EPCG: Nema mjesta zaključku i zlonamjernim insinuacijama da se navodno skriveno od javnosti vode zakulisni pregovori

"Imajući u vidu značaj, finansijski portfolio i imovinski status naše kompanije, EPCG AD Nikšić je svih ovih godina praktično nezaobilazna adresa kojoj se različitim povodima obraća većina domaćih i međunarodnih investitora koji razmatraju mogućnosti realizacije svojih poslovnih ideja u okvirima crnogorskog tržišta"

8208 pregleda 15 komentar(a)
EPCG, Foto: EPCG
EPCG, Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je danas da povodom toga što joj je kompanija "Neksan" poslala pismo namjere nema mjesta zaključku i zlonamjernim insinuacijama da se navodno skriveno od javnosti vode zakulisni pregovori.

"Vijesti" su ranije danas objavile da je nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, vlasnik firme "Neksan", zainteresovan za poslovno-tehničku saradnju sa firmom EPCG–Željezara Nikšić (EŽN) i da je spreman da pokrene proizvodnju u pogonima Čeličane i Kovačnice.

Davidović je EPCG, kompaniji koja je kupila nikšićku Željezaru za 20 miliona eura, poslao pismo namjere, ali i dodatne odgovore na pitanja koja su mu iz te kompanije uputili. Ponudio je da firma "Neksan" u Čeličani i Kovačnici organizuje proizvodnju na period od deset do 15 godina, a da bi mjesečno za izdavanje pomenutih pogona Elektroprivredi, odnosno EPCG-Željezara Nikšić, plaćao nešto preko 100 hiljada eura. Navodno bi u Željezaru uložio više miliona, a svojinsko/obligaciono pravni odnos u vezi sa izvršenim ulaganjima po isteku ugovorenog perioda regulisao bi se po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Radnici kompanije EPCG-Željezara Nikšić su na zboru poručili da nemaju ništa protiv investitora, pa tako ni protiv Miodraga Dake Davidovića, da su se borili da Željezara radi, ali da neće dozvoliti da se njena imovina krčmi i uništava.

"Imajući u vidu značaj, finansijski portfolio i imovinski status naše kompanije, EPCG AD Nikšić je svih ovih godina praktično nezaobilazna adresa kojoj se različitim povodima obraća većina domaćih i međunarodnih investitora koji razmatraju mogućnosti realizacije svojih poslovnih ideja u okvirima crnogorskog tržišta. U tom smislu, pismo o namjerama kojim se jednostrano iskazuju interesi za ostvarivanje saradnje, predstavlja uobičajenu formu i način na koji se odvija poslovna komunikacija. Na osnovu činjenice da nam je kompanija Neksan uputila Pismo o namjeri, kao i dodatno pojašnjenje, apsolutno nema mjesta zaključku i zlonamjernim insinuacijama da se navodno skriveno od javnosti vode zakulisni pregovori. Pismo o namjeri je u arhivi EPCG zaprimljeno i tretirano na isti način kao i sva druga pošta, što u potpunosti obesmišljava tvrdnje o navodnoj netransparentnosti", ističe se u saopštenju EPCG.

Oni su dodali da prvenstveno, radi crnogorske javnosti koja, iz razumljivih razloga, poklanja naročitu pažnju pitanju EŽN, dužni su da napomenu da EPCG AD Nikšić, kao kompanija u većinskom vlasništvu države koja obavlja djelatnost od javnog interesa, eventualna poslovna partnerstva i sve svoje poslovne odluke zasniva na temelju zakona, statuta, te brižjive procjene najboljeg interesa kompanije, u skladu sa načelima transparentnosti I društveno odgovorne poslovne politike.

"Naime, da bi uopšte došlo do faze pregovora o uslovima i principima saradnje sa bilo kojim zainteresovanim licem i potencijalnim investitorom, neophodno je da se na organima upravljanja kompanije, nakon sprovođenja svih predviđenih internih procedura, svestrano razmotri jednostrana poslovna inicijativa i donese odgovarajuća odluka. Prema tome, prethodna komunikacija sa zainteresovanim licima svodi se isključivo na pribavljanje preciznih informacija, uobičajenu komunikacija u svrhu obavještenja o relevantnim činjenicama u vezi iskazanih namjera, a radi sagledavanja kvaliteta ponude I njene kompatibilnosti sa strateškim opredjeljenjima i poslovnim planovima EPCG. Da je akvizicija imovine Željezare od strane EPCG, realizovana iz sredstava same kompanije, bila dobar poslovni potez, svjedoči i interesovanje značajnih međunarodnih, regionalnih I domaćih investitora za saradnju u vezi sa valorizacijom njenog proizvodnog potencijala. Dakle, Pismo o namjerama kompanije Neksan u vezi imovine Željezare je samo jedan u nizu takvih pokazatelja. Ukoliko i kada bude donijeta odluka da se prihvati poslovna inicijativa kompanije Neksan, sve zainteresovane strane će srazmjerno svojim ulogama biti uključene u pregovarački proces, a crnogorska javnost blagovremeno o tome obaviještena", piše u saopštenju.

Iz EPCG napominju da ponude koje uključuju bilo kakvu dodatnu investiciju EPCG u pokretanje proizvodnje čelika Željezare nijesu primili, ni razmatrali niti će uopšte razmatrati.

"Smatramo da EPCG uopšte ne treba da se bavi proizvodnjom čelika u EŽN, jer to nije u skladu sa djelatnostima nacionalne elektroenergetske kompanije. Osim toga upoznati smo sa time da to nije profitabilan biznis i od proizvodnje čelika pri sadašnjem nivou opreme u bivšoj Željezari EPCG ne može da ostvari bilo kakve benefite. Shodno tome kao osnivač EŽN moramo voditi računa o interesima EPCG. EPCG je spremna da podrži sve prerađivačke kapacitete u fabrici prije svega poslove na izradi konstrukcija i elemenata potkonstrukcija za potrebe projekata koji su realizuju u okviru EPCG i za potrebe tržišta u regionu", piše u saopštenju.

Iz EPCG su rekli da imaju i limitirajuće zakonske faktore i obaveze iz Ugovora o kupoprodaji imovine bivše Željezare i shodno tome ne mogu se baviti organizacijom procesa proizvodnje u EŽN.

"EPCG nema neophodna znanja i iskustva u proizvodnji čelika niti poznaje tržišne prilike da bi se bavila proizvodnjom čelika u EŽN. Shodno tome, EPCG će ima opredjeljenje da podržava strateški sve one djelatnosti koje mogu da doprinesu valorizaciji imovine bivše Željezare kroz izgradnju solarnih elektrana u krugu fabrike na krovnim površinama proizvodnih i pomoćnih objekata i na tlu do nivoa snage koja moža da se priključi na fabričku energetsku infrastrukturu i postrojenje CGES shodno važećim Zakonima iz te oblasti Uzimajući u obzir naprijed navedeno EPCG je otvorena da u zakonitom i transparentnom procesu iznađe najprihvatljiviji model za očuvanje i valorizaciju proizvodnih kapaciteta, ali na način da to bude dugoročan i održiv proces bez direktnog učešća osnivača u proizvodnji čelika. Nastavljamo da djelujemo u interesu kompanije, EPCG Grupe i cjelokupne crnogorske privrede, uz uvjerenje da će poslovni rezultati biti jedino mjerilo za donošenje bilo kakve poslovne odluke i procjene učinka, kako u EPCG, tako i u našim zavisnim društvima, odnosno ćerkama-firmama. EPCG radi", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Bonus video: