za ostale i zarađuje im platu.

O svom slučaju obavijestili su čelnike sindikata, a tražiće i od inspekcijskih službi da obiđe Solar gradnju. Još jednom će se, kako su poručili, obratiti predsjedniku Odbora direktora EPCG, Milutinu Đukanoviću, kao i direktoru Solar gradnje Ranku Vuksanoviću, a odgovore čekaju do ponedjeljka do podne, u protivnom najavljuju proteste ispred zgrade EPCG. Očekuju da ih pored kolega, podrže i radnici iz nikšićkih preduzeća.

Bonus video: