Zašto bogataši širom svijeta sve više kupuju ovaj proizvod?

Evo čemu služi i gdje ga mošete kupiti .

60255 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zlatara Gold
Foto: Zlatara Gold

Stručnjaci kažu da je, ako imate višak novca, mnogo pametnije uložiti ga u zlato nego u nekretninu. Na primjer, za 100 000 eura može da se kupi garsonjera u Beogradu od 30 kvadrata, ali i kilogram i petsto grama zlata. Kako kažu, stan može da propadne, izgori ili da se sruši, a kilogram zlata će uvijek sijati, odnosno vrijediće isto, ako je bezbjedno skladišten.

Nekretnine se vremenom amortizuju i opterećene su godišnjim porezom na imovinu. S druge strane donose godišnji prihod kroz rentiranje, tj.zakupninu. S druge strane zlato kontinuirano raste kroz vrijeme i na taj način ostvaruje prinos koji anulira inflaciju. Zlato je hiljadama godina unazad poznato kao najotporniji imovinski oblik na inflaciju. Prednost posjedovanja zlata u svom imovinskom portfoliu jeste i anonimnost. Kada kupite zlato, niko osim Vas ne mora znati da ga posjedujete.

Još jedna prednost zlata, jeste što investiranje možete započeti sa svega nekoliko stotina eura, dok je kupovinu nepokretnosti potreban znatno veći novac. Značajan broj mladih ulagača upravo u zlatu štedi novac za kupovinu stana.

Za ulaganje i zaštitu novca od inflacije vijekovima unazad koristi se čisto zlato koje poznato kao investiciono zlato. Proizvodi od investicionog zlata imaju zagarantovanu finoću 999,9. Neke zemlje uvele su standard koji se odnosi na najmanju prihvaćenu težinu od 1 g. Naša zemlja nije definisala tu vrstu ograničenja, što znači da investicioni proizvodi mogu imati i manju težinu od jednog grama. Investiciono zlato dostupno je za kupovinu u obliku zlatnih poluga i zlatnih dukata.

Zlatne poluge, proizvode se u visoko standardizovanim industrijskim uslovima. Zagarantovana čistoća zlatnih poluga jeste 999,9 . Finoća (čistoća) zlatnog proizvoda, predstavlja udio čistog zlata u samom proizvodu. Najčešće se izražava procentualno . Proizvodi koji imaju finoću 999,9 imaju u sebi 99,9 procenata čistog zlata.

Npr. Zlatna poluga od 1000 grama, čistoće 999,9 ima u sebi 999,9 grama čistog zlata.

Investiciono zlato, proizvodi se u svega nekoliko kovnica, koje se nalaze u različitim djelovima svijeta. Najprestižniji svjetski proizvođači zlata smješteni su Švajcarskoj. Najprestižniji proizvođači, posluju u okviru njemačke poslovne grupacije HERAEUS u čijem vlasništvu se nalazi i švajcarski ARGOR HERAEUS. Osim poslovne grupacije HERAEUS, značajno mjesto na trzištu plemenitih metala zauzimaju i švajcarski proizvođači VALCAMBI suisse i PAMP. Proizvodi navedenih proizvođača, ekvivalentno su vrednovani na svetskom tržištu plemenitih metala. Proizvodi švajcarskih proizvođača uzivaju najveće povjerenje i najbolju reputaciju na svjetskom tržištu plemenitih metala.

Zašto je investiciono zlato najbolji imovinski oblik?

Investiciono zlato je jedini proizvod koji štiti novac od inflacije. Zlato upravo kroz rast svoje vrijednosti kroz vrijeme, koji je u načelu viši od stope inflacije , generiše dodatni prinos i na taj način štiti novac od obezvređivanja.

Kamatne stope već izvjesno vreme ne prate inflaciju. Zapravo, novac koji stoji na štednom računu u banci, ili u gotovini, svaki dan se obezvređuje, ukoliko nije uložen u neku od rezistentnih imovinskih kategorija.

Vrijednost zlata zna se u svakoj sekundi u toku dana, za razliku od ostalih konkretnih oblika imovine nekretnine, zemljšta, firme i dr., čija se trenutna vrijednost ne zna, ili je za njeno utvrđivanje potrebno izvjesno vrijeme. Investiciono zlato je visoko konvertibilan proizvod (karatkteriše ga laka zamenjivost za bilo koju drugu valutu). Investiciono zlato je najlikvidniji investicioni proizvod. Investiciono zlato je nenuništivo, deljivo i lako prenosivo. Investiciono zlato je pogodno za skladištenje, zapreminski zauzima manji prostor nego novac. Investiciono zlato ima suštinsku vrednost. Investiciono zlato oslobođeno je PDV -a . (PDV = 0 %)

KADA KUPITI ZLATO?

Zlato je najbolje kupovati u normalnim okolnostima. To su periodi kada u svijetu nema izrazenih tenzija i društveno ekonomskih poremećaja. U takvim periodima cijena se ne nalazi u tzv.pikovima tj.rekordnim vrijednostima. Dio kapitala koji je uložen u investiciono zlato, visoko je likvidan i možete ga posmatrati, kao efektivni novac koji Vam je u svakom trenutku dostupan za upotrebu . Za korišćenje novca koji se nalazi u investicionom zlatu, potrebna je samo odluka ulagača, da želi da ga konvertuje u novac. Unovčavanje investicionog zlata nije proces, već transakcija koja se automatski realizuje. U periodima kriza, recesija i drugih nepredviđenih događaja, zlato je gotovo nemoguće kupiti. U tim situacijama tražnja po pravilu postaje najveća, ali kupovinu je nemoguće obaviti.

Vrijednost zlata u periodima recesija, kriza i sličnih poremećaja, reaguje progresivno i beleži snažan rast.

U periodu recesije, koja je zahvatila najveći dio svijeta ( period od 2008 do 2011 godine ), vrednost zlata uvećala se 280 %. Nakon okončanja iste, vrednost se stabilizovala ali ostala je uvećana 200%.

Kada je počeo rusko-ukrajinski sukob cijena zlata je rasla 6% na dnevnom nivou. Nakon toga došlo je do konsolidacije vrijednosti zlata.

DA LI SE ULAGANJEM U ZLATO MOŽE POGREŠITI ?

Ulaganje u zlato pripada kategoriji najboljih dugoročnih ulaganja. Konflikt između očekivanog prinosa i uloženog novca, može nastati samo ukoliko je investicija kratkoročna, tj.kraća od par godina. Ukoliko je ulaganje dugoročno, tj.duže od navedenog perioda,benefit dobijen kroz rast vrijednosti zlata biće očigledan. Ako posmatramo period unazad dvadeset godina, dolazimo do podatka da vrijednost zlata prosječno raste na međugodišnjem nivou od 12%. Naravno, ima i perioda kada vrijednost zlata ima negativno kretanje, ali vremenski posmatrano mnogo je prisutniji trend rasta od trenda pada vrijednosti zlata.

Ulaganjem u zlato može se pogrešiti samo ako uložite novac koji će Vam u kratkom vremenskom intervalu biti potreban za potrošnju, ili investicije.

Najbitnija karakteristika zlata jeste, da ekstremni događaji utiču progresivno na kretanje njegove vrijednosti. Ekstermni događaji najčešće mogu negativno uticati na naše prihode. Ukoliko do toga dođe, zlato nam može pomoći da lakše prevaziđemo novonastalu situaciju.

To zapravo znači, da će zlato najviše vrijedeti kada nam je novac najpotrebniji. Zlato je, suštinski naš solidarni partner u kriznim situacijama. Zahvaljujući toj činjenici svi dobro situirani ljudi, koji žele sigurnu i spokojnu budućnost, posjeduju zlato u svom imovinskom portfoliu.

Investiciono zlato moguće je unovčiti u svakom trenutku bilo gde u svijetu.

GDE I KAKO DA KUPIM ZLATO ?

Zlatara Gold, distributer investicionog zlata iz vodećih švajcarskih kovnica plemenitih metala, omogućila je kupovinu najvrednijeg plemenitog metala na jednostavan i bezbedan način.

Sve informacije možete dobiti posetom sledećih stranica:

CIJENA ZLATA

INVESTICIONO ZLATO

Preuzimanjem besplatne aplikacije cijenu zlata možete saznati u svakom trenutku.

OVDJE