Država planira da kupi još akcija "Montenegroberze"

Procedura izbora članova odbora direktora je u toku, a tokom jula se očekuje skupština akcionara ovog akcionarskog drustva, kao i formalizacija prisustva Države u vlasničkoj strukturi, rečeno je iz Vlade

4828 pregleda 2 komentar(a)
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković

Država je u mogucnosti da otkupi akcije ad manjinskih akcionara Prva banka Crne GoreAD Podgorica (3,73%) i fizičkog lica Lenke Zee (1,44%), što ukupno iznosi 5,17% vlasnicke strukture, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vlada je, kako se navodi, u prethodnom periodu usvojila dvije informacije u vezi sa učešćem Države na trzistu kapitala.

Nakon lnformacije o namjeri Vlade Crne Gore za otkup akcija "Montenegroberze" AD Podgorica u vlasnistvu "Atlas banke u stečaju" ad Podgorica, data je saglasnost da se kupe akcije pomenutog akcionara, kao dio vlasničke strukture u Berzi. Na ovaj način, Država je stekla 5. 79% vlasništva i dobila mogucnost da preko svog predstavnika aktivno participira na Skupštinama akcionara "Montenegroberze", piše u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je procedura izbora članova odbora direktora u toku, te da se tokom jula očekuje skupština akcionara ovog akcionarskog drustva, kao i formalizacija prisustva Države u vlasničkoj strukturi.

"Kroz navedene aktivnosti došlo je do institucionalnog prisustva države na ovom tržištu. Pored praćenja opštih uslova za razvoj tržišta kapitala (makroekonomska i politička stabilnost, trend rasta GDP-a) neophodno je fokusirati se na oblasti koje predstavljaju slabosti pozicije tržišta kapitala. To se prije svega odnosi na nepostojanje adekvatnog finansijskog znanja u široj populaciji, kao i na činjenicu da se velika imovina potencijalnih investitora nalazi u formi bankarskih depozita. Saradnja nadležnih institucija, koja podrazumijeva aktivnosti menadžmenta Berze, mora doprinijeti promjeni pomenutih trendova. Prisustvo predstavnika Države u menadžmentu ovog akcionarskog društva, može doprinijeti ubrzanju ovog procesa", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su podsjetili da je prilikom osnivanja Berze, država bila među prvim akcionarima.

"Vlasnička struktura ,"Montenegroberze" AD je takva da udio od preko 50% imaju investiciona društva čiji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u "Montenegroberzi", a po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine. Akcionari ID-OIF "Atlas Mont" sa 33,55%, ID "CG Broker-diler" AD sa 17,26% i DOO "Atlas Grupa" sa 6,17% učestvuju u vlasničkoj strukturi Berze, što u sumi čini ukupan vlasnički udio od 57,55% onih lica koja trenutno ne mogu ostvarivati prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u "Montenegroberzi" (npr. onemogućeno je raspolaganje akcijama i glasanje na Skupštini akcionara), po osnovu odluke Suda o blokadi imovine, a do okončanja sudskih postupaka koji se odnose na Atlas grupu i lica povezana sa istom. Na osnovu gore navedenog, potpunu kontrolu natl "Montenegroberzom" AD Podgorica trenutno ostvaruju manjinski akcionari. Opravdanost kupovine akcija lnvesticioni fondovi se u budućnosti mogu posmatrati kao jedan od najznačajnijih faktora u stimulisanju trgovine na Berzi. Saradnja Berze sa Komisljom za tržiste kapitala i Ministarstvom finansija je od ključnog značaja za kreiranje optimalnog pravnog okvira, na čemu se kroz pripremu seta zakonskih rješenja aktivno radi", stoji u saopštenju Vlade.

Kroz stimulisanje rada investicionih fondova,dodaje se, neophodno je kreirati ambijent za njihovo ulaganje u dugorocne hartije od vrijednosti.

"Takođe, Crnu Goru olčekuje reforma penzionog sistema, te kreiranje privatnih penzionih fondova, koji mogu imati aktivnu ulogu na Berzi. Penzioni fondovi su pored investicionih fondova glavni generatari berzanskog prometa u svijetu. Dakle, proaktivna uloga Države u sferi javnih finansija podrazumijeva prisustvo i na tržištu kapitala. S obzirom da je u poslednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom pravcu i da je intencija Države da u budućnosti uzme jos veće učesće na trzistu kapitala, za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržišta kapitala (Montenegroberza i CKDD) koordiniranoradi na stvaranjupovoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investiranje. Zbog navedenog, nameće se kao logican zakljucak da Država uđe u vlasničku strukturu "Montenegroberze" u što većem procentu, što bi dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane Državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala. S tim u vezi, a shodno aktuelnoj ponudi, Država je u mogućnosti da otkupi akcije ad manjinskih akcionara Prva banka Crne GoreAD Podgorica (3,73%) i fizičkog lica Lenke Zee (1,44%), što ukupno iznosi 5,17% vlasničke strukture", objašnjavaju.

Dodaju da država ima i ekonomski interes za otkup pomenutih akcija, jer trenutna kapitalizacija Montenegroberze", kako tvrde, "iznosi 2.011.011,00 eura (1 akcija = 600,00 eura).

"Dok je ukupna aktiva (imovina Montenegroberze) po bilansima na 30.09.2022. godine 2.532.003,00 eura, od čega samo na stavku gotovina otpada cca 1,5mil. eura. Ukoliko bi Država preuzela pomenuti paket akcija (176 akcija x 600,00 eura) ukupno bi platila 105.600,00 eura, što bijojsa već stečenih 5,79% vlašnistva omogućolo ukupan udio uvlasničkoj strukturi ad preko 10%, uz već obezbijeđeno pravo na sazivanje Skupštine akcionara i predlaganje člana Odbora direktora. Na ovaj način Država bi imala aktivnu poziciju u odlučivanju o svim bitnim pitanjima daljeg razvoja tržišta kapitala", kazali su iz Vlade.

Bonus video: