Morsko dobro ćuti o privremenim objektima: Kućicama na Bojani ne zna se broj

Iz državnog preduzeća od sredine aprila neće da saopšte da li je povećan broj kućica u odnosu na Program privremenih objekata u zoni morskog dobra iz 2019. kada ih je bilo oko 600. Objavljen krajem juna javni oglas za podnošenje ponuda za zakup oko 100 privremenih lokacija na obalama Bojane

26013 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Prema podacima iz 2019. bilo je oko 600 kućica (ilustracija), Foto: Samir Adrović
Prema podacima iz 2019. bilo je oko 600 kućica (ilustracija), Foto: Samir Adrović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom od 18. aprila ove godine, uprkos i naknadnim urgencijama, ne odgovara na pitanja “Vijesti” o broju kućica na obalama Bojane i da li je on povećan u odnosu na Program privremenih objekata u zoni morskog dobra iz januara 2019. godine kada ih je bilo oko 600.

Pitali smo ih koliko prema evidenciji Morskog dobra trenutno ima legalnih, a koliko nelegalnih objekata na rijeci imajući u vidu da je od 2019. godine izgrađeno na desetine, a moguće i više od stotinu novih objekata. Odgovori nijesu stigli ni na pitanja koliko objekata se trenutno gradi, koliko rješenja o rušenju nelegalnih objekata je donijeto, a koliko njih je srušeno.

U međuvremenu Morsko dobro je 26. juna objavilo javni oglas za podnošenje ponuda za zakup oko 100 privremenih lokacija na obalama Bojane.

Prema saznanjima “Vijesti” u ponudi ima i znatan broj novih lokacija.

Javni poziv

“Predmet Javnog poziva je zakup zemljišta u državnoj svojini za postavljanje privremenih objekata tipa vikend kuća i ribarskih kuća na obalama rijeke Bojane u opštini Ulcinj, prema važećim Izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine broj 082-332/23-2291/14 od 10. 4. 2023. godine, koje je donijelo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma”, piše u pozivu.

Rangiranje i ocjena ispravnih i prihvatljivih ponuda, navodi se u pozivu, vrši se prema sljedećim kriterijumima - ponuđena godišnja zakupnina 55 bodova, a reference za one koji imaju zaključen ugovor ili aneks ugovora o korišćenju privremene lokacije na obalama rijeke Bojane i dokaz o plaćenoj godišnjoj zakupnini za 2019. i 2020, ukupno 45 bodova.

“Iskustvo i reference vrednuju se samo za lokaciju koju je ponuđač prethodno koristio, a ne za druge lokacije koje su predmet Javnog poziva. Iskustvo i reference neće se vredovati u slučaju da je zakupac odustao od ugovora tokom perioda korišćenja”, piše u pozivu.

Mještanin, koji ima kućicu na rijeci, kazao je “Vijestima” da je nezadovoljan načinom na koji Morsko dobro tretira prostor oko Bojane.

“Samo guše rijeku, i ovako je već pretrpana”, prokomentarisao je novi javni poziv, za koji je otvaranje ponuda trebalo da se objavi 10. jula i za koji je vladalo, prema nezvaničnim informacijama, veliko interesovanje.

Pitanje za državno preduzeće je bilo i na koji način planiraju da zaštite prostor Velike skele ispod Starog grada od udara talasa tokom jakog južnog vjetra koji plavi cijeli lokalitet. Pitali smo ih i koliko će ta eventualna zaštita povećati ukupnu cijenu projekta.

Tokom protekle jeseni i zime, usljed velikog nevremena, praćenog snažnim južnim vjetrom i velikim talasima, prostor Velike skele bio je nekoliko puta potpuno poplavljen, što bi u jednom dijelu moglo dovesti do novog revidiranja projekta.

Predsjednik Opštine Omer Bajraktari kazao je “Vijestima” sredinom februara da je investitoru i izvođaču radova tokom posjete premijera Dritana Abazovića s ministrima, na licu mjesta, posebno ukazana nužnost da se taj prostor s južne strane zaštiti od velikih talasa.

Rađenović i Mikijelj sa Abazovićem
Rađenović i Mikijelj sa Abazovićemfoto: Morsko dobro

“Dakle, nužno je naći rješenje kako se cijeli posao od oko milion eura nakon prvog većeg nevremena ne bi pokazao uzaludnim”, kazao je tada Bajraktari.

Predviđena namjena na tom prostoru, koji obuhvata ukupno 4.600 kvadrata, je trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada.

Projektom Morskog dobra planirano je da se iz ravni trga, uklapajući se u osnovni raster, podižu tri dinamične grupacije denivelisanih polja, tribine koje ublažavaju udar talasa i predstavljaju zanimljiviju alternativu klasičnom tipu sjedjenja poput stolica, klupa, ležaljki. Skupa sa zelenim poljima čine neku vrstu denivelisanog parka.

Prostor trga projektom se definiše ortogonalnim rasterom popločana, velikim poljima oko 4x4 metra koja dodatno naglašavaju pravougaoni oblik i veličinu trga.

Skela i dalje bez zaštite od talasa

Na mjestu promjene pravca raster se usitnjava i omogućava funkcionalno komponovanje polja pločnika, klupa i zelenila.

Planirano je bilo da radovi na parternom uređenju Velike skele budu okončani za 120 dana.

No, radovi na parternom uređenju skele, vrijedni kroz dvije faze skoro milion eura, nijesu ni blizu kraju iako su zvaničnici Opštine i Morskog dobra isticali da će lokalitet biti u funkciji prije sezone. U međuvremenu, JP i lokalna vlast, postigli su dogovor da budvansko preduzeće Veliku skelu ustupi Opštini na dalje upravljanje.

“Ostaje još formalnost da se to potpiše sa JP i to će preći u vlasništvo opštine. U prošlosti nismo bili naviknuti da Morsko dobro ustupa teritoriju opštini Ulcinj, znamo da je velika površina opštine pod ingerencijom Morskog dobra i na ovaj način to želimo da ispravimo. Mislim da ćemo zajedno i sa “Komunalnim djelatnostima” ovim područjem upravljati na odgovarajući način”, kazao je predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari nedavno prilikom otvaranja privremenog graničnog prelaza na skeli. Izgradnja tog prelaza, koji je značajan i za razvoj nautičkog turizma, bila je i planirana milionskim projektom.

Bajraktari je “Vijestima” u petak kazao da bi ugovor sa JP o preuzimanju Velike skele mogao biti zaključen tokom ove sedmice. Potvrdio je da je takav dogovor postignut zbog otvaranja graničnog prelaza, u čemu je Opština finansijski participirala.

“Radovi na parternom uređenju biće nastavljeni nakon sezone. Ostalo je otvoreno pitanje zaštite prostora od talasa i tu imamo nekoliko opcija. Jedna je izgradnja zida sa betonskim jezicima, ali za to je neophodna izrada studije”, kazao je Bajraktari.

Pregradni zid je prije uređenja postojao na sredini skele i štitio od talasa, ali je u međuvremenu srušen.

Parternom uređenju skele, na način kako je to predvidjelo JP, u početku su se oštro protivili iz bivše lokalne uprave, ali i mještani Starog grada. Oni su tada govorili da bi prvo jače nevrijeme napravilo haos od planiranog parternog uređenja. Smatrali su da bi zato taj novac bilo pametnije uložiti u neke druge projekte, prije svega u osposobljavanje Kaceme, izradi kvalitetnih navoza za izvlačenje barki... Bila je i peticija sa oko 200 potpisa, a iz lokalne uprave govorili su da gradu nije potreban još jedan invalidni projekat, aludirajući na lučicu Kacema koja je nefunkcionalna tokom svakog jačeg nevremena.

Na čelu Morskog dobra su predsjednik Upravnog odbora Blažo Rađenović i izvršni direktor Mladen Mikijelj.

Staza od Albatrosa do Rta Đerane kao zidanje Skadra na Bojani

Iz Morskog dobra nije odgovoreno ni na pitanje kada će početi radovi na izgradnji staze, odnosno šetališta od hotela Albatros do Rta Đerane, koja se najavljuje skoro svake godine.

No, odgovor na to pitanje, nedavno je u razgovoru za “Vijesti” dao poznati ulcinjski arhitekta Valon Buzuku koji je ocijenio da projekat šetališta kroz Borovu šumu, Vlada ili lokalna uprava koče bezrazložno, uprkos možda dobroj volji, ali “zbog trule i nesposobne ili nezainteresovane administracije”.

Taj projekat, čiji je nosilac Morsko dobro, kako je naveo, u proceduri je već pet godina.

“Svake godine Morsko dobro uvrštava projekat u svoj investicioni budžet u vrijednosti od oko 150.000 eura. Urađena su dva projekta i nijedan nije prošao reviziju zbog manjkavosti u smislu nezadovoljenja uslova za lica sa smanjenim mogućnostima pokretljivosti”, kazao je on.

Dodao je da je revizija zahtijevala i da se katastarska parcela koja obuhvata projekat staze, odvoji i parceliše u posebnu katastarsku parcelu.

“Opština je pokrenula procedure s ovlašćenim geometrima, ali pošto je ta katastarska parcela u vlasništvu države, treba saglasnost Vlade. Na tu saglasnost se čeka više od pola godine. Tako da ni ove godine nema ništa od projekta po svemu sudeći. Ali pazite, ovdje govorimo samo o kompletiranju projektne dokumentacije koja traje evo šest godina. Pa koliko je realno da čekamo, ako se uzmu u obzir i procedure tendera za odabir izvođača, pa i samo izvođenje - 10 ili 15 godina”, pitao je Buzuku.

Ocijenio je da je to klasičan primjer neodgovornog ponašanja lokalnih i državnih službenika prema zajednici i novcu koji u njihove budžete uplaćuju svi građani.

“Dok god se ne promijeni taj odnos vlasti prema opštedruštvenom dobru, ovakve i slične teme će i dalje biti aktuelne”, kazao je Buzuku.

Bonus video: