MZ i Opština Herceg Novi u sporu zbog gradnje nove bolnice: Potreba ili posao za tužilaštvo

Vlada izdala urbanističko-tehničke uslove za gradnju nove bolnice u ovom primorskom gradu. Lokalnoj vlasti se žuri jer smatraju da se sudski postupci u vezi s Meljinama neće riješiti godinama. Iz Ministarstva ocijenili da je zbog ponašanja opštinskih vlasti i izazivanja problema u zdravstvenom sistemu, ali ne u korist Novljana, vrijeme da se umiješa SDT

48202 pregleda 49 reakcija 17 komentar(a)
Lokacija nove bolnice u Meljinama, Foto: Vlada Crne Gore
Lokacija nove bolnice u Meljinama, Foto: Vlada Crne Gore

Opština Herceg Novi namjeru da gradi novu bolnicu pravda time da je kompleks Meljine opterećen različitim problemima, od raskida privatizacionog spora, stečajnog postupka, potencijalne arbitraže i postupaka pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Privrednim sudom, pa je bojazan da bi ti sudski postupci trajali godinama.

Zbog toga su, kako navodi za “Vijesti” predsjednik Opštine Stevan Katić, tražili izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTI) što je Vlada, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odobrila 12. jula.

S druge strane za “Vijesti” iz Ministarstva zdravlja, na čijem čelu je ministar Dragoslav Šćekić, su istakli da je zbog ponašanja opštinskih vlasti Herceg Novog i izazivanja problema u zdravstvenom sistemu, ali sigurno ne u korist Novljana, vrijeme da se umiješa Specijalno državno tužilaštvo i ispita ko i za čiji interes urušava javni i kome ga podređuje. Iz ovog resora su naveli da ih ova primorska opština uopšte nije konsultovala niti komunicirala s njima kao s nadležnim resorom u vezi sa gradnjom ove bolnice na kastarskoj parceli 314 Podi.

Šćekić je na sjednici Vlade kada su izdati UTI kazao da smatra da je za ovaj potez bila potrebna dodatna konsultacija s tim resorom jer se na drugom mjestu ostavlja bolnica Meljine koja već funkcioniše.

Meljine se moraju sačuvati: Dragoslav Šćekić
Meljine se moraju sačuvati: Dragoslav Šćekićfoto: Luka Zeković

Katić je naglasio da je Šćekić morao biti upućen u problematiku jer je Ministarstvo zdravlja moralo dati saglasnost da bi Vlada i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma odobrili UTU.

Meljine su jedina bolnica na teritoriji ove opštine i od marta ove godine dio je javnog zdravstvenog sistema u okviru organizacionog sistema bolnice Kotor. Ovoj bolnici je lani prijetio stečaj, ali je Vlada iskoristila odredbe Zakona o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini kao najoptimalnije rješenje kako bi bolnica mogla nesmetano da radi.

U vezi s bolnicom Meljine se vodi više postupaka - krivični, parnični, arbitražni i stečajni i oni otežavaju rješenje konačnog statusa.

Glavni projekat još nije urađen

Katić je naglasio da su izdavanje uslova zatražili u decembru prošle godine nakon razgovora s premijerom Dritanom Abazovićem, jer problemi tamošnje bolnice Meljine nisu lako rješivi, mogu trajati godinama, pa su tražili drugu opciju kako bi dugoročno obezbijedili da Herceg Novi ima bolnicu a građani, gosti i zaposleni sigurnost.

“Zato tražimo izgradnju nove bolnice kapaciteta 150 kreveta na mjestu gdje je 60-ih godina prošlog vijeka, bilo Dječje odjeljenje bolnice Meljine. Stava smo da time dobijamo na vremenu, sigurnosti, ali i na tome da kadrovi koji rade u postojećoj bolnici pređu u novu zgradu”, kazao je on, dodajući da bi se ona gradila na parceli 314 Podi.

Katić je naglasio da je Šćekić morao biti upućen u problematiku jer je Ministarstvo zdravlja moralo dati saglasnost da bi Vlada i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma odobrili UTU. Šćekiću je ranije bilo sporno što će se, kako je kazao, nova bolnica graditi u naselju Podi, dok je Katić kazao da to nije istina već je zdravstveni objekat planiran u neposrednoj blizini postojećeg u Meljinama.

Katić je dodao i da glavni projekat još nije urađen jer mu prethodi pravna procedura koja oduzima dosta vremena, ali da je do tada na osnovu uslova potrebno raspisati konkurs za najbolje arhitektonsko rješenje, koji sprovodi glavni državni arhitekta. On ističe da će tek nakon ulaska u glavni projekat biti poznato koliko će novca biti potrebno za radove. Katić je naglasio da se radi o parceli ukupne površine 7,56 hiljada kvadratnih metara i da im je cilj da zadrže postojeće usluge koje bolnica pruža, između ostalih hirurgiju, interno, ginekologiju s akušerstvom uz mogućnost proširenja obima.

Čije interese zastupa Opština?

Iz Ministarstva zdravlja pitaju zašto se bolnica s obale izmješta na brdo i zašto nije uzeto u obzir da objekat bude u sklopu Instituta “Simo Milošević”.

“Ko i za čije interese želi da izmješta bolnicu Meljine sada kada je ona nakon dosta napora cijele Vlade, a prije svega resora zdravlja, vraćena pod okrilje javnog zdravstva nakon javnosti dobro poznatog, višegodišnjeg procesa privatizacije i ostalih radnji koje su isti pratile?”, upitali su iz zdravstvenog resora.

Zato Ministarstvo zdravlja, kako kažu, zanima čije interese zastupa ta primorska uprava i da li na ovaj način pomažu strani u sudskom sporu koja je ustanovu dovela gotovo do gašenja. Dodaju da prihvataju sve namjere koje će unaprijediti zdravstvenu zaštitu, ali ne i one koje za cilj nemaju dobrobit građana.

“Bolnica Meljine mora da se sačuva i dovede do nivoa samostalne bolnice, kroz obezbjeđivanje kadra koji je nažalost u prethodnom periodu napuštao privatnu ustanovu iz dobro poznatih razloga. Sada neko ponovo, pod plaštom sumnjivih namjera, istu želi s obale mora da izmjesti u Poda”, kazali su iz tog resora.

Iz Ministarstva zdravlja su naglasili da država mora biti oprezna i da ne smije dozvoliti da se greška ponovi, a građani stahuju za svoju zdravstvenu zaštitu.

Nisam komunicirao sa Kneževićem oko Meljina

Predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je da sa vlasnikom Atlas grupe Duškom Kneževićem, koji se povezuje sa firmom koja gazduje bolnicom u Meljinama, nije imao kontakt, ni lično ni poslovno od kad je za njim raspisana potjernica i kada je napustio državu.

Problemi bolnice Meljine brojni i dugotrajni: Stevan Katić
Problemi bolnice Meljine brojni i dugotrajni: Stevan Katićfoto: Opština Herceg Novi

“Jedini kontakt bio je preko medija, u emisiji na Televiziji Vijesti kada ste Kneževića uključili putem video linka, a tada ste mogli vidjeti u kakvim smo svi odnosima”, zaključio je on.

Vlasnik Opšte bolnice Meljine je posebna kompanija “Meljine kompleks”, kojom većinski gazduje “Atlas CAP” povezan sa Kneževićem.

Na pitanje šta će biti s bolnicom Meljine, Katić je kazao da se boje da će rješavanje tih sporova trajati godinama.

“Volio bih da nisam u pravu. Kada se raščiste sporovi, ukoliko tada država bude opet vlasnik ove lokacije, onda će ona procijeniti da li će opet graditi bolnicu, možda novu, veću, moderniju”, kazao je on i dodao da sve zavisi od sudbine parcele na kraju sporova. Kako je kazao, u tom slučaju nova bolnica će biti dodatni prostor ili posebno odjeljenje pri tada novoj zdravstvenoj ustanovi.

Stečaj zbog duga od 242,4 hiljade

Vlasnik “Meljine kompleks” sa 99 odsto udjela je firma “Atlas Cap” iz Podgorice, povezana sa biznismenom Duškom Kneževićem. Ovoj firmi je račun u blokadi već duže od tri godine zbog duga od 153 hiljade eura. Vlasnik “Atlas Capa” je of-šor firma s Kipra čije je ime “Meljine Complex Limites”.

Kneževićev konzorcijum je bivšu vojnu bolnicu sa 50 hiljada kvadrata zemljišta i 19 objekata kupio 2008. za formalno 25 miliona eura, ali je iznos platio u obveznicama koje su ga koštale oko 10 do 12 miliona eura. Kupac se obavezao da će u budući turistički i bolnički kompleks uložiti 119 miliona eura, ali su uložena svega tri miliona uz obrazloženje da je Opština kasnila s urbanističkim planovima. Savjet za privatizaciju je 2015. godine pokrenuo inicijativu za raskid ugovora, ali se to nije desilo.

Privredni sud je u septembru 2019. godine, na zahtjev Elektroprivrede (EPCG), otvorio stečaj u bolnici Meljine zbog duga od 242,3 hiljade eura. U vezi sa bolnicom Meljine se vodi više postupaka - krivični, parnični, arbitražni i stečajni i oni otežavaju rješenje konačnog statusa.

Bonus video: