U pogonu Kovačnice izvedeno prvo kovanje

Direktor prerade u Željezari kazao je da je Kovačnica "mirovala" više od 18 mjeseci i da nije lako bilo izvršiti sve pripremne aktivnosti, ali da su uspjeli u tome

14471 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Kovanje prve šarže za izradu namjenskih lega, Foto: EPCG Željezara Nikšić
Kovanje prve šarže za izradu namjenskih lega, Foto: EPCG Željezara Nikšić

Nakon šest mjeseci od kada je osnovana firma EPCG Željezara, kao i nakon dužeg vremena, u pogonu Kovačnice izvedeno je kovanje prve šarže za izradu namjenskih lega, za potrebe pogona.

"U skladu sa dinamikom aktivnosti predviđenih biznis planom, kao četvrti program, predviđeno je ponovno pokretanje pogona Kovačnice, koji uz Čeličanu predstavlja 'srce' proizvodnje", naveli su iz EPCG Željezara.

"Živimo za dan kada će, kao nekada, otprema gotove robe biti popunjena, u prvom redu, kvalitetnim čelikom, a onda i količinama. To je garant uspješnog opstanka firme i to je nešto po čemu smo poznati ne samo u regionu, nego i šire, i ka tome će menadžment EPCG-Željezara Nikšić težiti", kazao je direktor prerade Milan Kosović, koji je rukovodio cijelim procesom.

Kako je kazao, Kovačnica je "mirovala" više od 18 mjeseci i nije lako bilo izvršiti sve pripremne aktivnosti, ali da su uspjeli u tome.

Predstavnik radnika, Ivan Vujović kazao je da je pogon Kovačnice bio spreman za rad mjesec prije nego što je to bilo predviđeno biznis planom i to bez planiranog bužeta od 6,5 miliona eura. Istakao je da radnici EPCG-Željezara Nikšić ne žele da se miješaju u politiku poslovanja uprave, ali da imaju pravo da iznesu svoj stav o pojedinim pitanjima.

Prema njegovim riječima radnici "nijesu protiv investitiora, koji imaju namjeru da ulažu i time doprinesu razvoju fabrike i boljim uslovima rada, ma kako se oni zvali", ali da zbog lošeg iskustva sa pojedinim investitorima u prošlosti "u strahu su od investitora koji ne žele da investiraju, već samo da uništavaju opremu fabrike".

Izvršni direktor EPCG-Željezara Nikšić, Đorđije Manojlović, pozivajući se na biznis plan, koji je usvojen od strane matične kompanije, Elektroprivrede Crne Gore, očekuje odobrenje novčanih sredstva predviđenih za pokretanje pogona Kovačnice, kako bi uspješno valorizovali proizvodne kapacitete i uspostavili odgovornu politiku djelovanja na domaćem i inostranom tržištu.

Bonus video: