Pljevlja: U opštinskoj kasi 15 miliona - 100 odsto od plana

Najviše novca Opština Pljevlja je u prvom polugodištu naplatila od poreza, nepunih tri miliona eura...

4178 pregleda 0 komentar(a)
Planirane brojne investicije: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Planirane brojne investicije: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Za šest mjeseci ove godine Opština Pljevlja prihodovala je 15,05 miliona eura, što je skoro sto odsto planiranih sredstava za prvo polugodište.

To pokazuju podaci o ostvarenju budžeta, koje kvartalno objavljuje lokalna uprava.

Samo u junu u opštinski budžet se slilo oko 2,5 miliona eura.

Najviše novca Opština je u prvom polugodištu naplatila od poreza, nepunih tri miliona eura, što je za oko pola miliona eura manje od plana. Oko 1,8 miliona eura naplaćeno je od poreza na dohodak fizičkih lica.

Prema podacima lokalne uprave od poreza na nepokretnosti prihodovano je oko 913.000, što je 450.000 eura manje od planiranih 1,37 miliona eura.

Od naknada za korišćenje prirodnih dobara Opština je za šest mjeseci prihodovala 4,22 miliona eura, ili 14,5 odsto više od ovogodišnjeg šestomjesečnog plana. Od naknada za korišćenje šuma prihodovano je 2,352 miliona eura, oko 800 hiljada više od planiranih 1,5 miliona eura.

Od naknada za korišćenje mineralnih sirovina u kasu se slilo 1,22 miliona eura. Oko 1,89 miliona eura Opština je prihodovala iz Egalizacionog fonda.

Iz prošle godine prenijeto je 5,51 miliona eura.

Na sajtu nije objavljen izvještaj o rashodima Opštine Pljevlja za šest mjeseci ove godine.

Po osnovu kredita uzetog kod Evropske investicione banke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Opština je dužna 2,17 miliona eura.

Budžet Opštine Pljevlja, koji je nedavno usvojio lokalni parlament, planiran je na iznos od više od 27 miliona eura, što je najveći predloženi budžet do sada. Veći je u odnosu na prethodnu godinu za oko četiri miliona eura.

Iz tekućih prihoda planirano je da se u opštinski budžet slije 17,3 miliona eura, najviše od poreza - više od devet miliona eura.

Od poreza na nepokretnosti Opština planira da prihoduje 3,8 miliona eura, a od naknada za korišćenje prirodnih dobara 7,14 miliona eura. Najviše po tom osnovu biće naplaćeno po osnovu naknada za korišćenje šuma - 2,36 miliona eura, i od uglja - skoro 1,2 miliona eura.

Od naknade za unapređenje i zaštitu životne sredine, koju Opština Pljevlja naplaćuje od najvećih zagađivača - Rudnika uglja, Termoelektrane i Rudnika olova i cinka Šuplja stijena, planirano je 3,04 miliona eura.

Od donacija, transfera i kredita obezbijediće se 3,8 miliona eura, najviše iz Egalizacionog fonda, 3,3 miliona eura.

Za isplatu bruto-zarada zaposlenih biće utrošeno 4,6 miliona eura.

Kapitalni budžet ove godine planiran je na iznos od skoro 12 miliona eura.

Za lokalnu infrastrukturu biće potrošeno 5,4 miliona eura, investiciono održavanje više od četiri miliona eura, a za otplatu dugova 1,5 miliona eura. Među značajnijim projektima koje Opština planira da realizuje ove godine su rekonstrukcija Ulice Velimira Jakića i raskrsnice kod zgrade Pošte, gdje je po projektu planirana izgradnja kružnog toka. Za ovaj posao predviđeno je 950.000 eura.

Za implementaciju mjera energetske efikasnosti predviđeno je da se potroši 1,78 miliona eura, od čega million eura za utopljavanje zgrada koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Bonus video: