Mujević direktor Zavoda za geološka istraživanja, 2021. uzeo otpremninu iz "Monteputa"

Mujević je od 2017. do 24. novembra 2021. godine bio direktor državnog preduzeća "Monteput", dok je prema ranijem pisanju Vijesti, krajem te godine tu kompaniju napustio sa otpremninom od nepunih 58.400 eura

9937 pregleda 65 reakcija 26 komentar(a)
Mujević, Foto: Monteput
Mujević, Foto: Monteput

Vlada je na današnjoj sjednici donijela rješenje o razrješenju direktora JU Zavod za geološka istraživanja Branka Vilotijevića i na tu funkciju imenovala Jonuza Mujevića.

Mujević je od 2017. do 24. novembra 2021. godine bio direktor državnog preduzeća "Monteput", dok je prema ranijem pisanju Vijesti, krajem te godine tu kompaniju napustio sa više od 65.000 eura. Tada mu je isplaćena otpremnina od nepunih 58.400 eura i gotovo 7.200 koje je dobio na ime naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor.

Do tada je svakog mjeseca primao platu od 2.300 eura.

Prema ranijim pisanjima, Mujević od kraja 2017. godine u ratama od 66 eura vraća 80.000 eura stambenog kredita, a od sredine 2018. godine i 10.000 potrošačkog, u ratama od 193 eura.

Prema članu 21. stav 6. Zakona o radu, zaposleni kome je isplaćena otpremnina po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa u privrednom društvu, ustanovi i drugoj službi čiji je većinski vlasnik država, ne može da se zaposli u privrednom društvu, u javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, državnom organu i organu državne uprave i organu, u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine.

Takođe prema istom članu tog Zakona, stav 7.:

"Zaposleni kome je isplaćena otpremnina po osnovu prestanka potrebe za njegovim radom u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, čiji je većinski vlasnik država, odnosno jedinica lokalne samouprave ili država, odnosno jedinica lokalne samouprave ima učešće u kapitalu, osim zaposlenog koji je lice sa invaliditetom, ne može da zasnuje radni odnos u privrednom društvu, u javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, državnom organu i organu državne uprave i organu i službi jedinice lokalne samouprave u periodu od godine dana od dana isplate otpremnine".

Agencija za sprečavanje korupcije je 2020. godine utvrdila je da Mujević kao tadašnji direktor "Monteputa" prekršio Zakon o sprečavanju korupcije time što za dvije godine nije prijavio oko 45.000 eura svojih i prihoda svoje porodice. Odluku je tada objavila ta institucija na čijem čelu je bio v.d. direktor Savo Milašinović.

Institucija je utvrdila da je on tada prekšrio Zakon u dijelu koji se tiče dostavljanja netačnih i nepotpunih podataka u svojim imovinskim kartonima.

Bonus video: