Budva: Traže da se Akva-parku oduzme dozvola za rad

Firma iza koje stoji ruski kapital nije zaključila anekse ugovora o zakupu opštinske zemlje na brdu Topliš na kome se nalazi vodeni grad, a za zakupninu duguje gotovo milion eura, inspekcijski nalaz prelio čašu

22737 pregleda 13 komentar(a)
Akva-park na brdu Topliš, Foto: Vuk Lajović
Akva-park na brdu Topliš, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva zatražio je od svojih kolega u Sekretarijatu za privredu da stave van snage rješenje o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na lokalitetu Akva-park na brdu Topliš iznad Budve, upozorivši da kompanija “Aquaterra solution” od 2020. nije zaključila anekse ugovora o zakupu opštinske zemlje na kome se nalazi vodeni grad, te da za zakupninu duguje gotovo milion eura.

To se navodi u dopisu koji je sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović uputio v.d. sekretarki za privredu Jeleni Savić, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Na osnovu člana 4 stav 1 Ugovora o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti radi izgradnje Akva-parka od 24. decembra 2014. koji je zaključen između Opštine Budva (zakupodavac) i preduzeća “Aquaterra solution” (zakupac), ugovorne strane su saglasno konstatovale da zakupnina iznosi 240.000 eura godišnje. Stavom drugim istog člana ugovora zakupac se obavezao da zakupninu plaća godišnje, najkasnije do kraja prvog kvartala tekuće godine, na Glavni račun trezora Opštine Budva”, piše u dopisu Zenović.

Đorđe Zenović
Đorđe Zenovićfoto: Privatna arhiva

On dodaje da je ugovorom precizirano da je zakupac u obavezi da svake godine zaključi aneks ugovora o zakupu sa Opštinom i da po tom osnovu isplati zakupninu.

“S obzirom na to da već godinama privredno društvo ‘Aquaterra solutions’ DOO Budva kao zakupac ne poštuje ugovorne obaveze prema Opštini, da ne pristupa zaključenju aneksa od 2020. do danas, da sve to vrijeme uredno obavlja djelatnost na lokaciji Akva-parka, kao i da nema regulisane imovinsko-pravne odnose sa Opštinom, stvorili su se uslovi da vaš organ kao stvarno nadležan preduzme radnje u cilju stavljanja van snage rješenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na lokalitetu Akva-park”, naveo je Zenović u dopisu sekretarki Savić.

Jelena Savić
Jelena Savićfoto: Rtb Screenshot

On je podsjetio da ni za tekuću godinu “Aquaterra solutions” ne posjeduje aneks ugovora s Opštinom, kao i da ih je Sekretarijat za zaštitu imovine utužio na iznos od 750 hiljada eura za neplaćene zakupnine za 2020, 2021. i 2022.

“Žiro račun “Aquaterra solutions” blokirao je Javni izvršitelj za neplaćeni iznos od 215 hiljada eura za 2019, ali do sada nijesmo uspjeli da naplatimo potraživanja ka zakupcu. Upravo je to ključni razlog zbog koga Sekretarijat za privredu treba da postupi u cilju zaštite interesa Opštine Budva jer se očigledno radi o nesavjesnom zakupcu koji nema namjeru da s Opštinom kao zakupodavcem postupa u skladu s dobrim poslovnim običajima i partnerskom odnosu. Podsjećamo, prošle sedmice četiri inspekcijske službe Uprave za inspekcijske poslove su utvrdile brojne nepravilnosti u radu velikog Akva-parka na brdu Topliš zbog čega je kompanija “Aquaterra solution” kažnjena sa 5.250 eura.

Da krenu u vanredni inspekcijski nadzor pozvao ih je upravo Zenović u ime Opštine Budva predočivši im iste probleme s kojima ima lokalna uprava.

Neposjedovanje izvještaja o rađenim analizima bazenske vode, neposjedovanje dozvola za boravak stranaca, pružanje ugostiteljske usluge za šta ne posjeduju odobrenje… samo su neke od nepravilnosti koje su inspektori, kako je “Vijestima” saopšteno u Upravi za inspekcijske poslove, utvrdili tokom inspekcijskog nadzora.

Projekat izgradnje akva-parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen temeljac. Projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Cijeli slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju, ali odnose i kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na “leđa” poreskih obveznika metropole turizma, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok njome upravljaju kadrovi DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tender najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S. L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

“Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS). Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca. Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Bonus video: