RTHN: Jugobanka pokrenula izvršenje, potražuje od Instituta Igalo 7,5 miliona eura

Iz Instituta su uputili žalbu na rješenje, ali kako navodi RTHN ona ne odlaže izvršenje

10604 pregleda 16 komentar(a)
Instituta "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić
Instituta "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić

Jugobanka AD Beograd u stečaju pokrenula je prinudno izvršenje u cilju naplate potraživanja od Instituta "Dr Simo Milošević" Igalo, prenosi Radio televizija Herceg Novi (RTHN).

Kako RTHN saznaje iz više izvora rješenje o izvršenju je poslato Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) i do blokade računa bi moglo doći svakog trenutka i to na iznos od oko 7,5 miliona eura.

Iz Instituta su uputili žalbu na ovo rješenje, ali kako navodi RTHN ona ne odlaže izvršenje.

Privredni sud u Podgorici je 2021. godine priznao odluku beogradskog suda kojom je Institut Igalo obavezan da Jugobanci u stečaju isplati 3,67 miliona eura duga za kredit od prije tri decenije, što je potvrdio i Apelacioni sud. Kada se na taj iznos dodaju kamate i parnički troškovi, dug Instituta je dostigao 7, 5 miliona eura.

Iako je Vlada, koja je vlasnik 56, 4 odsto akcijskog kapitala u Institutu Igalo, još 2009. godine donijela zaključak da će, u slučaju da Institut izgubi spor, preuzeti dugove, to nije uradila do sada te je povjerilac dvije godine nakon konačne sudske presude pokrenuo prinudno izvršenje i to blokadom računa i zabilježbom rješenja o izvršenju na imovinu Instituta.

Dug Instituta Igalo odnosi se na kredite iz 1981. i 1987. godine a sudski postupak se vodio od 1994. godine. Presudu u korist banke Privredni sud u Beogradu donio je u junu 2018, što je potvrdio i Apelacioni sud godinu kasnije. Zaštitnik je kao umješač u ovom sporu podnio reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, ali je i ona odbijena. konačno presude beogradskih sudova potvrdili su Privredni i Apelacioni sud u Crnoj Gori.

Bonus video: