Brojni benefiti za državu i Pljevlja

Završena Studija opravdanosti izgradnje fabrike cementa, čiji je potencijalni investitor kompanija Chayton Capital

8884 pregleda 5 komentar(a)
Projekat bi donio do 600 radnih mjesta: Sa predstavljana studije, Foto: Vlada Crne GORE
Projekat bi donio do 600 radnih mjesta: Sa predstavljana studije, Foto: Vlada Crne GORE

Izgradnja cementare u Pljevljima, čiji je potencijalni investitor kompanija Chayton Capital iz Londona, imala bi značajne pozitivne efekte na ekonomske parametre, BDP, zaposlenost, trgovinski bilans, kako na državnom, tako i na nivou opštine Pljevlja.

Ovo je pokazala, kako je saopšteno iz Vlade, Studija opravdanosti izgradnje fabrike cementa u Pljevljima, koju je uradio ekspertski tim Ekonomskog fakulteta iz Podgorice.

Ova studija zajedno sa Analizom implementacije “Green Pljevlja” projekta na makroekonomske performanse Crne Gore prezentovana je juče na sastanku sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i radnom grupom koju čine predstavnici relevantnih institucija.

Memorandumom o razumijevanju potpisanom između Vlade, Elektroprivrede Crne Gore i kompanije Chayton Capital iz Londona, kao potencijalnog investitora, predviđen je ovaj projekat

“Procijenjeno je da će, u zavisnosti od finalnog obima investicije cjelokupnog Green Pljevlja projekta, predložena investicija u desetogodišnjem periodu doprinijeti godišnjem BDP-u Crne Gore od 1,4% do 4,3%, kao i zaposliti 200 do 600 radnika. Cementara, koja bi bila realizovana u skladu sa ekološkim standardima, doprinijela bi diversifikaciji privrede, a korišćenje nus proizvoda Termoelektrane Pljevlja doprinijelo bi smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. Osim toga, direktan prihod državnog i lokalnog budžeta procijenjen je na preko 20 miliona eura godišnje tokom stabilnog poslovanja cementare, a broj zaposlenih na oko 195”, navodi se u saopštenju Vlade u kome se dodaje da će Vlada u narednom periodu raditi na stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog veoma važnog projekta za Crnu Goru.

Bonus video: