Neće biti betonjerke u Kućama Rakića

Investitor “Dadi gradnja” povukao zahtjev o procjeni uticaja na životnu sredinu

11907 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Lokacija na kojoj je bila planirana fabrika betona u Kućama Rakića, Foto: Elaborat o procjeni uticaja
Lokacija na kojoj je bila planirana fabrika betona u Kućama Rakića, Foto: Elaborat o procjeni uticaja

Kompanija “Dadi gradnja” povukla je zahtjev za procjenu uticaja životne sredine za gradnju fabrike betona u naselju Kuće Rakića kod Tuzi, što znači i odustajanje od te investicije.

Nakon povlačenja zahtjeva Sekretarijat za urbanizam Opštine Tuzi je u petak, 4. avgusta, donio rješenje kojim se obustavlja postupak odlučivanja o procjeni uticaja planirane fabrike betona na životnu sredinu.

Grupa građana i privrednika iz Kuća Rakića mjesecima pokušava da spriječi izgradnju fabrike betona u tom naselju kod Tuzi, a poslali su i primjedbe na elaborat o procjeni njenog uticaja na životnu sredinu, o kojem je javna rasprava završena početkom juna.

Lokacija se nalazi u sredini naselja, na 50-ak metara od kuća, pogona za proizvodnju hrane, trgovina i poljoprivrednih površina.

Oni su smatrali da će ovaj pogon biti izvor zagađenja i buke u naselju, da će ugroziti životnu sredinu, onemogućiti bavljenje poljoprivredom i poslovanje, kao i da prilikom određivanja lokacije i izdavanja dosadašnjih dokumenata investitoru “Dadi gradnja” nisu poštovane zakonske odredbe.

Ova grupa građana i privrednika predala je više primjedbi na elaborat, odnosno da postoje više nedostataka dokumenta kao što su jasni podaci o karakteristikama terena, udaljenosti od drugih objekata, gustini naseljenosti, hidrologiji terena, kvalitetu zemljišta...

Bonus video: