Marina Bar krši zakon o lukama, Vlada je nije obeštetila

“Društvo nije izvršilo isknjižavanje lučke infrastrukture i zemljišta, jer bez pomoći nadležnih organa, nije moguće izvršiti razgraničenje vlasništava nad infrastrukturom niti utvrditi da li će Društvo dobiti pravičnu novčanu naknadu prilikom prenosa vlasništva sa Društva na državu"
113 pregleda 0 komentar(a)
Marina bar, Foto: Anto Baković
Marina bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.07.2018. 18:05h

Marina Bar i Vlada još nijesu regulisali međusobne obaveze, jer prema Zakonu o lukama lučko zemljište i infrastruktura moraju biti u državnoj svojini, ponovo je upozorio revizor finansijskog izvještaja barske kompanije za 2017. godinu.

“Društvo nije izvršilo isknjižavanje lučke infrastrukture i zemljišta, jer bez pomoći nadležnih organa, nije moguće izvršiti razgraničenje vlasništava nad infrastrukturom niti utvrditi da li će Društvo dobiti pravičnu novčanu naknadu prilikom prenosa vlasništva sa Društva na državu. Nijesmo u mogućnosti da procijenimo potencijalne efekte na finansijske iskaze Društva koji mogu nastati kao rezultat procesa isknjižavanja imovine”, navedeno je u izvještaju revizorske firme BDO.

I prošle godine isti revizor imao je istu zamjerku, ali u međuvremenu ništa nije urađeno kako bi Marina Bar svoje poslovanje uskladila sa zakonom.

“Pored toga, nekretnine, postrojenja i oprema na dan 31. decembra 2017. godine u iznosu od 9.665.765 eura sadrže investicije u toku koje se odnose na investicioni objekat marine čija je vrijednost iskazana u iznosu od 8.620.014 eura. Navedeni investicioni objekat je u izgradnji i djelimično se koristi. Izgradnja ovog objekta traje duže od četrnaest godina, a od djelimičnog korišćenja objekta ostvarivani su prihodi. Društvo nije vršilo test obezvređenja investicija u toku, u skladu sa zahtjevom “MRS 36” o umanjenju vrijednosti imovine. Na osnovu prezentovane dokumentacije nijesmo bili u mogućnosti da procijenimo da li bi i koje efekte na finansijske iskaze Društva imalo potencijalno obezvređenje investicija u toku”, naveo je revizor.

Revizor je upozorio da se protiv kompanije vodi više sudskih sporova čiji konačan ishod nije moguće predvidjeti, i upozorio da nisu izvršene rezerve za potencijalne negativne efekte sudskih sporova.

Marina Bar je konačno ispunila uslove da dobije revizorski odbor, jer je na Skupštini akcionara prošle sedmice usvojila potrebne izmjene statuta. Revozorski odbor je trebao da bude izabran do oktobra prošle godine.

Bonus video: