Odbijena žalba Štrabaga, usvojena Eurozoxa

Centralna banka nepravilno ocijenila jednu ponudu za izgradnju i opremanje edukativno-konferencijskog centra. Komisija naložila da ponovi postupak vrednovanja

3922 pregleda 1 komentar(a)
Plac Centralne banke u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Plac Centralne banke u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbila je kao neosnovanu žalbu konzorcijuma Štrabag izjavljenu protiv odluke Centralne banke (CBCG) da ocijeni neispravnom ponudu za izgradnju i opremanje edukativno-konferencijskog centra u Tivtu.

Uz to, Komisija je utvrdila da je žalba kompanija “Eurozox” koja je drugi ponuđač na ovom tenderu i čiju je ponudu CBCG ocijenila neispravnom, osnovana.

Tender je raspisan 24. februara ove godine, a njegova ukupna vrijednost je 8,8 miliona eura, od čega je vrijednost nabavke 7,3 miliona, a 1,5 miliona je porez na dodatu vrijednost. Lokacija za izgradnju ovog objekta je u strogom centru Tivta na parceli površine 2.958 kvadrata.

"Odbija se žalba konzorcijuma Štrabag izjavljena protiv CBCG o poništenju postupka javne nabavke kao neosnovana. Usvaja se žalba firme Eurozox, pa se poništava odluka CBCG o poništenju postupka i predmet se vraća na ponovni postupak i odlučivanje", piše u rješenje Komisije.

Komisija je naložila CBCG da u roku od 15 dana od dana prijema rješenje otkloni nepravilnosti na koje joj je uzkazano i o tome obavijesti Komsiju u roku od tri dana od dana otklanjanja nepravilnost.

"Obavezuje se CBCG da uplati Eurozoxu troškove postupka u iznosu od 484 eura, a konzorcijum Štrabag snosi troškove svog žalbenog postupka", navela je Komisija u rješenju.

U rješenju piše da je Štrabag u žalbi, između ostalog, naveo da je CBCG u nabavci ponude dala neubičajen uslov koji se može smatrati relativno jednostavnim projektom jer se zahtijeva spajanje dvije funkcije jednoj osobi, odnosno, da jedna osoba bude i inženjer i BZnR (bezbjednost zaštite na radu) i da posjeduje dvije licence koje nijesu povezana, te da je ovo definisano da bi se eliminisali ponuđači koji ispunjavaju sve ostale uslove. Komsija smatra da je Štrabag imao pravo žalbe u vezi sa tenderskom dokumentacijom u roku od 20 dana od dana objave, ali da ga nije iskoristio, pa sada nakon odluke CBCG u svojoj žalbi nema pravo da ističe ovo pitanje.

"Naručilac (CBCG) je pravilno proveo postupak pregleda ponude Štrabaga i odluku o isključenju zasnovao na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju, shodno članu 108 Zakona o javnim nabavkama", navodi Komisija u rješenju.

Dalje se navodi da je CBCG, nepravilno cijenila ponudu Eurozoxa. Naime, CBCG je smatrala da je ponuda neispravna jer je u dokumentaciji o projektantu i revidentu glavnog projekta edukativnog centra utvrdila da se u njemu nalazi rješenje revidenta “Arhitectura Aurea” o imenovanju Petra Popovića za odgovornog i vodećeg revizora za fazu elaborat tehnologije kuhinje, a da je u izjavi Eurozoxa navedeno da imaju Popovića sa licencom ovlašćenog inžernjera za obavljanje djelatnosti izrade tehničke dokumentacije i građenja objekata, te da je to sukob interesa. Eurozox je dostavio dokument da je u vrijeme revizije glavnog projekta edukativnog centra Popović bio zaposlen u firmi “Arhitektonski studio 69".

"Naručilac (CBCG) je dužan da u ponovljenom postupku nesumnjivo utvrdi koji je inženjer radio reviziju elaborata tehnologije kuhinje, kao faze glavnog projekta, odnosno, da utvrdi da li je Petar Popović vršio ili učestvovao u reviziji bilo koje faze glavnog projekta", navodi se u rješenju Komisije.

Obavezuje se CBCG da uplati Eurozoxu troškove postupka u iznosu od 484 eura, a konzorcijum Štrabag snosi troškove svog žalbenog postupka, piše u rješenju Komisije.

Bonus video: