Abazović nakon probne vožnje žičarom: San mnogih generacija postaje stvarnost

"Radujemo se novim infrastrukturnim objektima koji će obogatiti našu ponudu", kazao je premijer

27949 pregleda 58 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je da je žičara Kotor - Lovćen "najljepši infrastrukturni projekat koji je Crna Gora dosad vidjela".

"Crna Gora dobija istorijski turistički objekat, žičaru Kotor - Lovćen. Radujemo se novim infrastrukturnim objektima koji će obogatiti našu ponudu. San mnogih generacija postaje stvarnost. Mijenjamo Crnu Goru nabolje. Srećan Dan državnosti Crne Gore", napisao je Abazović na Tviteru, nakon probne vožnje.

Iz Žičare "Kotor-Lovćen" saopštili su da je radna posjeta Abazović organizovana povodom finalizacije radova u okviru tog kompleksa.

Obilasku finalnih radova prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i zamjenica gradonačelnika Cetinja Ana Novović.

Domaćini radne posjete bili su predstavnici konzorcijuma Novi Volvoks – Lajtner, koji stoji iza projekta izgradnje žičare. Događaju je prisustvovao i Martin Lajtner, vlasnik italijanske kompanije i, kako se ističe, vodeće svjetske kompanije za proizvodnju i ugradnju „ropeway“ transportnih sistema – Lajtner, koja je i djelimični vlasnik „Žičare Kotor – Lovćen“.

Radna posjeta podrazumijevala je obilazak kompleksa u okviru donje i gornje stanice Dub i Kuk, uz predstavljanje projekta i vožnju žičarom.

Abazović je poručio da Crna Gora nije mogla da dobije ljepši poklon za Dan državnosti od Žičare „Kotor-Lovćen“.

„Neću biti neskroman ako kažem da je ovo najznačajniji infrastrukturni projekat kada je u pitanju promocija naše države, u njenoj istoriji. Dugujemo veliku zahvalnost svima onima koji su omogućili da, u prilično kratkom roku, san brojnih generacija postane stvarnost. Vjerujem da smo danas, simbolično, otvorili novu stranicu, perspektivu i horizont koji treba da označi modernu, savremenu, Crnu Goru 21. vijeka. Crnu Goru iz koje će svi nositi lijepe uspomene. Čestitke svima, naročito ljudima sa vizijom, uvijek su dobrodošli sa ovakvim unikatnim projektima. Vjerujem da će Žičara 'Kotor-Lovćen' krasiti brojne svjetske magazine kada je u pitanju promocija turizma i privući još veći broj posjetilaca“, kazao je Abazović.

žičara radna posjeta
foto: Vlada Crne Gore

Martin Lajtner je, kako je saopšteno, kazao da je ovo "jedan od najspektakularnijih projekata na kojem je radio", te da je veliki uspjeh što je, za samo godinu, realizovan "jedan od najvećih infrastrukturnih i graditeljskih objekata u Crnoj Gori". Vjeruje da će žičara biti objekat prepoznatljiv po svojoj jedinstvenosti i to na svjetskom nivou.

„Veliki su izazovi za nama, prije svega loše vremenske prilike, dužina trase i teren koji su naše najstručnije inženjere i projektante stavili pred ozbiljan i složen zadatak. Međutim, kada se savlada izazov ovog ranga i zadovoljstvo je veće. Posebno želim da istaknem predanost i stručnost crnogorskih kompanija Novi Volvox, Briv Construction i Ramel, te da naglasim da je za nas ova saradnja i koordinacija u svim fazama projektovanja i izgradnje predstavljala zadovoljstvo. Takođe, velika je čast biti danas na ovoj lokaciji sa predsjednikom Vlade Crne Gore i gradonačelnicima čiji su doprinos i podrška nemjerljivi, koji su dali nezaustavljiv zamah kompletnom procesu. Implementirali smo najsavremenija rješenja, koja garantuju sigurnost i udobnost, tako da će Crna Gora uskoro imati Žičaru na lokaciji nevjerovatne ljepote, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima“, kazao je Lajtner.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić zahvalio je konzorcijumu Novi Volvoks – Lajtner koji su, kako je rekao, uspjeli da učine ono što su mnogi smatrali nemogućim - da za samo godinu realizuju "najzahtjevniji projekat u istoriji Crne Gore".

„Žičara služi na ponos ne samo Kotoru, već cijeloj Crnoj Gori. Mislim da je najveći njen doprinos u činjenici da će i nama pokazati još jednom da živimo u najljepšem dijelu svijeta i učiniti da se prema njemu ljepše ophodimo. Velika zahvalnost dugujemo Vladi Crne Gore, konzorcijumu, i svim izvođačima na ovakvom spektakularnom projektu jer ovo je vanserijsko dostignuće“, zaključio je Jokić.

Otvaranje Žičare „Kotor–Lovćen“ za komercijalne vožnje planirano je za kraj jula.

Taj projekat realizuje konzorcijum Novi Volvoks – Lajtner, na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine.

Projektovanje konstrukcije žičare realizovale su kompanije Lajtner, Novi Volvoks i IMG iz Podgorice, dok je autor arhitektonskog rješenja kompleksa početne stanice Dub, kao i stanice Kuk Branislav Gregović iz arhitektonskog studija LXXVI, takođe iz Podgorice. Strateški partner projekta je Crnogorska komercijalna banka (CKB), koja je pružila finansijsku podršku za izgradnju žičare.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Bonus video: