Osiguravači najviše ulažu u državne obveznice

Sektor osiguranja je u prošloj godini imao dobit od 9,8 miliona eura što je za milion eura više u odnosu na 2021. godinu

10290 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tržište osiguranja u Crnoj Gori je u 2022. godini profitabilno poslovalo, pa je ukupna neto dobit bila 9,8 miliona eura, pokazao je Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja.

U odnosu na uporedni godišnji period, dobit je veća za 11,7 odsto, odnosno za milion eura.

Podaci pokazuju da je svih devet osiguravajućih kuća koje su prisutne na crnogorskom tržištu pozitivno poslovalo. Na tržištu je lani bilo pet osiguravača koji su obavljali poslove neživotnih osiguranja, dok su poslove životnih osiguranja obavljale četiri osiguravajuće kuće.

Izvještaj je pripremila Agencija za nadzor tržišta osiguranja (ANO) i on je ušao u skupštinsku proceduru.

Tržište solventno i likvidno

“Pokazatelji poslovanja crnogorskog sektora osiguranja i u 2022. godini ukazuju na stabilnost sektora i solventno, likvidno i profitabilno poslovanje svih društava za osiguranje. Poslovno okruženje u 2022. godini je karakterisano naglašenom dinamikom promjena i neizvjesnosti u pogledu makroekonomskih prognoza, usporavanje ekonomskog rasta uz povećanu volatilnost na tržištima i naglašeni rast inflacije i kamatnih stopa na globalnom i lokalnom nivou. Naglašeni rast inflacije, uz ograničenu dostupnost i poremećaje u lancima snabdijevanja roba i energenata, je u određenoj mjeri direktno uticao i na rast troškova osiguravača po osnovu ugovora o osiguranju, kao i na realni pad raspoloživog dohotka, koji neposredno utiče i na tražnju za proizvodima osiguranja”, objasnili su iz ANO, čiji je predsjednik Savjeta Marko Ivanović.

Iz Agencije su ukazali da nakon dugog perioda niskih i negativnih kamatnih stopa, koji je započeo 2014. godine, jedan od najznačajnijih novih trendova je ubrzani rast kamatnih stopa, koji se u dugom roku direktno reflektuje na usporavanje ekonomskog rasta.

“Rast kamatnih stopa zahtijeva prilagođavanje sektora osiguranja novom okruženju, naročito u pogledu politike ulaganja i uticaja na vrednovanje obaveza i imovine s fiksnim prinosom”, istakli su iz ANO.

Podaci pokazuju da je aktiva osiguravajućih kuća dostigla sumu od 269 miliona eura, što predstavlja rast od 4,2 odsto u odnosu na uporedni godišnji period. Kako su objasnili iz ANO, rast vrijednosti aktive generisan je, prije svega, rastom kategorije.

“Kratkoročna finansijska ulaganja” su na kraju 2022. godine bila 11,4 miliona eura, čemu su najviše doprinijela ulaganja osiguravača u kratkoročne depozite kod banaka. Osiguravači su u 2022. godini nastavili investicionu politiku iz prethodnog perioda s dominantnim plasiranjem novca u državne obveznice, koje čine najveći dio investicionog portfolija osiguravača. Na kraju decembra prošle godine u obveznice čiji je emitent država Crna Gora uloženo je 64,8 odsto agregatne tržišne aktive, odnosno 174,4 miliona eura od kojih je 173,4 miliona plasirano u dugoročne državne obveznice”, pojasnili su iz ANO.

Državne obveznice su hartije koje emituje država, a koje su u funkciji održavanja likvidnosti državnog budžeta.

“Okruženje niskog povrata na investicije i nedovoljna aktivnost na crnogorskom tržistu kapitala, kao i značajni transakcioni troškovi na inostranim tržištima kapitala uticali su na investicionu politiku crnogorskih osiguravača u 2022. godini. Sektor osiguranja je nastavio investicionu politiku dominantnog ulaganja novca u državne obveznice, kao kategoriju investicione imovine, koju prema procjenama osiguravača, karakteriše prihvatljivi nivo rizika, zadovoljavajući prinosi i likvidnost”, navodi se u izvještaju.

Rast premije osiguranja

Podaci pokazuju da je ukupna bruto fakturisana premija u 2022. godini bila 108,3 miliona eura što predstavija rast od 9,6 odsto, odnosno za 9,5 miliona u odnosu na premiju ostvarenu u 2021. godini kada je ostvareno 98,8 miliona eura. Iz ANO su objasnili da je rast ukupne premije u odnosu na 2021. godinu, rezultat rasta premije neživotnih osiguranja u apsolutnom iznosu od 8.110.438 eura, kao i rasta premija životnih osiguranja u iznosu od 1.360.983 eura.

Posmatrano prema grupama osiguranja, ukupna premija životnih osiguranja je bila 21,4 miliona i zabilježila je rast od 6,8 odsto, dok je ukupna premija neživotnih osiguranja dostigla 86,9 miliona i ostvarila je rast od 10,3 odsto u odnosu na 2021. godinu.

“Dominantno učešće i u 2022. godini od 80,3 odsto u ukupnoj tržišnoj premiji ostvaruju neživotna osiguranja. Učešće premije životnih osiguranja bilježi pad od 0,5 procentnih poena u 2022. godini i ostvaruje učešće od 19,7 u ukupnoj tržišnoj premiji. Posmatrano prema grupama osiguranja, obje grupe osiguranja su ostvarile rast i to grupa neživotnih osiguranja za 10,3 odsto, a premija životnih osiguranja za 6,8 odsto.

Analiza ANO pokazuje da je najzastupljenija vrsta osiguranja na tržištu i dalje osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila gdje je fakturisano 39,6 miliona eura premije i ostvareno učešće od 36,6 odsto u ukupnoj tržišnoj premiji.

Pored ove vrste, značajnija učešća su ostvarila osiguranje života (18,1 odsto), osiguranje od posljedica nezgode (10,6 odsto), ostala osiguranja imovine (9,1 odsto) i kasko osiguranje motornih vozila (6,3 odsto).

“Ovih pet vrsta osiguranja učestvovala su sa 80,7 odsto u ukupnoj tržišnoj premiji u 2022. godini što predstavija pad za 2,8 procentna poena u odnosu na 2021. godinu (83,6 odsto). Prethodno navedeni pokazatelji ukazuju na visok nivo koncentracije tržišta na mali broj vrsta osiguranja”, ukazal su iz ANO.

Na crnogorskom tržištu osiguranja prošle godine poslove osiguranja je obavljalo devet osiguravajućih kuća, od kojih su četiri za poslove životnih osiguranja (Grave, Lovćen životno, Unika životno i Viner štediše) i pet kuća za poslove neživotnih osiguranja (Lovćen neživotno, Unika neživotno, Sava, Đenerali i Grawe neživotno).

Premija po glavi stanovnika lani je bila 175,6 eura, što predstavlja rast od 9,8 odsto u odnosu na godinu ranije.

“Osiguravači su i u 2022. godini značajne resurse usmjerili na dalju optimizaciju poslovanja, kroz primjenu novih tehnologija. Aktivnosti u ovom domenu su bile fokusirane na nastavak automatizacije i digitalizacije poslovnih procesa, prije svega kroz kreiranje novih softverskih rješenja u domenu preuzimanja rizika i upravljanja odnosima s klijentom i uspostavljanje novih internet servisa za klijente (interaktivne internet stranice). Jedan od glavnih efekata ubrzane digitalizacije su i novi poslovni rizici koji su povezani sa cyber sigurnošću i IT incidentima, koji, uz očekivani rast frekvencija i inteziteta ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja rizika, postaju jedan od najznačajnijih rizika kojima je izložen sektor osiguranja u Evropi, posebno u segmentu neživotnog osiguranja”, naglasili su iz ANO.

Lovćen i Sava s najvećim tržišnim učešćem

Kada je u pitanju raspored tržišnog učešća osiguravajućih kuća, najveće tržišno učešće mjereno bruto fakturisanom premijom zadržalo je Lovćen osiguranje sa 33,3 odsto učešća (36 miliona premije). Zatim slijedi Sava osiguranje sa 16,1 odsto učešća (17,4 miliona premija), Unika neživotno osiguranje 13 odsto (14,1 milion eura), Đenerali Montenegro sa 11,3 odsto (12,2 milIona), Viner štediše životno osiguranje sa sedam odsto (7,6 miliona premija), Grave neživotno osiguranje sa 6,6 odsto (7,2 miliona premija), Grave osiguranje sa 6,6 odsto (7,1 milion premija), Lovćen životna osiguranja sa 4,5 odsto (4,9 miliona premija) i Unika životno osiguranje sa 1,7 odsto (1,8 miliona eura).

Riješeno 62.176 odštetnih zahtjeva, isplaćeno 45,6 miliona eura

Osiguravači su lani isplatili 45,6 miliona eura po osnovu odštetnih zahtjeva korisnika osiguranja što je za 5,2 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

Ukupno je riješeno 62.176 zahtjeva za broj šteta.

“Ukupan broj šteta za rješavanje u 2022. godini je iznosio 66.099 i povećan je za 10,4 odsto u odnosu na 2021. godinu kada je iznosio 59.891. U 2022. godini je ostvaren visok nivo ažurnosti u rješavanju šteta, jer je od ukupnog broja šteta za rješavanje - 94,1 odsto riješeno, što je na višem nivou u odnosu na 2021. godinu (92,6 odsto)”, naveli su iz ANO.

Bruto riješene štete neživotnih osiguranja bile su 35,3 miiona, a životnih osiguranja 10,3 miliona.

Bonus video: