"Broj putnika na aerodromima na nivou rekordne 2019. godine"

Predsjednik Odbora direktora ACG je rekao da poslovni prihodi tokom prvih šest mjeseci ove godine iznose blizu 14 miliona eura, što je oko 45 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period

4935 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Aerodromi Crne Gore
Foto: Aerodromi Crne Gore

Aerodromi Crne Gore su od početka godine do sredine jula opslužili oko 1,2 miliona putnika, što je na nivou rekordne 2019. godine, a kompanija je ostvarila i veće prihode i neto dobit, saopštili su njeni predstavnici.

Predsjednik Odbora direktora kompanije, Eldin Dobardžić, je na svečanosti povodom obilježavanja Dana Aerodroma Crne Gore u upravnoj zgradi u Podgorici, kazao da je tokom prvih šest mjeseci na podgoričkom aerodromu opsluženo oko 30 odsto više putnika u odnosu na rekordnu 2019, dok je tivatski na oko 65 odsto uporednog rezultata.

“Važno je, međutim, što se otvaraju nova tržišta i što je tivatski aerodrom od ove ljetnje sezone prvi put povezan direktnim letovima sa Bečom, Kuvajt Sitijem i Taškentom, a Podgorica sa Gdanjskom. Ističemo i to da na postojećim destinacijama i u Podgorici i u Tivtu imamo i niz novih partnera”, rekao je Dobardžić napominjući da se na računu kompanije danas nalazi 15 milona eura.

Događaju su, kako je saopšteno iz kompanije, prisustvovali premijer, Dritan Abazović, ministri finansija i ekonomskog razvoja i turizma, Aleksandar Damjanović i Goran Đurović i poslovni partneri Aerodroma.

Dobardžić je rekao da poslovni prihodi tokom prvih šest mjeseci ove godine iznose blizu 14 miliona eura, što je oko 45 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Neto rezultat tokom prvih šest mjeseci je na nivou od 2,5 miliona eura i veći je za 3,5 miliona u odnosu na isti period prošle godine”, precizirao je Dobardžić.

Izvršni direktor kompanije, Vladan Drašković, saopštio je da se, u skladu sa principom kog su Aerodromi promovisali prije godinu, a u kontekstu neizvjesnosti do donošenja konačne odluke o tome ko će biti nosilac razvoja – država ili privatnik, kompanija prema infrastukturnim ulaganjima odnosila racionalno i odgovorno.

“U tom smislu, završena je rekonstrukcija krova podgoričkog aerodroma i nadam se da ćemo tako eliminisati nemile scene od otvaranja aerodroma 2006. godine. Istrajavamo u namjeri da sanaciju krovova sprovedemo i na tivatskom aerodromu. Od ostalih radova izdvojio bih sanaciju parking pozicija 3 i 5 u Tivtu, sanaciju parking pozicije 3 na podgoričkom aerodromu, kao i izgradnju tehničke kapije, dok nas u dijelu jačanja operativnih kaciteta očekuje isporuka opreme za zemaljsko opsluživanje i isporuka vatrogasnog vozila”, naveo je Drašković.

Na taj način, kako dodaje, Aerodromi će pokušati da ponude vlasniku novu platformu u vezi sa finalnom odlukom o budućnosti kompanije.

“Odluka o tome da li će država ili privatni kapital da bude nosilac budućeg razvoja se javlja kao nužnost u vezi sa aviodostupnošću, što je strateški cilj Crne Gore”, zaključio je Drašković.

Bonus video: