Partnere Blaža Đukanovića će saslušati u oktobru

Firma “BB hidro” od države traži naknadu štete i izmaklu dobit jer im je onemogućeno da grade malu hidroelektranu na rijeci Slatini

12817 pregleda 4 komentar(a)
Glavna rasprava 18.oktobra: Zgrada Privrednog suda u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Glavna rasprava 18.oktobra: Zgrada Privrednog suda u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Na ročištu pred Privrednim sudom povodom tužbe koju je protiv države pokrenula firma “BB hidro” (BBH) juče je donijeto rješenje o saslušanju suosnivača te kompanije Ivana Burzanovića i svjedoka Slavena Burzanovića, što se planira na glavnoj raspravi zakazanoj za sredinu oktobra.

Firma BBH čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, od države traži naknadu štete i izmaklu dobit, jer im je onemogućeno da grade malu hidroelektranu (mHE) “Slatina” na vodotoku istoimene rijeke u Kolašinu i pored toga što im je po osnovu ugovora o koncesiji iz 2017. godine izdata energetska dozvola za to.

Zastupnik države Minja Radović je na jučerašnjem ročištu priložio dokaze, među njima zaključak Vlade iz januara 2021. godine, zapisnik o inspekcijskom pregledu, kao i rješenja Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU). Advokatica BBH je kazala da je riječ o istoj dokumentaciji koja je dostavljena sredinom maja, kao i da su se na nju već izjasnili 1. juna. Ona smatra da je riječ o prolongiranju postupka.

Sutkinja Marija Adžić je imajući u vidu raniji predlog tužioca, donijela rješenje o saslušanju Ivana i Slavena Burzanovića, što je planirano na glavnoj raspravi zakazanoj za 18. oktobar.

Iz firme BBH smatraju da ih je država oštetila jer je 2021. godine MEPU odbilo njihovu žalbu, odnosno potvrdilo rješenje urbanističko-građevinskog inspektora koji je prekinuo postupak odobrenja gradnje male hidroelektrane.

BBH je u maju 2015. godine od tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma tražio dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za gradnju mHE. Resor, kojim je tada rukovodio Branimir Gvozdenović odbio je njihove zahtjeve, uz obrazloženje da za vodotok rijeke Slatine nije urađeno hidrološko istraživanje. Početkom 2017. BBH ponovo podnosi zahtjev i tada dobijaju UTU.

Vlada Duška Markovića je zatim donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa i naložila Upravi za nekretnine da ekspropriše 600 kvadrata zemlje privatnog zemljišta i time omogući realizaciju projekta.

U decembru 2020. godine BBH je dostavio prijavu urbanističko-građevinskoj inspekciji za gradnju “Slatine”, nakon čega je inspektor prekinuo postupak provjere podnošene prijave građenja, uz obrazloženje da se čeka okončanje postupka kontrole procedure i zakonitosti koje je za sve koncesije tada pokrenulo Ministarstvo kapitalnih investicija.

U maju iste godine MEPU, kojim je rukovodio Ratko Mitrović, odbio je žalbu BBH-a i potvrdio rješenje urbanističko-građevinskog inspektora. Vlada u januaru 2021. prekida postupak odobravanja izgradnje malih hidroelektrana, pa i “Slatine”.

Bonus video: