Firmi "Oki Air" stiglo da plati skoro 70 hiljada eura

Potvrđeno pisanje “Vijesti” da porodična firma člana odbora direktora nije državnoj aviokompaniji prosljeđivala sav novac koji je naplaćivala od putnika

55582 pregleda 63 reakcija 17 komentar(a)
Iznosi potvrđuju i da je opravdano da kompanija otvori svoju poslovnicu na aerodromu, Foto: BORIS PEJOVIC
Iznosi potvrđuju i da je opravdano da kompanija otvori svoju poslovnicu na aerodromu, Foto: BORIS PEJOVIC

“ToMontenegro” je od kraja prošle godine tri puta dostavljao fakture firmi “Oki Air Montenegro” da plati kompaniji novac za višak prtljaga koji je naplaćivala od putnika na aerodromu Podgorica, a nije prosljeđivala kompaniji za različite mjesečne periode.

Faktura je posljednji put iz komercijalne službe poslata prije nekoliko dana, a ukupni iznos utvrđene obaveze po ovom osnovu je 68,5 hiljada eura za šest mjeseci u drugoj polovini prošle godine.

“Oki Air Montenegro” se do maja ove godine nalazio u vlasništvu Orhana Hodžića, koji je od septembra prošle godine član Odbora direktora “ToMontenegro”. Tada je osnivačka prava u kompaniji prepisao na nevjenčanu suprugu Minku Lekić.

Nedavno smijenjeni član Odbora direktora državne aviokompanije Vukadin Stojanović, mjesecima je upozoravao na konflikt interesa između Hodžića i kompanije, kao i da postoji suma od oko 70 hiljada eura koju je “Oki Air” zadržao za sebe a nalatio je od putnika za višak prtljaga.

Putnicima je dozvoljeno da imaju prtljag do 23 kilograma, a za težinu preko toga moraja da plate posebnu naknadu. Interno, kompanije tolerišu razliku do jednog kilograma.

Nezvanično, iz “Oki Air” pozivali su se i na to da su zbog odnosa sa putnicima tolerisali manja odstupanja u težini viška prtljaga, kao i u slučajevima kada dva putnika iz iste porodice nose jedan kofer u kojem ima preko 40 kilograma, a ne dva sa težinama do 23 kilograma.

Međutim kontrola kompanije je utvrdila da i pored toga postoje značajno veća odstupanja u težini prtljaga koju je “Oki Air” prijavio u odnosu na onu koja je bila u avionima.

Ovaj iznos potvrđuje i da je otvaranje sopstvenog šaltera kompanije na aerodromu profitabilno za “ToMontenegro” jer bi samo od naplate viška prtljaga mogao da finansira sve troškove, a ne da za taj posao daje proviziju i priliku za dodatnu zaradu privatnoj firmi člana odbora direktora.

“Vijesti” su još prije deset dana poslale pitanja kompaniji “ToMontenegro” - da li su firme “Oki Air” izmirile obaveze prema “ToMontenegro” u vezi preusmjeravanja novca za naplaćeni višak prtljaga, karata i drugih usluga koja je naplaćivao od putnika za prethodni period koji je istekao 31. maja, ali nisu dobile odgovor.

U reagovanju na tadašnji tekst su 30. juna saopštili “apsolutno se netačne i zlonamjerne informacije o navodno izračunatim potraživanjima od 70.000 eura koje naša kompanija ima prema partneru ‘Oki Airu’, iz prostog razloga jer se presjek dugova i potraživanja radi periodično, tj. još nije urađen, a njegova izrada je u toku.

Slično su tada naveli iz “Oki Aira”, “na osnovu dobijenih podataka iz “To Montenegra”, vrši se redovno usklađivanje međusobnih obaveza, nakon čega se i vrši uplata”.

Direktor može da umanji dug

“ToMontenegro” ima praksu, koja je uobičajena u aviokompanijama, da komercijalne partnere u situacijama kada za kompaniju ostvare bitne rezultate nagrađuje sa povećanjem provizije ili umanjenjem obaveza koje imaju.

Tako da sada izvršni direktor Mark Anžur teoretski može “Oki Airu” da umanji ovu obavezu. Međutim, takav oblik nagrađivanja partnera predviđen je za uspješne partnere a ne one koje nisu prijavljivali prihod i mjesecima ga nisu prosljeđivali kompaniji.

Prema razgovoru koji su “Vijesti” ranije objavile, upravo je Hodžić dvije sedmice prije raspisivanja konkursa za izbor novog direktora predlagao da se pomogne Slovencu da pobijedi na konkursu, a sa Anžurom se sastajao i u Ljubljani dva dana prije objavljivanja konkursa.

Bonus video: