Jablan: Pred Cetinjem mnogo bolja sezona nego lani, veliko interesovanje za žičaru

"Trudićemo se da postignemo nivo iz 2019. godine, a možda i da ga prevaziđemo kada je riječ o statističkim podacima", kazao je direktor Turističke organizacije

3875 pregleda 6 komentar(a)
Jablan, Foto: Mediabiro
Jablan, Foto: Mediabiro

Cetinje je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježilo rast od 50 odsto više turista, tačnije 60.000 izletnika koji su posjetili prijestonicu, kazao je direktor lokalne Turističke organizacije Nikola Jablan.

"Nadamo se da će kraj sezone i postsezona biti na odgovarajućem nivou. Pred nama je jedna dobra turistička sezona, mnogo bolja nego prošle godine, što je bio i naš prioritet. Trudićemo se da postignemo nivo iz 2019. godine, a možda i da ga prevaziđemo kada je riječ o statističkim podacima”, kazao je Jablan za Mediabiro.

Žičara "Kotor - Lovćen" još nije krenula sa radom. Jablan je pojasnio da nisu počeli sa prodajom tura, ali da vlada veliko interesovanje među posjetiocima.

"Imamo svakodnevne upite turista o njenom funkcionisanju, datumu otvaranja, tehničkim sposobnostima. U prethodnom periodu ostvarili smo komunikaciju sa kompanijom koja će upravljati žičarom i zajednički smo radili na njenoj promociji. Na taj način pokušavamo da povećamo broj turista, kako u NP 'Lovćen', tako i u gradu. Imamo inicijativu da u budućem kompleksu na Lovćenu otvorimo info punkt i budemo servis svim turistima koji budu rasploženi da posjete Cetinje”, kazao je direktor TO Cetinje, navodeći da u ovom periodu gradom prolaze gosti iz: Španije, Francuske, Italije, Poljske, Rusije i Ukrajine.

Prema posljednjim informacijama, otvaranje žičare za komercijalne vožnje u trajanju od 11 minuta planirano je krajem jula. Polazna tačka je lokalitet Dub, na teritoriji opštine Kotor, a trasa će posjetioce transportovati do lokaliteta Kuk, koji se nalazi na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet žičare je 1.200 putnika, a opsluživaće je 40 gondola.

Bonus video: