Registar nepokretnosti nedovoljno uspješan

Državni revizor između ostalog, utvrdio da su službenici Uprave za katarstar i državnu imovine obišli 6,34 hiljade ili 1,5 odsto od 416,91 hiljada državnih nepokretnosti, upućene i preporuke

5357 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postupak uspostavljanja i upravljanja Registrom nepokretnosti državne imovine još uvijek je u ranoj fazi i nije u dovoljnoj mjeri uspješan dok je radi unapređenja upravljanja, Ministarstvu finansija i Upravi za katastar i državnu imovinu (UKDI) upućeno sedam preporuka.

To je saopšteno iz Državne revizorske institucije (DRI), nakon revizije uspjeha Registra koji treba da omogući efikasno upravljanje državnom imovinom.

"Nije stvoren normativni okvir koji pruža podršku aktivnostima koje su utvrđene Programom reforme upravljanja javnim finansijama 2022-2026., što je važno definisanju modela procjene državne imovine i unaprijeđenja funkcionalnosti IT rješenja i kvaliteta podataka", navodi se na sajtu DRI.

Revizijom koja je trajala od januara do juna ove godine je utvrđeno da je UKDI za kompletiranje podataka za Registar potrošačkih jedinica na centralnom nivou, većinom koristila podatke koji su već bili evidentirani u Katastru nepokretnosti. Navodi se i da je državni revizor na osnovu baze podataka koja je u februaru sadržala podatke o 416,91 hiljada državnih nepokretnosti, utvrdio da su službenici UKDI obišli njih 6,34 hiljade ili 1,5 odsto od ukupnog broja.

"Uprava za nekretnine i njen pravni nasljednik za katastar i državnu imovinu, do okončanja revizije, nisu imali aktom utvrđene granice državne i opštinske imovine, za opštine u kojima je okončan postupak razgraničenja", piše na sajtu DRI.

DRI je kako se navodi provjerila i realizaciju preporuka datih u Izvještaju o reviziji uspjeha iz 2019. godine i naložila subjektima da do kraja januara naredne godine, dostave novi Izvještaj o realizaciji ovih preporuka. Ističe se i da integrisani informacioni sistem "SAP FI-AA" nije uspostavljen po projektu, koji je sastavni dio Ugovora o nabaci usluga proširenje implementacije modula i aplikacije za evidenciju imovine.

Bonus video: