Ispisana maritimna istorija Tivta: Ultraluksuzni mali kurzer „Le Bougainville“ uplovio u Porto Montenegro

"Le Bougainville“ je danas oko 9.30 sati, doplovio iz Splita u Tivat i vezao se na mulu III nautičko-turističkog centra Porto Montenegro gdje se inače, nalazi i zvanični pomorsk granični prelaz

16852 pregleda 6 komentar(a)
"Le Bougainville“ pristaje u Tivat, Foto: Siniša Luković
"Le Bougainville“ pristaje u Tivat, Foto: Siniša Luković

Ultraluksuzni mali kurzer „Le Bougainville“ francuske kompanije Ponant, upisao se danas u maritimnu istoriju Tivta jer je ovo prvi strani kruzer koji je uplovio u taj grad.

"Le Bougainville“ je danas oko 9.30 sati, doplovio iz Splita u Tivat i vezao se na mulu III nautičko-turističkog centra Porto Montenegro gdje se inače, nalazi i zvanični pomorsk granični prelaz.

"Le Bougainville“ je dugačak 131,4 metra i ima 9.988 tona deplasmana, a u Tivtu je danas doveo 94 putnika o kojima brinu 123 člana posade ovog malog kruzera koji odiše luksuzom i atmosferom jedne superjahte a ne klasičnog putničkog broda, jer ima samo 92 luksuzna aparatmana u kojima može da primi maksimalno do 184 putnika, te posjeduje dva restorana, spa centar i sijaset drugih prestižnih sadržaja za svoje, mahom vrlo imućne putnike.

"Le Bougainville“ izgrađen 2019. godine, je drugi u klasi od ukupno šest Ponant-ovih luksuznih malih tzv. istraživačkih kruzera koji su svi dobili imena po nekim od slavnih francuskih morepolovaca i pomorskih istraživača.

Tako je i kruzer koji je danas uplovio u Tivat dobio ime po admiralu Luju Antoanu de Bugenvilu (1739-1811) poznatom francusom pomorskom ratniku, istraživaču i cirkumnavigatoru koji je pored ostaloga, otkrio Solomonska ostrva na južnom Pacifiku i bio prvi kolonizator Folklandskih ostrva kod obala Argentine.

"Le Bougainville“ će u Tivtu ostati do kasnih večernjih sati, a kako nezvanično saznaju "Vijesti", u narednom peridu biće još dolazaka sličnih manjih ultraluksuznih kruzera u ovdašnji nautički centar i marinu Porto Montenegro.

Iako su u Porto Montenegro i ranije uplovljavale čak veće jahte od ovog broda, kao i neka manja luksuzna plovila koja imaju zvaničan pravni status putničkog broda, a ne jahte, dolazak „Le Bougainvillea“ u Tivat koga je ovdje dovela pomorska agencija Allegra iz Bara, „uzburkao je duhove“ u krugovina naših pomorskih agenata jer neki od njih već pet godina rade na projektu dovođenja luksuznih manjih kruzera u Tivat što su im do sada onemogućavale administrativne prepreke.

Stoga su neke od tih agencija ili klijenti - pogotovo neke od američkih tzv. butik-kruzing kompanija već godinama izražavaju želju da njihovi brodovi dođu u Porto Montenegro i Tivat, tim povodom zatražili zvanično objašnjenje od Ministarstva kapitalnih investicija i pomorskih vlasti Crne Gore kako je kruzeru kompanije Ponant omogućeno da bude prvi takav brod koji je „otvorio“ ovu, za kruzing turizam potpuno novu i atraktivnu luku.

Bonus video: