Delić: Plužine dobile oko 1,3 miliona eura, očekujemo još 700.000, država konačno pogledala šestu po veličini opštinu

"Najznačajnije ulaganje države je za asfaltiranje 12 kilometara južnog durmitorskog prstena od Šavnika do Plužina. Taj put je značajan kako za turizam, tako i za povezivanje lokalnog stanovništva", kazao je Delić

6983 pregleda 6 komentar(a)
Knežević i Delić, Foto: Svetlana Mandić
Knežević i Delić, Foto: Svetlana Mandić

Nakon što su 25 godina od države dobijali skromna sredstva i na "kašičicu", kako je kazao predsjednik Opštine Plužine, Slobodan Delić, konačno su ove godine dobili značajan novac - oko 1,3 miliona eura, a očekuju da do kraja godine dobiju još 700 hiljada eura.

"Najznačajnije ulaganje države je za asfaltiranje 12 kilometara južnog durmitorskog prstena od Šavnika do Plužina. Taj put je značajan kako za turizam, tako i za povezivanje lokalnog stanovništva", kazao je Delić tokom radnog doručka sa novinarima.

Pored njega, prisustvovao je i glavni administrator Opštine Vladimir Knežević.

Delić je istakao zadovoljstvo što je država konačno "pogledala šestu po veličini opštinu u državi".

Kada je u pitanju putna infrastruktura, opština namjerava da dodatno asfaltira šest kilometara lokalnih puteva, kao i da naspu i adaptiraju seoski put Unač - Barni Do, dok je put od Muratovice do Ravnog već nasut.

"Putna infrastruktura, vodovod i struja su tri bitna elementa da bi zadržali stanovništvo, a to nam je glavni zadatak. Urađena je projektna dokumentacija za dva vodovoda, Borkovići-Dubljevići i Goransko i očekujemo da nam država pomogne u njihovoj izgradnji", kazao je Delić.

Plužine
Plužinefoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima urađena je je projektna dokumentacija za uređenje prostora kod gradske plaže, adaptirana je gradska kapela, a ovih dana očekuju raspisivanje tendera za uređenje ulice od hangara do uključenja u gradsku saobraćajnicu.

"Raspisali smo tender za dva poslovna prostora - jedan će biti biznis hub koju ćemo dati na korišćenje lokalnim preduzetnicima, dok ćemo od drugog napraviti gradsku teretanu. Oprema i sprave su već nabavljeni", istakao je predsjednik Opštine Plužine.

Kako je kazao, svjestan je da su glavni problemi ofliv stanovništva i manjak radnih mjesta, pa se trude da tu situaciju promijene. Prema njegovim riječima definisali su biznis zonu u Breznima, blizu su dogovora sa vlasnikom prostora i već imaju dva zainteresovana investitora koji su zainteresovani za preradu drveta. Za Plužine, kako je kazao Delić, deset novih radnih mjesta znači dosta.

Prema njegovim riječima, turizam i poljoprivreda su prioritetne aktivnosti lokalne uprave, a turizam u Pivi je, kako je istakao, prevazišao pionirske momente i nalazi se u ozbiljnoj fazi razvoja.

Ove godine Opština i Park prirode Piva su organizovali brojne kulturno- muzičke manifestacije a sve u cilju promocije Pive kako bi turisti ne samo došli, nego i ostali duže, u pravom smislu doživjeli Pivu i ponovo joj se vratili. Prema podacima Parka prirode u maju i junu u Pivi je ostvareno 3.000 noćenja.

Delić je podsjetio da su donijeli odluku da maknu ograničavajući faktor, broj grla, za subvencije na preradu mlijeka, kao i da svaku košnicu subvencioniraju sa 20 eura . Kao značajno, Delić je istakao poribljavanje Pivskog jezera, nakon desetogodišnje pauze.

Delić je istakao da se nada da će Elektroprivreda Crne Gore, konačno početi da ispunjava svoje obaveze na račun izgradnje Pivskog jezera.

"Elektroprivreda ima ponajviše koristi od teritorije opštine, a malo vraća zajednici. Što se obaveza tiče tek su sitnice ispunili, a mali broj ljudi iz Pive su zaposlili u hidroelektranu. Do sada još nijesmo imali znanične razgovore sa menadžentom Elektroprivrede, ali nadamo se da će se to brzo dogoditi, jer obaveze mora što prije da realizuje. I pored dobre volje, blizu smo kraju strpljenja i nećemo sjedjeti skrštenih ruku već ćemo tražiti način da se te obaveze realizuju", poručio je Delić.

Apelovao je na vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine da sa obećanja konačnu pređu na realizaciju rekonstrukcije outa Plužine-Foča koji je u izuzetno lošem stanju.

Delić je kazao da očekuje da će 4. avgusta, na Dan opštine, otvoriti Kulu Lazara Sočice na Goranskom, koja će biti istorijsko-prirodnjsčki muzej i koja će turistima "pričati" bogatu istoriju Pive.

Kula Lazara Sočice
Kula Lazara Sočicefoto: Svetlana Mandić

Bonus video: