Trljaju ruke, za sedam mjeseci leglo 10 miliona

Prije dvije godine u prvih sedam mjeseci realizacija budžeta iznosila je 5,1 milion eura, a lani 6,6 miliona

9460 pregleda 305 reakcija 8 komentar(a)
Arian Murati, Foto: Samir Adrović
Arian Murati, Foto: Samir Adrović

Za prvih sedam mjeseci ove godine lokalna vlast u Ulcinju ostvarila je prihode u iznosu od blizu 10 miliona eura, što predstavlja 56,26 odsto od ukupno planiranog budžeta za 2023. Sekretar za budžet i finansije Arian Murati kazao je da je budžet, koji je planiran na iznos od 17,76 miliona eura, stvarno realizovan za tri miliona više, odnosno 73,16 odsto od plana ali da shodno preporuci revizora, ta cifra nije proknjižena. Pojasnio je da je to iznos koji je Opština uplatila na ime kredita od KfW banke, koji je uzet preko Vlade za potrebu izgradnje i modernizacije sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u najjužnijem gradu.

“Planirana sredstva budžetom za 2023. godinu u te svrhe iznose 4,26 miliona eura, od čega je do sada realizovano tri miliona. S obzirom da je ta sredstva direktno uplatilo Ministarstvo finansija, prema preporuci revizora, nijesmo ih proknjižili kroz glavnu knjigu”, kazao je Murati “Vijestima”. Dodao je da je to razlog zašto budžet, planiran na dosad rekordnom iznosu, zvanično nema uspješniju realizaciju od inače realno ostvarene.

Uprkos tome, u Opštini nemaju razloga za nezadovoljstvo, naprotiv. Prije dvije godine u prvih sedam mjeseci realizacija budžeta iznosila je 5,1 milion eura, a lani 6,6 miliona, što je za čak 4,85 miliona eura, odnosno 3,36 miliona manje od ovogodišnjeg ostvarenog plana prihoda i rashoda.

Prihodi od poreza za prvih sedam mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 2,6 miliona eura, što predstavlja 55,28 odsto od ukupno planiranih prihoda po tom osnovu.

“Prihodi po tom osnovu, lani su bili skoro duplo manji”, naveo je Murati.

Ukupno ostvarena naplata za takse u istom periodu iznosila je 123,8 hiljada eura, što je 40 odsto od plana, dok su prihodi po osnovu naknada ostvareni u iznosu od 1,86 miliona eura ili 50,18% od zacrtanog plana.

Ukupna ostvarena naplata ostalih prihoda u tom vremenskom intervalu iznosila je nešto više od 205 hiljada eura.

Prihodu po osnovu transfera ostvareni su iznosu od 1,3 miliona eura ili skoro 55 odsto od ukupno predviđenih, dok su prihodi od prodaje nepokretnosti, odnosno kompletiranja urbanističkih parcela iznosili 125 hiljada eura ili 25 odsto od plana.

Pozajmice i krediti iz inostranih izvora za izgradnju kanalizacione mreže za naselja Kodre, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica, koju finansira EIB banka, za prvih sedam mjeseci iznosili su blizu 1,1 milion eura.

Bonus video: