Abazović: Turizam omogućava potpunu održivost Crne Gore i javnih finansija

Premijer je rekao da je u ovom trenutku broj posjeta 20 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. "Cilj je da Crna Gora bude brendirana kao odgovorna i održiva destinacija, koja primjenjuje inovativna rješenja, digitalizaciju, eko i zelene turističke trendove", naglasio je resorni ministar Goran Đurović

64608 pregleda 194 reakcija 114 komentar(a)
Članovi Vlade na Biogradskom jezeru, Foto: Vlada Crne Gore
Članovi Vlade na Biogradskom jezeru, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.07.2023. 14:44h

Premijer Dritan Abazović je, na tematskoj sjednici Vlade o turizmu, kazao da ta grana privrede omogućava u ovom trenutku potpunu održivost Crne Gore i javnih finansija.

"Mislim da se to ranije nije dešavalo ili se sigurno nije dešavalo u ovom obimu. To znači da ostvarujemo prihode koji su dovoljni da bi se oni rashodi, koje ima svaka država, servisirali bez ikakvih problema", rekao je predsjednik Vlade u uvodnom dijelu sjednice na Biogradskom jezeru.

Abazović je iznio podatak da je u ovom trenutku broj posjeta 20 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Rekao je da se turistička sezona "odvija jako dobro" i da je predsezona bila iznad svih očekivanja. Glavna turistička sezona je nešto iznad 2019. kad je u pitanju broj prosjeta, ali su prihodi značajno veći nego te rekordne godine, ističe Abazović.

"Sve funkcioniše kako treba. I pored povećanih pritisaka na putnu infrastrukturu i elektrodistributivnu mrežu nisu primijećeni značajniji problemi, granični prelazi funkcionišu skoro besprekorno. Zadržavanje na strani Crne Gore je minimalno ili skoro nepostojeće. Ukupni efekti turističke privrede zaključno sa današnjim datumom su iznad optimističkih očekivanja na početku", naveo je premijer.

tematska sjednica Vlade
foto: Vlada Crne Gore

Očekuje se, kako je kazao, da avgust "tradicionalno bude najbolji mjesec" i da će se početkom septembra sumirati da je "špic" sezone ispunio očekivanja.

Istakao je i da je posjeta sjeveru države - mjestima poput Žabljaka, Biogradske gore, Kolašina, Plava i drugih mjesta, značajno bolja nego ranije.

Abazović je rekao kako očekuju da se žičara Kotor - Lovćen stavi uskoro u funkciju za turiste.

"To je nekako kruna 43. Vlade, s obzirom da je o toj žičari bilo riječi 30 godina, možda i više. Prošle godine je 13. jula postavljen kamen temeljac, istog datuma ove godine smo imali probnu vožnju. Mislim da sve funkcioniše besprekorno, očekujem da u narednim danima dobijemo i dačan datum kad će žičara biti stavljena u funkciju za posjetioce", zaključio je Abazović.

Đurović: Crna Gora atraktivno odredište za cijeli svijet

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da turizam ima multiplikativni efekat na ostale privredne grane i da kretanja na turističkom tržištu diktiraju mnoge druge društvene tokove.

Đurović je rekao da realizaciju ove sezone prate problemi kao "naše visedecenijsko nasljeđe", a koji se prije svega odnose na infrastrukturu.

"Ovdje mislim na saobraćajne gužve, vodosnabdijevanje i elektrosnabdijevanje, gužvu na graničnim prelazima, ali ovo je minimum onoga što je neko možda očekivao i gdje su bile strijepnje da ćemo imati te probleme. Kao što je premijer rekao, većih problema nemamo", naveo je ministar.

tematska sjednica Vlade
foto: Vlada Crne Gore

Istakao je da se struktura turista u Crnoj Gori znatno mijenja. "U našoj zemlji trenutno su gosti iz Njemačke, Izraela, Francuske, Emirata, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Holandije, Albanije, Rusije, Ukrajine, Srbije, Poljske, Turske, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Kazahstana i drugih zemalja. To ukazuje da postajemo atraktivno odredište ne samo za region, već za cijelu Evropu i svijet".

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima Monstata, u prvih pet mjeseci u svim vidovima smještaja registrovano je 575.447 turista, što je za 53 odsto više u odnosu na 2022, a 24 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Prema izvještaju Nacionalne turističke organizacije, u Crnoj Gori boravi 171.410 turista, što je nešto više od 2019, a čak 20 odsto više nego 2022. godine.

Na aerodromima je zabilježen u prvih šest mjeseci rast prometa aviona od 14 odsto u odnosu na 2022.

Nacionalne parkove je u istom periodu posjetilo 201.149 osoba, što je 68,57 odsto više nego lani. "Prihod od prodatih ulaznica iznosio je 874.747, što je skoro 42 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", ističe.

Đurović je rekao da nastoje kreirati dugoročne, razvojne politike koje se baziraju na održivom turizmu.

"Cilj je da Crna Gora bude brendirana kao odgovorna i održiva destinacija, koja primjenjuje inovativna rješenja, digitalizaciju, eko i zelene turističke trendove", naglasio je.

Cilj je, kako je rekao, prije svega animirati i visokoplatežne turiste, ali i sve turiste da dolaze češće i ostaju duže u Crnoj Gori.

Damjanović: I dalje se izbjegava plaćanje poreza

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da postoji još ogromna zona za dodatne poreske prihode u turizmu.

"Imamo podatke o 10 odsto više prihoda od PDV-a, na nivou ostalih prihoda to su još bolje cifre, ali je PDV interesantan, jer govori dosta. Ako uključimo faktor inflacije u odnosu na prošlu godinu, koji je ispod desetak procenata, i broj turista, jasno je da imamo i dalje poresku evaziju u smislu smještaja, ponude u ugostiteljskim objektima i što se tiče plažnog mobilijara", naveo je on.

tematska sjednica Vlade
foto: Vlada Crne Gore

Apelovao je na građane posjetioce iz inostranstva da budu "svojevrsni inspektori" i da prijave potkradanje države od strane neodgovornih pojedinaca, koji prave i nelojalnu konkurenciju onima koji legalno posluju.

Ukazao je i da posjetioci objekata gdje se ne izdaju fiskalni računi nisu dužni da plate uslugu ili robu.

"Imaju punu zaštitu države da to urade. Ako neko proba da vas potkrada i preko vas potkrada državu, imate pravo da se oduprete time što nećete platiti robu", rekao je ministar.

Damjanović je rekao da Crna Gora "polako, ali sigurno može postati održivi sistem".

"U ovu godinu smo ušli sa depozitima od oko 40 miliona eura, i da smo svega 100 miliona eura pozajmili, od 600 miliona koje nam je dozvolila Skupština. To znači da Crna Gora de fakto, jakim mjerama na suzbijanju sive ekonomije, posebno u oblasti turizma, polako, ali sigurno može postati održivi sistem. Mislim da su aktivnosti ove Vlade postavile temelje za održivost javnih finansija", istakao je.

Tematskoj sjednici o turizmu prisustvuju i direktori uprava i kompanija u državnom vlasništvu.

Bulajić: Nulta tolerancija na sivu ekonomiju i korupciju

Uprava prihoda i carina ostvaruje odličnu bruto naplatu budžetskih prihoda, pojačala je kontrole poreskih obveznika tokom ljetnje sezone i daje značajan doprinos za što bolje rezultate države u turizmu, rekao je direktor UPC Vladimir Bulajić.

Vladimir Bulajić
foto: Vlada Crne Gore

"UPC ima nultu stopu tolerancije na sivu ekonomiju i korupciju. Neselektivnost je jedan od osnovnih principa u radu, utvrdili smo i slabe tačke i ubrzano rješavamo probleme da bismo dobili najbrži i najsavremeniji servis građana i privrede", naglasio je on.

Podsjetio je na rekordnu bruto naplatu prihoda od 1,39 milijardi eura, od početka godine do sada.

"To je za 25 odsto ili skoro 280 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine i značajno iznad plana budžetskih prihoda. Najznačajniji budžetski prihodi ostvaruju se u mjesecima turističke sezone, a to i očekujemo jer su svi kapaciteti UPC usmjereni na povećanje poreske discipline", kazao je Bulajić.

Mikijelj: Samo u julu dobit od trajekata oko milion eura

Izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj, rekao je da je ta kompanija ove godine imala obavezu da stavi u funkciju trajektnu liniju Kamenari – Lepetane.

„U ovom momentu imamo osam trajekata kapaciteta od nekih 300 vozila. Od početka naplate 5. maja do danas naplaćeno je 2,1 miliona eura“, kazao je Mikijelj.

On je objasnio da do ovog mjeseca nijesu mogli da iskažu rashode, jer nijesu imali punu flotu.

„U julu ćemo imati 1,2 miliona eura prihoda, dok će rashodi za plate iznositi oko 140 hiljada, a za gorivo i ulja 50 hiljada, tako da će ukupni biti oko 200 hiljada eura. To znači da ćemo samo u julu imati dobit od oko milion eura, što je skoro pet puta više nego što je država imala prethodnih godina“, saopštio je Mikijelj.

Abazović je rekao da je od trajektne linije Kamenari - Lepetane samo za jedan mjesec ostvaren čisti profit pet puta veći nego što je država do sada dobijala na godišnjem nivou.

„To govori da je ovo biznis sa ogromnom maržom“, kazao je Abazović.

Tripković Marković: Naplata boravišne takse veća za 47 odsto

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković, saopštila je da naplata boravišne takse od početka godine iznosi više od pet miliona eura, što je u poređenju sa prošlom godinom više 47 odsto.

“To je podatak koji ohrabruje", rekla je Tripković Marković.

Ona je navela da su promotivnim aktivnostima za ovu godinu obuhvatili 34 zemlje svijeta.

"Intenzitet varira od značaja tržišta, a planiramo i narednu godinu, za koju smo planirali veliku digitalnu kampanju", najavila je Tripković Marković.

Martinović: Nacionalni parkovi premašili rekordnu 2019.

Direktor Nacionalnih parkova (NPCG), Vladimir Martinović, kazao je da je do 23. jula u nacionalnim parkovima boravilo 308 hiljada posjetilaca, što je 117 hiljada ili 61 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Ostvareni prihod po ovom osnovu na 23. jul su 1,36 miliona eura, što je 790 hiljada više u odnosu na prošlu godinu", rekao je Martinović.

On je naveo da su premašili rekordnu 2019. godinu.

Drašković: Podgorički aerodrom jači u odnosu na 2019, tivatski zaostaje

Direktor Aerodroma Crne Gore, Vladan Drašković, kazao je da oba aerodroma rastu na nivou od 38 odsto u odnosu na broj putnika prošle godine.

"Aerodrom Podgorica je oko 27-28 odsto jači u odnosu na 2019, dok Aerodrom Tivat zaostaje na nivou od 37-38 odsto. U kumulativu su nekih četiri odsto ispod 2019. Razloge treba tražiti u ukrajinskom tržištu koje je, prije razvoja geopolitičke situacije na nepovoljan način, učestvovalo na Aerodromu Tivat nekih 40 odsto”, naveo je Drašković.

On je kazao da je lowcost 2019. godine donio oko 330 hiljada putnika, a prošle godine 480 hiljada.

"Ove godine ćemo poraziti prošlu godinu i uspostaviti novi rekord u tom segmentu", najavio je Drašković.

Anžur: Imaćemo oko dva miliona profita

Izvršni direktor Air Montenegra Mark Anžur saopštio je da bi kompanija na kraju godine, ukoliko ne bude nekih iznenađenja, trebalo da zaradi oko dva miliona eura.

„Do kraja godine ćemo imati rast od 40 odsto u broju putnika, kojih će do kraja godine biti oko 500 hiljada, što je odlično. Prihodi će porasti 50 odsto na 52 miliona. Imaćemo profit od oko dva miliona eura, što je super. Na ovaj rezultat možemo biti ponosni“, poručio je Anžur.

Bonus video: