Statisu će trebati dozvola Opštine

MORT je izdao dozvolu za rušenje hotela Kraljičina plaža a procedura izdavanja građevinske dozvole je u toku
61 pregleda 0 komentar(a)
Miločerski park, Foto: Vuk Lajović
Miločerski park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.09.2017. 17:16h

Adritic properties grčkog biznismena Petrosa Statisa neće moći dobiti građevinsku dozvolu za gradnju novog hotela Kraljičina plaža i depadanasa u Miločerskom parku, ako prethodno Opština Budva ne bude to aminovala, jer je Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo Opštini Budva svojstvo zainteresovanog lica u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Dopis da je pozitivno odlučeno o zahtjevu Opštine Budva, koji je potpisao ministar Pavle Radulović, stigao je prekjuče na adresu lokalne uprave. Ovim ja administracija na čijem je čelu gradonačelnik Dragan Krapović uspjela da dobije „prvu bitku“ u zaštiti Miločerskog parka.

„Ministarstvo je razmotrilo zahtjev Opštine Budva za svojstvo zainteresovanog lica u postupku izdavanja dozvole. Skupština opštine Budva je 25. jula 2016. donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa Svetog Stefana, kojom se jasno odredila da u zahvatu ovog prostora ne podržava izgradnju novih stambenih i poslovnih objekta, već samo rekonstrukciju postojećih objekata u postojećim gabaritima. Budvanska SO je ovom deklaracijom Miločerski park u sadašnjem stanju prepoznala kao spomenik prirode, arhitekture i kulturnog pejzaža, koji kao takav predstavlja objekta od opšteg interesa za grad”, navodi se u obrazloženju odluke resornog ministarstva.

Pozivajući se na Zakon o opštem upravnom postupku, kako su naveli u MORT-u, pravo da učestvuje u postupku ima svako lice koje iskaže pravni interes.

“Smatra se da je pravni interes iskazan ako lice tvrdi da se uključuje u postupak zbog zaštite svojih prava ili pravnog interesa. Polazeći od činjenice da je punomoćnik Opštine Budva na usmenoj raspravi iskazao pravni interes uključivanja u predmetni postupak radi zaštite pravnih interesa Opštine, ovo ministarstvo nalazi da su se stekli uslovi za primjenu zakona“, navodi se u obrazloženju.

Na osnovu programskog zadatka, početkom juna 2015. godine, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović, raspisalo je konkurs za izradu idejnog rješenja rizorta Miločer, na kome nije dodijeljana prva, već dvije druge nagrade i to birou ”Elastic Arhitekts” iz Atine za hotel ”Kraljičina plaža” i autorskom timu iz Beograda - Dejanu Miljkoviću, Aleksi Bjeloviću i Petru Sazdanoviću, za projekte vila i apartmana. Programskim zadatkom, na 35 hektara predviđeno je da bude postojećih, dograđenih i novoizgrađenih objekata ukupne bruto građevinske površine 47.249 kvadrata.

Time je kompaniji Adritic propertiesu, zakupcu elitnog kompleksa Miločer - Sveti Stefan omogućeno da na mjestu starog izgradi novi višestruko veći hotel Kraljičina plaža sa 60 soba i ukupne bruto građevinske površine od 22 hiljade kvadrata. Uz hotel se grade i depadansi sa 66 luksuznih stanova za tržište namijenjenih klijenteli sa dubokim džepom. Takođe predviđena je rekonstrukcija i višestruka dogradnja pet postojećih kamenih vila u Miločerskom parku, a planirana je izgradnja 12 apartmana za tražište naspram grad hotela Sveti Stefan, rekonstrukcijom postojećih “divljih” građevina.

MORT je izdao dozvolu za rušenje hotela Kraljičina plaža a procedura izdavanja građevinske dozvole je u toku.

Adriatic properties je dugoročni zakupac grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera i HTP Miločer.

Skupština Crne Gore je prošle godine aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela Sveti Stefan i Vile Miločer sa 30 na 42 godine. Zakup hotela Kraljičina plaža je produžen sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina, dato u zakup na 90 godina.

Bonus video: