Opština Tuzi dužna "Avio Petrolu"

Predsjednik Opštine Tuzi reagovao povodom ove presude, navodeći da sud urušava zakon o javnim nabavkama, i uvodi praksu da taj zakon ne treba da se poštuje i ostavlja mogućnost izvođačima radova da, na svoju ruku, izvode “dodatne radove” iako nemaju saglasnost nadzora, ali ni investitora

4961 pregleda 2 komentar(a)
Najavio žalbu Upravnom sudu: Đeljošaj, Foto: BORIS PEJOVIC
Najavio žalbu Upravnom sudu: Đeljošaj, Foto: BORIS PEJOVIC

Prema presudi Privrednog suda Opština Tuzi dužna je da preduzeću “Avio Petrol” isplati dug od 48.223 eura uz zatezne kamate od aprila 2021. godine i sudske troškove od 2.255 eura.

Opština je ovu kompaniju angažovala za rekonstrukciju saobraćajnice, a spor je nastao zbog naknadnih radova. U obrazloženju presude navedeno je da je sud prihvatio iskaze svjedoka kao istinite i objektivne, kao i da je iz građevinskog dnevnika i obračunskog lista građevinske knjige i iskaza vještaka utvrdio da su svi popisani naknadni radovi zaista i obavljeni i da Opština treba da plati dvije fakture koje se odnose na njih u ukupnom iznosu od 48.223 eura.

Predsjednik Opštine Tuzi juče je reagovao povodom ove presude, navodeći da sud urušava zakon o javnim nabavkama, i uvodi praksu da taj zakon ne treba da se poštuje i ostavlja mogućnost izvođačima radova da, na svoju ruku, izvode “dodatne radove” iako nemaju saglasnost nadzora, ali ni investitora.

“Ovo je presedan i alarm za državu, za tužilaštvo i za sve organe koji su zaduženi za čuvanje ustavnog poretka države i zakonitosti države... Poštuješ zakone države, štitiš interes grada i čuvaš sredstva građana, a sudovi kažnjavaju i donose odluke da treba da radimo nezakonito”, kazao je Đeljošaj u izjavi poslatoj medijima.

On je naveo da izvođač radova može da radi samo opis radova iz glavnog projekta, da za dodatne radove koji mogu nastati mora da zatraži saglasnost za njihovo obavljanje od nadzornog organa i da ih nadzorni organ mora odobriti, a zatim saglasnost za njih mora da potpiše i investitor, u ovom slučaju Opština. Nakon te saglasnosti, kako je kazao, Opština potpisuje aneks ugovora za dodatne radove sa izvođačem radova.

“U ovom slučaju, u kojem je Privredni sud presudio plaćanje izvođaču radova, nije realizovana nijedna procedura i nikako, nikada, ni po jednom osnovu Opština ne može da plaća nikakve dodatne radove. Dakle, sud presuđuje da Opština treba da krši zakon i propise države Crne Gore. Sigurno ovdje nije u pitanju neznanje, ovdje ima posla za Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i organe države koji su zaduženi da štite Ustav i zakone države. Molim medije, državne organe da ne ćutimo na ovu pojavu, ovdje dolazimo do presedana da izvođači radova, bez saglasnosti nadzornog organa i investitora, izmisle dodatne neke radove i traže da naplate preko korumpiranih sudova i neznalica u sistemu”, naveo je Đeljošaj.

On očekuje da će Upravni sud poništi ovu presudu jer se njome urušava pravni poredak države i pravi finansijska šteta građanima koji finansiraju javne projekte. Đeljošaj je najavio i da će presudu s prijavom proslijediti i SDT-u.

Bonus video: