Blažo Đukanović trgovao stan od 125 kvadrata i dvije garaže

Partnerska kompanija Blaža Đukanovića i Ivana Burzanovića uknjižila se na nekretnine u zgradi u podgoričkom naselju Kruševac...

60853 pregleda 695 reakcija 111 komentar(a)
Berićetna 2022. godina, Foto: BORIS PEJOVIC
Berićetna 2022. godina, Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon što je prošle godine trgovala zemljišni kompleks od 5.300 kvadrata u Donjim Kokotima, na periferiji Podgorice, podgorička kompanija “BB Solar” biznismena Blaža Đukanovića ponovo je uvećala imovinu, postavši vlasnik stana od 125 metara kvadratnih i dvije garaže u centru glavnog grada.

Prema listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, partnerska kompanija sina doskorašnjeg predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića i Ivana Burzanovića, uknjižila se na stan na petom spratu zgrade Master inžinjeringa u naselju Kruševac, kao i na dvije garaže od po 14 kvadrata u podrumu luksuzne devetospratnice.

Osnov sticanja vrijedne nekretnine, kako se navodi, je kupovina.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) “BB Solar” je osnovan 2011. godine, a djelatnost mu je postavljanje električnih instalacija. Mlađi Đukanović ima 50 odsto vlasništva u firmi, a isto toliko njegov poslovni partner Ivan Burzanović.

Blažo Đukanović je 2014. godine s Burzanovićem osnovao i preduzeće za proizvodnju električne energije “BB Hidro”.

Kompanija godinama posluje uspješno.

Kompanija “BB Solar” imala je prošle godine prihod od 6,7 miliona eura, ali je neto profit iznosio 124 hiljade eura.

Prema izvještaju o poslovanju iz 2021. godine kompanija “BB Solar” poslovala je s dobitkom od 765 hiljada eura, dok je godinu ranije imala 1,4 miliona eura dobiti.

Kompanija mlađeg Đukanovića registrovana je za postavljanje električnih instalacija i u proteklih nekoliko godina pozicionirala se kao vodeća na tom tržištu. Na svome sajtu navode da su osnovani u Podgorici s ciljem povećanja energetske efikasnosti i očuvanja kvaliteta životne sredine prelaskom na obnovljive, nezagađujuće izvore energije.

I dok na jednoj strani kompanija povećava imovinu, na drugoj se kreditno zadužuju. Imovina firme je uglavnom založena na ime kredita. “BB Solar” je pod hipoteku stavio poslovne prostore u prizemlju zgrade “Croling”, u podgoričkom naselju Kruševac, od 186, 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna, stan od 52 kvadrata na Gorici i poslovni prostor u Staroj varoši. Naime, hipoteka na ime kredita od pola miliona 14. septembra upisana je na poslovni prostor od 186 u zgradi “Crolinga” i poslovni prostor od 33 kvadrata u Staroj varoši.

Ranije, 5. septembra prošle godine, hipoteka je upisana na četiri poslovna prostora od 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna u zgradi “Croling” i stan od 52 kvadrata na Gorici na ime kredita od 400 hiljada eura.

Đukanović je početkom prošle godine imovinu “BB Solar” založio za kredit od 1,3 miliona eura, koji je i dalje kao teret upisan na četiri poslovna prostora i stan.

Mlađi Đukanović založio je i svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektre, koje je dobio od strica Aca Đukanovića, od 47 i 412 kvadrata. Riječ je o kreditu koji treba da vrati do kraja septembra naredne godine.

Prošla godina bila je berićetna za mlađeg Đukanovića - četiri firme u kojima Đukanović ima vlasništvo prijavile su neto profit od 27,2 miliona eura, od čega je čista dobit 14,1 milion eura.

Firma “Kodio” koja se bavi informacionim tehnologijama prodala je prošle godine, većinom u inostranstvu, proizvode i usluge u vrijednosti od 36,5 miliona eura, od čega je neto profit iznosio 21,5 miliona eura. Njegov udio u tom profitu na osnovu vlasništva je 8,4 miliona eura.

Firma “Capital Invest”, koju je Đukanović u maju 2018. godine dobio na poklon od svog oca, prošle godine je imala ukupan prihod od 5,81 milion eura. Ukupni rashodi firme iznosili su 173 hiljade eura, odnosno neto profit iznosio je 5,64 miliona eura. Ta firma je registrovana za konsultantske djelatnosti i mlađi Đukanović je jedini vlasnik i direktor.

Mlađi Đukanović s Burzanovićem ima i firmu “BB hidro”, koja je vlasnik dvije male hidroelektrane, i lani je imala prihod od 278 hiljada eura, a neto profit 25 hiljada.

Lani osnovana firma “Medex Electric”, u kojoj Blažo Đukanović na svoje ime ima 15,6 odsto udjela i preko “Capital investa” još toliko, poslovala je s gubitkom od sedam hiljada eura. Ovoj firmi je lani “Kodio” ugovorio pozajmicu od dva miliona eura, od čega je milion eura uplaćen da bi razvila program za prodaju struje iz obnovljivih izvora na berzama električne energije.

Šesta firma mlađeg Đukanovića, “BB Invest group”, koju je u januaru prošle godine osnovao po pola s Burzanovićem, imala je gubitak od 139 hiljada eura. Djelatnost ove firme je izgradnja stambenih zgrada.

Bonus video: