Privremena zabrana djelatnosti za devet poreskih obveznika

Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 791,93 hiljade eura, od čega je naplaćeno 516,83 hiljade eura ili 65,26 odsto

3837 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poreski inspektori su u periodu od 1. maja do 6. avgusta obavili 2,86 hiljada provjera regularnosti poslovanja i utvrdili nepravilnosti kod 250 obveznika.

„Po tom osnovu izdato je 326 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1,04 miliona eura“, navodi se u saopštenju UPC.

Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 791,93 hiljade eura, od čega je naplaćeno 516,83 hiljade eura ili 65,26 odsto.

„Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima)“, objasnili su iz UPC.

Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod devet poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Iz UPC su naveli da su u primorskim i sjevernim opštinama intenzivirane kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenje poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijave radnika.

Obavljene su i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji, ili za koje je UPC bila u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa mogu se poslati na mail adresu upravaprihoda@tax.gov.me, radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti.

Bonus video: