Katić: Interes Herceg Novog da se hoteli Vektra Boke što prije stave u funkciju

Predsjednik Opštine očekuje da se pitanje Vektra Boke ovih dana aktuelizuje i da radna grupa odluči koja je opcija prihvatljiva, da li raskid ugovora ili uvođenje stečaja

5763 pregleda 4 komentar(a)
Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Katić, Foto: Opština Herceg Novi

Ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boku, koji je prije više od dvije godine pokrenula Uprava prihoda i carina zbog duga od oko 1, 5 miliona eura, zakazano je za 12. jul u Privrednom sudu u Podgorici.

Nekadašnji zaposleni zahtijevaju od države da raskine ugovor sa Draganom Brkovićem koji je potpisan 2007. godine a, koji nije ispoštovan jer je, kako podsjeća RTHN, umjesto višemilionskog ulaganja, imovina nekadašnjeg turističkog giganta prepolovljena, hoteli srušeni, devastirani i zatvoreni. Predsjednik Opštine Stevan Katić kaže da je pitanje Vektra Boke jedno od ključnih za Herceg Novi.

On podsjeća da je formiran lokalni tim koji se bavi problemima Vektra Boke, ali i radna grupa na državnom nivou.

"Angažovali smo sve ljude u Herceg Novom koji žele da nam pomognu. Advokat Zoran Lazarević je naš predstavnik u državnoj komisiji koja je formirana u cilju rješavanja pitanja Vektra Boke. Puno je opcija ali i pravnih problema", kazao je Katić, kako prenosi portal RTHN-a.

Kazao je da je problematika kompleksna, jer se vodi više postupaka pred sudovima i tužilaštvom.

"Imate više mišljenja, zaštitnika državne imovine, uključeno osnovno i specijalno tužilaštvo, Privredni i Viši sud, izvršioca kroz prodaju hotela Igalo, pravosnažnu presudu u korist porodice Acović, gdje se treba naplatiti četiri miliona eura. Imate ogromne dubioze prema Opštini, radnicima koji ne mogu da ostvare prava na penziju. Puno je problema koje treba rješavati", istakao je.

Radna grupa koja je formirana na osnovu zaključka Savjeta za privatizaciju trebalo bi da sagleda sve opcije za rješavanje problema u Vektra Boki.

"Oni bi trebalo da krenu sa radom narednih dana i odrede se kako i na koji način će se država postaviti po tom pitanju, da li da ide na raskid ugovora ili da se čeka šta će Privredni sud odlučiti o stečaju. Ako se ide na raskid ugovora, i to je postupak koji može trajati dugo, a nama vrijeme curi. Mi očekujemo i želimo da već sjutra vidimo radove i na hotelu Plaža i Igalu i Tamarisu", kazao je Katić.

On očekuje da se pitanje Vektra Boke ovih dana aktuelizuje i da radna grupa odluči koja je opcija prihvatljiva, da li raskid ugovora ili uvođenje stečaja. Interes Herceg Novog je, zaključuje, da se urušeni hoteli Vektra Boke što prije stave u funkciju.

Bonus video: