INTERVJU Milan Ljiljanić: Auto-putem prošao 2,1 milion vozila, bilo 3.000 prekršaja

U prvoj godini garantnog roka primijećeni manji građevinski nedostaci koje je ispravio kineski izvođač CRBC. Samo zbog prekoračenje dozvoljene brzine sakcionisana 2.232 vozača, 300 nije imalo vazačku dozvolu ili je vozilo bilo neregistrovano, 35 kažnjeno jer su bili pijani, a 330 za ostale prekršaje

41826 pregleda 67 reakcija 17 komentar(a)
Iduće godine moguć početak gradnje nova dionice: Ljiljanić, Foto: Mediabiro
Iduće godine moguć početak gradnje nova dionice: Ljiljanić, Foto: Mediabiro

Dionicom auto-puta Podgorica-Mateševo za godinu je prošlo više od dva miliona vozila od čega je Monteput prihodovao skoro devet miliona. U prvoj godini garantnog roka primijećeni su manji građevinski nedostaci koje je ispravio kineski izvođač CRBC. Na auto-putu je do sada zabilježeno skoro tri hiljade saobraćajnih prekršaja, što je prosječno osam dnevno, kao i 50 sabraćajnih nezgoda sa 15 povrijeđenih osoba.

Monteput završava dokumentaciju za sledeću fazu auto-puta Mateševo-Andrijevica, kao i za priključne puteve prema Lijevoj Rijeci i Veruši.

To je u intervjuu za “Vijesti”, između ostalog, kazao izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić povodom godinu dana od puštanja u rad auto-puta.

Ova dionica auto-puta, dugačka 42 kilometra, svečano je otvorena za saobraćaj 13. jula prošle godine, sa zakašnjenjem od tri godine i dva mjeseca od prvog roka. Naplata putarine počela je od 21. jula. Izgradnja sa naknadnim radovima je koštala skoro milijardu eura, a sa kamatama oko 1,2 milijarde. Država godišnje za vraćanje rata za kredit potroši oko 80 miliona eura.

Koliko je prošlo vozila ovom dionicom od njenog otvaranja? Koliko je Monteput imao prihoda po tom osnovu?

Od 21.07.2022. do 11.07.2023. auto-putem prošlo je 2.157.601 vozilo, i za to vrijeme od naplate putarine prihodovano je 8.749.820 eura.

U 2022. godini auto-putem je prošlo 1.143.128 vozila i prihodovano je 4.644.244 eura. U 2023. godini do 12. jula auto-putem je prošlo 1.016.534 vozila i prihodovano je 4.103.228 eura.

Da li su u ovih prvih 12 mjeseci rada primijećeni nedostaci na izgrađenoj putnoj i drugoj infrastrukturi na auto-putu i ako jesu koji? Da li je zbog njih bilo potrebe da se u dosadašnjem dijelu garantnog perioda izvođač kineski CRBC vrati da ispravi te nedostatke?

Svi primijećeni nedostaci su evidentirani i blagovremeno su pokrenute procedure otklanjanja nedostataka u okviru garantnog roka. Radovi koje je glavni izvođač CRBC po ovom osnovu izvodio odnose se na: čišćenje kanala i šahti zatvorenog sistema odvodnje, izrada dodatnih kanala za odvodnju iznad tunelskih portala, izrada dodatnih trapezastih kanala unutar razdjelnog pojasa radi poboljšanja odvodnje, ponovna sadnja vegetacije na pojedinim kosinama radi stabilazicije terena. Garantni period traje još godinu.

Koliko je bilo saobraćajnih nezgoda na ovoj dionici od otvaranja? Koliko se često dešavaju slučajevi vožnje brže od propisane i drugih saobraćajnih prekršaja?

Od otvaranja auto-puta zabilježeno je 50 saobraćajnih nezgoda, smrtno stradalih osoba nije bilo, sa povrijeđenim osobama ukupno 12 saobraćajnih nezgoda. U 38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta.

Lake tjelesne povrede zadobilo je ukupno 13 osoba, a teške dvoje. U 38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta.

Saradnja sa Upravom policije i Mobilnom jedinicom saobraćajne policije je na visokom nivou i u nastavku su podaci zabilježenih prekršaja u prethodnih 12 mjeseci: Prekršaji prekoračenje brzine - ukupno sankcionisanih 2.232 vozača. Prekršaji prisustvo alkohola u organizmu - ukupno sangicionisanih 35 vozača. Prekršaji neregistrovana vozila i vozači bez položenog vozačkog ispita - ukupno sankcionisanih 300 vozača. Ostali prekršaji - ukupno sankcionisanih 330 vozača.

Posebno treba istaći da je ukupno lišeno slobode 44 lica zbog prekršaja prekoračenja brzine (22) i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu (22).

Ljiljanić
Ljiljanićfoto: Boris Pejović

Koliko je za ovih 12 mjeseci bilo prekida u odvijanju saobraćaja, koliko su trajali i šta su bili uzroci?

Obustave saobraćaja su vršene tokon težih incidenata koji zahtijevaju uviđaje i imali smo 14 slučajeva zatvaranja saobraćaja, koja su u prosjeku trajala oko sat i po.

Koliki je do sada bio rekord u broju prolazaka vozila ovom dionicom i kada se on dogodio?

Rekord po broju prolazaka vozila ostvaren je 7. avgusta 2022, kada je auto-putem prošlo 14.325 vozila.

Da li znate kada će biti izgrađen pristupni puta za naselje Lijeva Rijeka?

S obzirom na to da se radi o saobraćajnici koja se priključuje na auto-put, Monteput ima interes da se uradi kvaliteno projektno rješenje, sa konačnim ciljem izgradnje predmetne saobraćajnice.

U cilju konačnog obezbjeđenja kvalitene saobraćajne povezanosti naselja sa ovog područja sa auto-putem, Vlada Crne Gore je svojim zaključkom obavezala Monteput da izradi idejno rješenja puta Petlja Veruša - Lopate - Veruša, I faza Petlja Veruša - Lopate, i da nakon izrade isto preda Upravi za saobraćaj, da u zakonom predviđenom postupku, izabere izvođača za izradu glavnog projekta i izvođenje radova, i realizuje predmetnu investiciju.

Monteput je u završnoj fazi izrade idejnog rješenja saobraćajnice, tako da u saradnji sa Upravom za saobraćaj očekujemo raspisivanje tendera za izvođenje radova tokom septembra.

Kada će biti otvorena benzinska pumpa na ovoj dionici?

U toku je priprema tenderske dokumentacije. Tokom septembra planiramo objavljivanje tendera za dugoročni zakup lokacije. Nakon izbora najpovoljnije ponude i zaključenja ugovora, u roku od godinu možemo očekivati da benzinske stanice sa pratećim sadržajima budu otvorene, što će upotpuniti uslugu na auto-putu.

Monteput završeva projektnu dokumentaciju za pristupne puteve za Verušu i Lijevu Rijeku. Izbor izvođača očekuju u septembru

Naredne godine tender za gradnju nove dionice

Koje su nadležnosti i aktivnosti Monteputa u vezi sa pripremama projekata za gradnju preostalih dionica auto-puta? Kada se može očekivati završetak glavnog projekta za dionicu Mateševo – Andrijevica, a zatim i početak njene izgradnje?

Monteput je zadužen zaključkom Vlade, od 18.05.2023. godine, da obezbijedi novac iz dobiti kompanije za 2022. godinu u iznosu od 1.712.076,43 eura za izradu glavnog projekta dionice auto-puta Bar-Boljare, od Mateševa do Andrijevice. Shodno navedenom zaključku, prilagođena su interna akta Društva, izmijenjeni finansijski plan i plan javnih nabavki za 2023. godinu.

U završnoj fazi je izrada elaborata eksproprijacije za dionicu Mateševo - Andrijevica, tako da ćemo u sljedećoj godini pokrenuti postupak eksproprijacije zemljišta, a paralelno sa tim očekujemo završetak projektne dokumentacije i raspisivanje tendera za izvođenje radova.

U narednom periodu, takođe, planiramo raspisivanje tendera za izradu idejnog projekta dionice Andrijevica - Berane - Boljare.

Elektronska naplata omogućava popust od 10 odsto

Koji procenat vozača koristi elektronsku naplatu putarine? Kako se ona i gdje može kupiti, i koliki je popust na nju u odnosu ne redovne cijene pojedinačnog prolaska?

Elektronska naplata putarine, skraćeno ENP, ima udio od 15% ukupne naplate putarine, i tu vidimo prostor za znatno uvećanje ovoga procenta. Trenutno smo u fazi unapređenja sistema naplate putarine, proširenja naplatnog centra Mateševo, odnosno stvaranja uslova potrebnih da spremni započnemo promociju upotrebe ENP-a.

Tag uređaj, odnosno uređaj za elektronsku naplatu putarine, može se kupiti u Naplatnom centru tunela “Sozina”, kao i u Upravnoj zgradi Monteputa u Podgorici, u Ulica Avda Međedovića broj 130. Cijena samog tag uređaja iznosi 20 eura, dok minimalna uplata na korisnički račun iznosi 50 eura za fizička lica, odnosno 112,50 eura za pravna lica, i na taj način korisnici ostvaruju popust od 10% na cijenu putarine.

Bonus video: