Krvavac: Za brigu podatak da je u jeku sezone u državnoj kasi samo 137 miliona

“Ostvareni 'rekordi' Vlade u tehničkom mandatu samo je bacanje prašine u oči građanima kako bi se napravio privid stabilnosti javnih finansija"

14157 pregleda 33 reakcija 32 komentar(a)
Krvavac, Foto: Pokret Evropa sad
Krvavac, Foto: Pokret Evropa sad

Član Predsjedništva pokreta Evropa sad, Branko Krvavac, ocijenio je da se ne može smatrati uspjehom podatak da je u jeku sezone u trezoru svega 137 miliona eura, posebno ako se zna da je u istom prošlogodišnjem periodu bilo 400 miliona.

"Ovaj podatak bi donosioce odluka prije trebalo da zabrine, imajući u vidu da je ovaj rezultat ostvaren prevashodno usljed priliva jednokratnih prihoda koji nijesu rezultat strateških odluka ove Vlade, kao i izuzetno slabe realizacije kapitalnih izdataka, koji su zaključno sa junom na svega 16,7 odsto godišnjeg plana", naveo je Krvavac u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to uzme u obzir, mnogo je jasnije zašto se Ministarstvo finansija odlučilo za prekid hedžing aranžmana, kao i zašto se od javnih preduzeća uzima dobit ostvarena u prethodne dvije godine, umjesto da se ista investira.

"Da nije bilo jednokratnih prihoda (koji neće biti na raspolaganju naredne godine) i slabe realizacije kapitalnog budžeta, upravo bi u sred turističke sezone u trezoru bilo par miliona eura, što je i bilo u planu Ministarstva shodno Zakonu o budžetu za ovu godinu”, rekao je Krvavac.

On je poručio i da ostvareni suficit budžeta, kojim se 43. Vlada hvali, najmanje ima veze sa njihovim rezultatima na polju ekonomije, čemu svjedoči činjenica da polugodišnji rast prihoda od preko 250 miliona eura u odnosu na 2022, nije rezultat nijedne dugoročne mjere ekonomske politike ove Vlade.

Tu se misli na ukidanje odluke o smanjenju akcize na gorivo preko 20 miliona, zatim prihod od hedžinga oko 60 miliona, pihod od EU donacije povodom energetske krize 27 miliona, prebacivanje prethodno prikupljenih sredstava od sprovođenja programa Ekonomskog državljanstva sa prelaznog računa na glavni račun trezora oko 34 miliona.

Tu je i rast prihoda od poreza na dobit preko 50 miliona kao rezultat mjere iz programa Evropa sad 1, zatim rast doprinosa od PIO od skoro 50 miliona kao rezultat programa Evropa sad 1 usljed smanjenja sive ekonomije na tržištu rada i podizanja osnovice za PIO usljed rasta zarada zaposlenih u javnom sektoru, kao i dio prihoda od PDV-a kao rezultat programa Evropa sad 1 usljed povećanja raspoloživog dohotka te posljedično tome rasta lične potrošnje.

“Ako se tome doda da su prema podacima Ministartva za period januar-jun izdaci manji od planiranih za preko 120 miliona eura, sasvim je jasno da ova Vlada najviše radi na samopromociji, a najmanje na kreiranju i implementaciji reformi koje će imati dugoročni uticaj na ekonomski rast”, tvrdi Krvavac.

Samopromocija se, kako je saopštio, najviše ogleda u rebalansu koji je predložen Skupštini, a u kojem izdaci za bruto zarade nijesu povećani nijedan cent, iako je već nekoliko potrošačkih jedinica najavilo kako im fond zarada predviđen budžetom neće biti dovoljan, a ukupni izdaci za bruto zarade su za pola godine već značajno iznad planiranih.

“Ostvareni 'rekordi' Vlade u tehničkom mandatu samo je bacanje prašine u oči građanima kako bi se napravio privid stabilnosti javnih finansija. Zato je što prije neophodno formirati novu Vladu, koja će pripremiti rebalans budžeta kojim će se utvrditi nedostajuća sredstva i otpočeti sa reformama koje će rezultirati stabilnošću javnih finansija na dugi rok”, zaključio je Krvavac.

Bonus video: