Zbor radnika Željezare: Uništio nas je jedan Đukanović, ovaj drugi neće

Radnici poručili da neće dozvoliti da se imovina Željezare krčmi i uništava

69742 pregleda 460 reakcija 91 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici kompanije EPCG-Željezara Nikšić su na zboru poručili da nemaju ništa protiv investitora, pa tako ni protiv Miodraga Dake Davidovića, da su se borili da Željezara radi, ali da neće dozvoliti da se njena imovina krčmi i uništava.

Kako je kazao Ljubiša Đikanović, iz medija su saznali da je za pokretanje proizvodnje zainteresovan čovjek zbog koga su "izašli na krov, svađali se sa obezbjeđenjem i policijom i protiv njih 14 je pokrenut sudski spor".

"Red bi bilo da ovi radnici koji su se izborili da se Željezara vrati u državne ruke budu upoznati sa tim pregovorima, a ne da za njih saznaju iz medija. Hoćemo li opet da dođemo u situaciju da radnici Željezare vise po ulicama i da ostaju bez posla. E boga mi nećemo“, poručio je Đikanović.

Predsjednik Sindikata, Ivan Vujović, kazao je da oni nijesu protiv investitora, niti protiv rada Čeličane i Kovačnice.

"Ali Davidoviću, da biste došli ovdje treba da pokažete 60 miliona, deset miliona prije nego što pokušate da pregovarate, a onda svako pola godine po pet miliona. Dosta ste Vi puta dolazili u Željezaru, nismo vidjeli investicije, ali ste svaki put otišli punoga džepa iz fabrike. I samo da znate, više nećete kopati ni bernu, nećete više rezati pogone i nećete više uništavati i pogone i radnike“, poručio je Vujović.

Pitao je predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića zašto sa Davidovićem pregovaraju "ispod žita" i da ne može uposliti 130 radnika kad ih je u Željezari 270 i svi imaju ugovor na neodređeno i potpisan kolektivni ugovor.

"Zašto nije prikopčana elektrana koja je postavljena prije dva mjeseca na pogonu Vučionice? Ko sabotira rad Željezare? Rekli ste, Đukanoviću, kada pripremimo pogon Kovačnice da će biti budžet. Taj pogon je pripremljen bez vašeg budžeta i probna šarža će biti u petak ujutro. Da li planirate da ono šest i po miliona budžeta date Davidoviću da on pokrene proizvodnju? E, neće moći Đukanoviću. Uništio nas je jedan Đukanović, e ovaj drugi neće", poručio je Vujović.

Manojlović: Pogon Čeličane i Kovačnice možemo pokrenuti bez investitora

Direktor EPCG-Željezara Nikšić Đorđije Manojlović kazao je da je znao da je Davidović zainteresovan za pokretanje proizvodnje, ali da je za pismo namjera saznao iz medija.

Istakao je da su za pet mjeseci uradili dosta i da smatra da bez investitora mogu pokrenuti pogon Čeličane i Kovačnice, ali da je Vlada vlasnik Željezare i da će ona odlučiti o eventualnim investitorima.

"Što se Kovačnice tiče već imamo upite, a pravno bi završili na koji način da pokrenemo Čeličanu, po kom modalitetu. Već imamo preko 2,5 hiljade tona upita na koje treba što hitnije odgovoriti. Vrijednost te narudžbine je oko četiri miliona eura", kazao je Manojlović.

Bonus video: