Čudna dokumentacija za male HE: Biolog piše, a inženjer za požare ovjerava

U NVO Perućica sumnjaju da je za nekoliko atraktivnih lokacija, na kojima bi trebalo da budu izgradjene mHe, u andrijevačkoj opštini, potrebna dokumentacija naknadno pravljena
1 komentar(a)
Male HE, Foto: NVO Perućica
Male HE, Foto: NVO Perućica
Ažurirano: 30.08.2017. 18:47h

Da je NVO Perućica u pravu da u vezi sa izgradnjom male HE na sjeveru Crne Gore, vlada totalni haos i opšta zbrka, najbolji dokaz je dokumentacija koju smo dobili iz Agencije za zaštitu životne sredine ovih dana, a koju smo tražili u novembru prošle godine i koja nije kompletna, saopštio je predstavnik ove NVO Milan Kastratović.

On navodi da ima primjera da je podnosilac zahtjeva jedan privredni subjekt, da je rješenje izdato drugom, a nakon utvrđenih „štamparskih“ grešaka izdato trećem. Pronašli su i da su elaborati procjene uticaja na životnu sredinu bili na „javnim raspravama“ tokom 2015, a da su za Mojansku rijeku 1 i 2, kao i Kutsku rijeku zavedeni u Agenciju 25. maja 2016, istog dana i od istog autora.

U ovoj NVO sumnjaju da je za nekoliko atraktivnih lokacija, na kojima bi trebalo da budu izgradjene mHe, u andrijevačkoj opštini, potrebna dokumentacija naknadno pravljena. Njima je sumnjivo i što Agenciji nije problematično da elaborat potpisuje biolog , čije stručne reference potpisuje inženjer zaštite od požara, kao i da se segmenti životne sredine opisuju na 9 strana.

Oni kažu da nijesu protiv gradnje malih elektrana kao što se radi u EU, već protiv trpanja rijeka u cijevi i uništavanja prirode.

Bonus video: