Ibrahimović sa Hrebičkovom: Češka je zainteresovana za saobraćajne projekte koje Crna Gora planira da realizuje

Pored osvrta na političku situaciju u Crnoj Gori, u fokusu razgovora su, kako je rečeno, bile i ekonomske teme, konkretno oblast saobraćaja i energetike

2678 pregleda 1 komentar(a)
Hrebičkova i Ibrahimović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Hrebičkova i Ibrahimović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Postoji značajno interesovanje češke privrede i kompanija za projekte koje Crna Gora namjerava da realizuje u oblasti modernizacije željezničkog sistema, ali i za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih državnih puteva, navela je ambasadorka Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova.

Sa njom je, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, razgovarao potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

"Na početku susreta ambasadorka je čestitala na dobrom rezultatu na nedavno održanim parlamentarnim izborima i poželjela nastavak vođenja odgovorne, euroatlanske politike, koja je bez sumnje doprinijela i dupliranju poslaničkih mandata u Parlamentu", navodi se u saopštenju.

Pored osvrta na političku situaciju u Crnoj Gori, u fokusu razgovora su, kako je rečeno, bile i ekonomske teme, konkretno oblast saobraćaja i energetike.

"Hrebičkova je podsjetila, takođe, na uspješnu saradnju sa českim kompanijama u oblasti željezničkog saobraćaja, to jest na projekat elektrifikacije pruge Nikišić - Podgorica i potencijal da se snažnije aktiviraju na crnogorskom tržištu", kazali su iz Ministarstva.

Ambasadorka je, dodaje se, iskoristila priliku i najavila transportni Samit koji ce biti održan u Češkoj u narednih par mjeseci i priliku da se održe bilateralni sastanci sa resornim ministrima, kako bi se otvorili razgovori o daljim konkretnim koracima saradnje

"Osim saobraćaja, uvijek aktuelna tema je i oblast obnovljivih izvora energije i nesumnjivi kapaciteti kojima CG raspolaže, te je ambasadorka izrazila interesovanje kompanija iz Česke za dalje planove Vlade Crne Gore, kako bi blagovremeno i adekvatno mogle učestovati budućim tenderima i međunarodnim poziva", stoji u saopštenju ministarstva kapitalnih investicija.

Na kraju susreta, zajednicka ocjena sagovornika je da Crnoj Gori, u ovom izazovnom trenutku, potrebna stabilna Vlada sa jasnim euro-atlantskim opredeljenjem i prioritetima u oblasti ekonomije i podizanja kvaliteta života svih njenih građana, ali i u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: