Damjanović i Mali o "rješavanju složene situacije u Institutu Dr Simo Milošević"

"Imajući u vidu da se radi o pravosnažnoj sudskoj presudi koja je izvršna, i koja je obaveza države Crne Gore, razgovarano o modelu izmirenja duga po pomenutoj sudskoj presudi, uz istovremeno rješavanje pitanja neizmirene obaveze Republike Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju"

14406 pregleda 13 komentar(a)
Damjanović i Mali, Foto: Ministarstvo finansija
Damjanović i Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i državni sekretar tog ministarstva Ilija Vukčević sastali su se danas sa ministrom finansija Srbije, Sinišom Malim i njegovim saradnicima, saopšteno je iz Ministarstva finansija (MF).

"Između ostalog, tema sastanka je bila rješavanje složene situacije u kojoj se nalazi Institut "Dr Simo Milošević“ usljed visoke zaduženosti, između ostalog, i prema Jugobanci AD u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji Republike Srbije", navodi se u saopštenju MF.

U saopštenju se dodaje da je "imajući u vidu da se radi o pravosnažnoj sudskoj presudi koja je izvršna, i koja je obaveza države Crne Gore, razgovarano o modelu izmirenja duga po pomenutoj sudskoj presudi, uz istovremeno rješavanje pitanja neizmirene obaveze Republike Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju."

Aleksandar Damjanović, Siniša Mali
foto: Ministarstvo finansija

"Dogovoreno je da se, kako bi se izbjegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvjestan stečaj, u najkraćem mogućem roku između dvije Vlade dogovori način i dinamika rješavanja ova dva pitanja. Time se umanjuju ukupne obaveze Instituta i otklanja najveća prijetnja uvođenja stečaja", dodaje se.

Naglašeno je da takođe razgovarano o mogućnosti dugoročne saradnje Instituta "Dr Simo Milošević" sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Srbije u smislu korišćenja usluga Institituta od strane zdravstvenih osiguranika iz te zemlje, imajući u vidu iskustva saradnje iz ranijeg perioda i činjenicu da je Institut svoje najbolje poslovne rezultate imao dok je na snazi bio ugovor sa Srbijom.

Aleksandar Damjanović, Siniša Mali
foto: Ministarstvo finansija

"Na sastanku je usaglašen nacrt Sporazuma o donaciji sistema E-faktura Republike Srbije, koji će biti predložen objema vladama, i koji predstavlja osnov za uvođenje ovog sistema u Crnu Goru. To će radikalno poboljšati ekonomske aktivnosti unutar Crne Gore na način da će se sistemom e-fakture ubrzati robno-novčani tokovi unutar naše privrede, u dobrom dijelu suzbiti postojeći nivo sive ekonomije i riješiti veliki problemi povraćaja PDV-a koje imaju crnogorske kompanije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: