Krapović: Gradnja solitera ispred hala Jadranskog sajma školski primjer nezakonitosti

Bivši gradonačelnik i poslanik Demokrata kazao da projekat izgradnje dviju kula ispred hala Jadranskog sajma neće proći “ispod radara”, i o tome upoznao Specijalno državno tužilaštvo i druge nadležne institucije

26933 pregleda 19 komentar(a)
Plac ograđen, priprema već počela, Foto: Vuk Lajović
Plac ograđen, priprema već počela, Foto: Vuk Lajović

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik Demokrata Dragan Krapović poručio je da kontroverzni projekat izgradnje dviju kula ispred hala Jadranskog sajma neće proći “ispod radara”, i ponovio da je o svim nezakonitostima još prije godinu i po upoznao Specijalno državno tužilaštvo i druge nadležne adrese.

Krapović za “Vijesti” navodi da ga čudi što Vlada neće da zaustavi projekat, iako je školski primjer kako je to radio bivši režim Vlade Mila Đukanovića i Duška Markovića.

“Činjenica je da je projekat MIA Budva izgradnje ova dva solitera na Slovenskoj plaži u Budvi, poznatiji kao projekat firme MIA Investments, u stvari projekat vlasnika sakrivenih iza offshore računa nekoliko kompanija na Djevičanskim ostrvima. Taj projekat u kojem su, u slučaju da se realizuje, oštećeni Opština Budva, država Crna Gora i staromještanske porodice koje vode postupke za povraćaj dijela zemljišta pred nadležnim organima i nakon političkih promjena 2020. godine, i smjene bivšeg režima, i dalje iz nekog razloga nije zaustavljen i preispitan uprkos nespornim i kontinuiranim višegodišnjim kršenjima zakona države Crne Gore”, kazao je Krapović.

On je podsjetio da je sa saznanjima o tom projektu upoznao nadležne institucije, Upravu policije i SDT još prije godinu i po dana.

“Takođe sam upoznao i nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, kada sam taksativno naveo sva kršenja zakona. Iako je taj kontroverzni projekat školski primjer kako je radio bivši režim i nekoliko Vlada Mila Đukanovića i Duška Markovića, koje ni 42. a ni 43. Vlada neće da zaustavi, već nastavlja da insistira na zakonitosti projekta iako je kristalno jasno da je pored eventualne krivične odgovornosti, vezano za otimanje zemljišta preko DPS opštinskih garnitura, DPS Vlada i Savjeta za privatizaciju, jasno da su u postupku prekršeni, ne samo Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, već i Zakon o upravnom postupku”.

Krapović
Krapovićfoto: Boris Pejović

Krapović je podsjetio da je Opština Budva, tačnije Sekretarijat za zaštitu imovine, u cilju zaštite prava opštine, Upravnom sudu uputio tužbu kojom traži zaštitu prava Opštine još 28. 3. 2022. godine i, nakon godinu i dva mjeseca i urgenciju za postupanje u tom predmetu, 29. 5. 2023. godine.

“Apelujem na predsjednika Upravnog suda Miodraga Pešića, kao i postupajuću sudiju Medinu Mušović da ažurnije pristupe ovom, po mom skromnom sudu i znanju, veoma lakom predmetu, te da se po urgenciji Opštine postupi i u najkraćem roku donese presuda. Ukoliko bilo ko u institucijama kojima se obratila Opština, ali i ja lično, kao poslanik u Skupštini Crne Gore, misli da će se ući u period odmora, a nakon toga u sezonu gradnje, te da će projekat biti realizovan a da nema odgovora institucija, poručujem da su u zabludi te da ćemo pratiti rad svih pomenutih institucija i obavještavati javnost o njihovom radu i odlukama. Mnogo toga je u Budvi tokom godina prošlo “ispod radara” ali ovo neće, to je sigurno, a kako se Crna Gora i dalje politički mijenja, nakon izbora i formiranja Vlade, očekujem i insistiraću da ono što nije smjela ili htjela 42. i 43. Vlada, uradi 44. Vlada Crne Gore, te da se stane na kraj “razvoju” i “turizmu” čija je svrha pranje novca iz offshore rajeva, a sve na ogromnu štetu interesa građana”, kazao je Krapović.

Kompanija “Mia Investments”, koja okuplja turske investitore, ima zakonski ispravnu prijavu gradnje, čime može nesmetano odmah nakon sezone da započne ambiciozni građevinski poduhvat - gradnju hotela sa apartmanima za tržište “Mia Budva”, koji se sastoji od dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred hala Jadranskog sajma. Validnost prijave, koju osporava Opština Budva, potvrdilo je nedavno za “Vijesti” Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim rukovodi Ana Novaković Đurović.

“U vezi izgradnje objekta i prijave građenja investitora doo ‘Mia Investments’, shodno izvršenim uvidom u evidenciji urbanističko-građevinske inspekcije, obavještavamo Vas da za predmetno građenje investitor doo ‘Mia Investments’ Podgorica posjeduje prijavu građenja, zavedenu pod brojem 071/4-3584/1 od 27. 5. 2020. godine, za izgradnju objekta hotel 5* na lokaciji UP 26.1 u zahvatu DUP-a ‘Budva Centar’ - izmjene i dopune u Opštini Budva. Uz prijavu građenja investitor je dostavio i dokumentaciju propisanu članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koja je pregledana u skladu sa zakonom o čemu je sačinjen zapisnik br. 1071-1-BD-394 od 30. 7. 2020. godine”, nedavno je odgovoreno iz PR službe resornog ministarstva dostavljeno “Vijestima”.

Bonus video: