Akva-park u Budvi kažnjen sa 5.250 eura

Četiri inspekcije utvrdile više nepravilnosti, nemaju analizu bazenskih voda, ne posjeduju dozvole za boravak stranaca, pružaju ugostiteljske usluge za koje ne posjeduju odobrenje...

35475 pregleda 71 reakcija 17 komentar(a)
Vodeni grad na Toplišu, Foto: akvapark
Vodeni grad na Toplišu, Foto: akvapark

Inspekcijske službe Uprave za inspekcijske poslove, njih četiri, utvrdile su brojne nepravilnosti u radu velikog Akva- parka na brdu Topliš iznad Budve, zbog čega je kompanija “Aquaterra solution” kažnjena sa 5.250 eura.

Neposjedovanje izvještaja o rađenim analizama bazenskih vode, neposjedovanje dozvola za boravaka stranaca, pružanje ugostiteljske usluge za šta ne posjeduju odobrenje… samo su neke od nepravilnosti koje su inspektori, kako je “Vijestima” saopšteno u Upravi za inspekcijske poslove, utvrdili tokom inspekcijskog nadzora.

“Vijesti” su od direktorke Uprave za inspekcijske poslove Ane Vujošević tražile da im dostavi da li je ta državna služba reagovala na zahtjev Opštine Budva, njenog Sekretarijata za zaštitu imovine koji je tražio vanredni inspekcijski nadzor Akva-parka, za koji kompanija “Aquaterra solution” nije platila lokalnoj upravi zakupninu pune četiri godine.

Ana Vujošević
Ana Vujoševićfoto: Vlada Crne Gore

“Uprava za inspekcijske poslove je 10. jula primila inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora u Akva-parku na brdu Topliš u opštini Budva od Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva i odmah nakon prijema je proslijeđena tržišnoj, turističkoj, zdravstveno-sanitarnoj i inspekciji rada na dalji postupak. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, iz okvira nadležnosti svake od pobrojanih inspekcija, obaviješteni smo da su subjektu nadzora, zbog neposjedovanja izvještaja o rađenim analizama bazenskih voda od strane akreditovane laboratorije, izdati prekršajni nalozi za pravno i odgovorno lice u ukupnom iznosi od 1.750 eura od zdravstveno-sanitarne inspekcije, dok je inspekcija rada izdala prekršajne naloge pravnom i odgovornom licu u ukupnom iznosu od 1.300 eura zbog neposjedovanja kopije dozvole za boravak i rad stranca u poslovnim prostorijama”, navode iz Uprave.

Iz Opštine su podsjetili da su blokirali račun te firme na ime duga za zakup od 2019, u iznosu od 215.000 i da su tužili za neplaćene zakupnine za 2020, 2021, i 2022. u iznosu od 750.000 eura. Dopis je uslijedio nakon što je kompanija, iako ni ove godine nije zaključila aneks ugovora za zakup opštinske zemlje, niti izmirila dugovanja, otvorila Akva-park

Što se tiče postupanja turističke inspekcije, kako se dodaje, s obzirom da se radi o objektu koji pruža sportsko-rekreativne usluge, kompleks nije u nadležnosti turističke inspekcije, već ovlašćenog inspektora lokalne uprave.

“Kao komplementarne usluge u sklopu istog, pružaju se i ugostiteljske usluge, gdje je turistički inspektor izvršio inspekcijski nadzor kafeterije “Nemo”, pri čemu je konstatovana nepravilnost koja se odnosi na proširenje djelatnosti, odnosno ugostiteljski objekat je pružao usluge vrste picerije, za šta ne posjeduje odobrenje za rad. Za utvrđenu nepravilnost izdati su prekršajni nalozi pravnom i odgovornom licu u ukupnom iznosu od 2.200 eura. Tržišna inspekcija, tokom vršenja nadzora, nije zatekla vršenje aktivnosti koje su iz okvira nadležnosti Odsjeka za tržišnu inspekciju. Imajući u vidu navedeno, u konkretnom predmetu postupale su četiri inspekcije Uprave za inspekcijske poslove koje su zbog utvrđenih nepravilnosti izdale šest prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 5.250 eura”, navodi se u odgovorima Uprave.

Sekretarijat za zaštitu imovine uputio je urgentan dopis nadležnim lokalnim i državnim inspekcijama, te Upravi prihoda i carina da pod hitno uđu u Akva-park i spriječe nelegalan rad kompanije “Aquaterra solution”, koja godinama ne plaća zakupninu.

Iz Opštine su podsjetili da su blokirali račun te firme na ime duga za zakup od 2019, u iznosu od 215 hiljada eura, ali i da su tužili za neplaćene zakupnine za 2020, 2021, i 2022. u iznosu od 750.000 eura. Dopis je uslijedio nakon što je kompanija, iako ni ove godine nije zaključila aneks ugovora za zakup opštinske zemlje, niti izmirila dugovanja, otvorila Akva-park.

Projekat izgradnje Akva-parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen-temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju i odnose i kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na “leđa” poreskih obveznika metropole turizma, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok njome upravlja kadar DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S. L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

“Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS). Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca. Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Bonus video: