Devet energetskih kompanija vrijedno više od 2,2 milijarde eura, finansijski indikatori ne prikazuju pozitivan trend

"Na agregatnom nivou, od devet preduzeća pokazuje se da su od 2021. godine finasijske performanse sektora energetike pogoršale. Finansijski i sa njima fiskalni rizici su rastući i povećani su sa niskih na umjerene", kazao je Šahmanović

3196 pregleda 5 komentar(a)
Šahmanović, Foto: Printscreen YouTube
Šahmanović, Foto: Printscreen YouTube

Ukupna vrijednost devet energetskih kompanija u većinskom vlasništvu države na kraju 2022. godine iznosila više od 2,2 milijarde eura ili oko 40 odsto Bruto-domaćeg proizvoda, kazao je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović.

On je naglasio da na osnovu analize poslovanja ovih energetskih subjekata u periodu od 2019. do 2022. godine, finansijski indikatori ne prikazuju pozitivan trend.

"Na agregatnom nivou, devet preduzeća pokazuje da su se od 2021. godine finasijske performanse sektora energetike pogoršale. Finansijski i sa njima fiskalni rizici su rastući i povećani su sa niskih na umjerene", kazao je Šahmanović na sjednici Vlade.

Kako je kazao, uspješnost ovog sektora je većinski uslovljena rezultatima Elektroprivrede (EPCG) kao najvećeg energetskog društva, sa imovinom od 1,3 milijarde eura, to jest poslovanjem grupe.

Šahmanović je dodao da je prema izvještaju za prošlu godinu, EPCG kao grupa ostvarila gubitak od 9,1 miliona eura, te da je nakon više godina ušla u zonu negativnog rezultata.

On je kazao i da su poslovanje energetskih kompanija otežala nepovoljna kretanja na međunarodnom tržištu, regulisana cijena električne energije i otežana naplata potraživanja.

"Određeni iznos na računu ne znači da preduzeća posluju uspješno pa bi trebalo voditi računa i o investicionom segmentu", zaključio je on.

Premijer Dritan Abazović je kazao da novac koji Elektroprivreda ima na računu Crna Gora nikada nije imala u svojoj istoriji, osim kada se energetska kompanija prodala.

"Tačno je da su neka preduzeća poslovala sa gubicima. Imamo dosta razloga za zadovoljstvo, ove godine su akumulacije pune do 70 odsto. Prošle godine smo u avgustu dnevno uvozili 2 miliona eura struje", kazao je on.

Dodaje da je Crna Gora ove godine skoro svaki dan u plusu i da lično misli da ima prostora za unapređenje poslovanja, ali i da je postavljena dobra osnova.

Bonus video: