Monteput: Od naplate putarine na auto-putu za godinu dana prihodovano skoro 8,75 miliona eura

Iz te kompanije su podsjetili da je sjutra godina od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa i 18 godina od kada je u funkciji tunel Sozina sa prilaznim saobraćajnicama

14332 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Auto-put Princeza Ksenija (ilustracija), Foto: Monteput
Auto-put Princeza Ksenija (ilustracija), Foto: Monteput

Prioritetnom dionicom auto-puta je, od njegovog otvaranja, prošlo 2,16 miliona vozila, a od naplate putarine u tom periodu prihodovano je skoro 8,75 miliona eura, saopšteno je iz Monteputa.

“Od otvaranja auto-puta i početka naplate putarine, odnosno od 21. jula prošle godine do utorka, auto-putem je prošlo skoro 2,16 miliona, a rekordan broj prolazaka vozila ostvaren je 7. avgusta prošle godine, kada tada je auto-putem prošlo 14,33 hiljade vozila”, navodi se u saopštenju.

Iz te kompanije su podsjetili da je sjutra godina od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa i 18 godina od kada je u funkciji tunel Sozina sa prilaznim saobraćajnicama.

Monteput je objavio snimak na svojoj Jutjub (YouTube) stranici na kojima se vidi nekoliko slučajeva kršenja propisa, kao što su npr. parkiranje vozilu u tunelu da bi se napisao grafit, okretanje vozila u tunelu, preticanje u tunelu...

“I jedan i drugi objekat, kao dijelovi jedinstvenog autoputa kome težimo, u svom vremenskom okviru predstavljaju značajne objekte putne infrastrukture od posebnog značaja za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Monteput je, kako su rekli, realizovao sve aktivnosti na kadrovskoj i tehničkoj osposobljenosti da zadatke iz okvira svoje nadležnosti obavljamo profesionalno, na najbolji mogući način.

“Cilj nam je da u narednom periodu povećamo broj korisnika elektronska naplate putarina, koja trenutno ima udio od 15 odsto ukupne naplate putarine, i tu vidimo prostor za znatno uvećanje ovog procenta. Trenutno smo u fazi unapređenja sistema naplate putarine, proširenja naplatnog centra Mateševo, odnosno stvaranja uslova potrebnih da spremni započnemo promociju upotrebe ENP-a”, rekli su iz Monteputa.

Cijena Tag uređaja, kako se navodi, iznosi 20 eura, dok minimalna uplata na korisnički račun iznosi 50 eura za pojedince, odnosno 112,5 eura za preduzeća, i na taj način korisnici ostvaruju popust od deset odsto na cijenu putarine.

“Za godinu, na auto-putu je zabilježeno ukupno 50 saobraćajnih nezgoda. Smrtno stradalih nije bilo, sa povrijeđenima ukupno 12 saobraćajnih nezgoda. Lake tjelesne povrede zadobilo je ukupno 13 osoba, a teške tjelesne povrede dvije osobe. U 38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta”, rekli su iz Monteputa.

Obustave saobraćaja su realizovane nakon težih incidenata koji zahtjevaju uviđaje i imali su 14 slučajeva zatvaranja saobraćaja, koja su u prosjeku trajala oko sat i po.

Saradnja sa Upravom policije i Mobilnom jedinicom saobraćajne policije je, kako se dodaje, na visokom nivou.

“U prethodnih 12 mjeseci ukupno sankcionisano 2,23 hiljade vozača zbog prekršaja prekoračenja brzine, 35 vozača zbog prekršaja usljed prisustva alkohola u organizmu, 300 vozača zbog prekršaja neregistrovanih vozila, dok je za ostale prekršaje sankcionisano 330 vozača”, precizira se u saopštenju.

Lišene su slobode 44 osobe zbog prekršaja prekoračenja brzine i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu.

Na prioritetnoj dionici, Smokovac - Mateševo, planski je predviđena izgradnja dvije benzinske stanice sa pratećim sadržajima.

“U toku je priprema tenderske dokumentacije. Tokom septembra planiramo objavljivanje tendera za dugoročni zakup lokacije. Nakon izbora najpovoljnije ponude i zaključenja ugovora, u roku od godinu možemo očekivati da benzinske stanice sa pratećim sadržajima budu otvorene, što će upotpuniti uslugu na auto-putu”, rekli su iz Monteputa.

Monteput se priprema i za naredne dionice auto-puta.

U skladu sa zaključkom Vlade od 18. maja obezbijeđena su sredstva iz dobiti preduzeća za prošlu godinu u iznosu od 1,71 milion eura za izradu glavnog projekta dionice auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevice.

“U završnoj fazi je izrada elaborata eksproprijacije za donicu Mateševo-Andrijevica, Tokom naredne godine ćemo pokrenuti postupak eksproprijacije zemljišta, a paralelno sa tim očekujemo završetak projektne dokumentacije i raspisivanje tendera za izvođenje radova”, kazali su iz Monteputa.

U narednom periodu takođe planiraju raspisivanje tendera za izradu idejnog projekta za dionicu Andrijevica-Berane-Boljare.

Bonus video: