Jovanović: Vlada da odustane od tužbe protiv Opštine Budva za isplatu 29,5 miliona eura

"Čitav posao osmišljen je i sproveden na kriminalno organizovan način kako bi se ispumpalo 100 miliona iz budžeta građana Budve"

14152 pregleda 34 reakcija 37 komentar(a)
Jovanović, Foto: Opština Budva
Jovanović, Foto: Opština Budva

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović pozvao je Vladu Crne Gore da odustane od tužbe protiv Opštine Budva za isplatu 29,5 miliona eura.

"Vijesti" su juče objavile da je kotorski Odnovni sud presudio da Opština Budva dužna da Vladi plati milionsku svotu koja je krajem 2019. isplaćena na ime državne garancije njemačko austrijskom koncernu WTE/EVN na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

"Nakon što je austrijsko-njemačka kompanije WTE suprotno ugovorima i sporazumima jednostrano napustila Postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima, Opštini Budva je dostavila falsifikovanu garanciju od 66 miliona na plaćanje a Vladi Crne Gore na iznos od 29,5 miliona. Odbili smo da platimo koruptivni posao u kojem je bivši direktor kompanije Faust priznao i sklopio sporazum o priznanju krivice zbog davanja korupcije u iznosu od tri miliona eura. Čitav posao osmišljen je i sproveden na kriminalno organizovan način kako bi se ispumpalo 100 miliona iz budžeta građana Budve. Nakon što smo odbili da platimo 66 miliona, Vlada Crne Gore predvođena DPS-om, odlučila je da plati državne garancije koje su izdate mimo procedure 2009. godine. Tadašnja vlada na čelu sa Igorom Lukšićem nema odluku Skupštine Crne Gore na zaduženje od 29,5 miliona i isto nije budžetom predviđeno. Zbog toga je odluka Vlade nezakonita i garancija je pravno ništavna", naveo je Jovanović.

I pored brojnih upozorenja od strane Opštine kako je kazao, Vlada je izvršila plaćanje.

"Odbili smo tadašnje ultimatume da Opština Budva nadoknadi Vladi iznos od 29,5 miliona jer smo upozoravali da se radi o pravno ništavnom poslu. Iako su tadašnji ministar finansija i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa prihvatili da se radi o sumnjivom poslu i najavili preispitivanje i krivične prijave, ostali su nijemi na ovaj visoko koruptivni posao. Kada smo odbili da nadoknadimo ovaj iznos, DPS je na preko političke korupcije, upravne inspekcije, policije i zaštitarskih firmi izvršio puč i instalirao novu vlast u Opštini Budva. Tada je izvršena i blokada računa Opštine na iznos od 29,5 miliona jer je Vlada podnijela tužbu Privrednom sudu a postupajući sudija Blažo Jovanić je usvojio privremenu mjeru po kojoj se zabranjuje Opštini da raspolaže računom do iznosa od 29,5 miliona.Namjera nove vlasti je bila da prihvati sporazum sa Vladom o dugu i donese odluku o kreditnom zaduženju kako bi građane zadužila za ovaj iznos i isti prebacila na račun Vlade. To su bili stvarni motivi lokalnog državnog udara koje smo razotkrili i spriječili, ne pristajući na nasilje i protestujući 75 dana svakodnevno", rekao je Jovanović.

Nažalost, kako dodaje, nakon promjene vlasti, Vlada koju je predvodio Zdravko Krivokapić, a i sadašnja koju predvodi Dritan Abazović nisu uradile ništa da se preispita ovaj najkoruptivniji posao u Crnoj Gori jer nisu imali političke volje da zaštite interese građana Budve.

"Zbog ovog štetnog plaćanja, pokrenuta su dva arbitražna postupka protiv Opštine Budva od strane WTE u Frankfurtu i Ženevi vrijednosti 100 miliona koji su završeni i čeka se odluka. Državne institucije na celu sa SDT i VDT nisu uradile ništa po ovom pitanju jer se radi o inostranim kompanijama i niko nema profesionalne hrabrosti da procesuira kriminalce koji dolaze iz zemalja članica EU. Prvostepena presuda po kojoj je Opština dužna da nadoknadi iznos Vladi Crne Gore, ukoliko ostane na pravnoj snazi, bukvalno znači da ovaj novac ide direktno u džep Mila Đukanovića i Svetozara Marovića kao organizatora kriminalne grupe", kazao je Jovanović.

On je poručio da Vlada Crne Gore pod hitno mora da odustane od tužbe i inicira krivične postuke jer se oni po zahtjevu Opštine Budva već pet godina nalaze u fazi izviđaja sa namjerom da se nikada ne završe.

"Zbog čega Vlada Dritana Abazovića nastavlja praksu vlade Đukanovića i Krivokapića je pitanje na koje čekamo odgovor. Prvostepena presuda je zasnovana na povredi zakona i pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju. Indikativno je da ona dolazi u trenutku kada očekujemo odluke arbitražnih sudova jer predstavlja vjetar u leđa međunarodnim sudovima da donesu presudu protiv Opštine i da se otuđi 100 miliona od građana. Dalje činjenje i nečinjenje najvažnijih državnih funkcionera, od Vlade Crne Gore do Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) će odrediti da li će građani Budve platiti još jednu enormnu plačku bivšeg režima. Opština Budva je uradila sve da zaštiti interese građana i u ovoj pravnoj borbi ne samo što je ostala usamljenja u međunarodnim arbitražama, već ima ozbiljnu opstrukciju nadležnih državnih institucija koje ovakvim presudama nastavljaju da pomažu kompaniji i pojedincima koji su izvršili najkoruptivniji posao u Crnoj Gori i to na organizovani način, spregom finansijskih, političkih i kriminalnih krugova. Zbog toga zahtijevamo od Vlade da konačno krene da radi u interesu građana i odustane od tužbi po ovom osnovu i da se konačno pokrenu krivični postupci pred domaćim sudovima kako bi se zastalo sa međunarodnim arbitražama, utvrdila istina i procesuirali svi pojedinci i grupe koje su izvršile ovaj štetni posao po državne interese", zaključio je Jovanović.

Bonus video: