Varaju narod preko Cetinja i Kurasaoa

Nikšićanin je na sajtu, čiji su osnivači iz Crne Gore, prevaren za 17.700 eura. Firme sa istim nazivima i direktorima u Londonu i Crnoj Gori. Kurasao negira da im je dao licencu
211 pregleda 5 komentar(a)
Cetinje, 1bet2bet, Milga UK, Foto: Zoran Đurić
Cetinje, 1bet2bet, Milga UK, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.08.2017. 14:49h

Državnom tužilaštvu podnijeta je prijava protiv sajta 1bet2bet.com i vlasnika zbog prevare i krađe, jer su igraču iz Nikšića uzeli 17.700 eura njegovog uloga i dobitka.

Vlasnik sajta je kompanija Milga UK iz Londona a njen osnivač je firma Milga sa Cetinja. Cetinjska Milga je povezana sa kompanije E Gambling Montenegro iz Podgorice protiv koje već dvije godine traje istraga tužilaštva zbog nelegalnog priređivanja igara na sreću i mogućeg učestvovanja u pranju novca. E Gambling je tek prije dva mjeseca izgubio licencu za priređivanje igara na sreću.

Nikšićanin, koji je predao prijavu i koji je želio da ostane anoniman, kazao je “Vijestima” da je počeo da se kladi preko ovog sajta u decembru prošle godine, da su mu dva puta isplaćivali dobitak i da je sve bilo regularno do 8. januara ove godine kada su mu blokirali račun (skril nalog) na tom sajtu. U tom trenutku na računu je bilo depozita i dobitaka ukupno 17.700 eura.

“Od tog dana oni izbjegavaju povraćaj novca. Svaki pokušaj komunikacije sa njima se završava tako što nalaze razne izgovore, ali ne isplaćuju moj novac”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Na sajtu 1bet2bet.com je navedeno da su licencu za priređivanje igara na sreću dobili od autonomne holandske teritorije Kurasao na Karibima. “Vijesti” su resor za igre na sreću Kurosaoa pitale da li je to tačno, a odgovoreno je da im oni nijesu dali licencu.

“Kurasao nema nikakve veze sa www.1bet2bet.com. Bilo kakvo pominjanje njega kao nosioca naše licence je lažno i obmanjujuće”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Međutim, na forumu za klađenje sajt 1bet2bet.com aktivan je i na našem jeziku, tamo, ali i na nekim drugim sajtovima se navodi da su licencu dobili u Crnoj Gori, što može da izazove obmanu kod igrača.

Sagovornik “Vijesti” se žalio i drugim domaćim institucijama poput Inspekcije za igre na sreću i Uprave za igre na sreću, ali mu nijesu pomogli. Neko od obrazloženja je bilo da oni mogu da kontrolišu samo sajtove koji su registrovani na crnogorski domen .me, ali kako je onda Uprava za igre na sreću početkom 2015. dala koncesiju E Gamblingu za 21 sajt od kojih nijedan nije bio na domenu .me (na tom spisku nema 1bet2bet.com). Drugo obrazloženje bilo je da on ne može da učestvuje u igrama na sreću koje priređuju strani priređivači, a on im je pokazao dokumenta o uplatama koje su išle preko firme čiji je osnivač iz Crne Gore.

Da je Milga iz Londana dio međunarodne mreže za sumnjivo priređivanje igara na sreću čiji je centar u Crnoj Gori ima više dokumenata.

Osim toga što je Milga sa Cetinja, iz Njegoševe 97, osnivač istoimene firme u Londonu, preko koje idu transakcije, povezuju ih i iste osobe. Izvršni direktor Milge sa Cetinja je Ričard Kavičanski, koji je direktor i londonske Milge.

Crnogorski E Gambling Montenegro, takođe ima u Londonu istoimenu firmu. Londonske Milga i E Gambling nalaze se na istoj adresi u Londonu i imaju istog sekretara Majkla Saundersa. Endri Kolodanji je direktor i crnogorskog i londonskom E gamblinga. Kavičinski i Kolodanji, prema podacima iz londonskog registra, imaju istu adresu u Budimpešti.

Prevareni Nikšićanin je preko advokata tražio vršenje inspekcijskog nadzora firme E Gambling Montenegro, ali su im samo omogućili kontakt sa Kolodanjijem koji im je rekao da nema nikakve veze sa firmom Milga i da su samo imali poslovnu saradnju koje je prekinuta 2015. godine

“Rekao je i da zna da je vlasnik sajta 1bet2bet.com izvjesni David Swisa, sa kojim je imao poslovnu saradnju u ranijem periodu. Međutim, ja sam na društvenim mrežao našao da su Kavčinski i Kolodanji prijatelji i da imaju zajedničke fotografije, kao i da je David Swisa na kladionačarskim sajtovima naveden kao predstavnik firma Migla sa Cetinja”, naveo je sagovornik “Vijesti”.

On je kazao da sajt 1bet2bet.com i dalje radi i da prema podacima sa IP adrese funkcioniše iz engleskog grada Gosporta.

“Moja uplata za klađenje na tom sajtu je išla prema firmi Milga iz Londona preko sajta za plaćanje sbsnetplay.com. Kada na internetu ukucate taj mail koji je primio novac, otvara se internet stranica 77jackpot.com. E Gambling Montenegro je od crnogorske Uprave za igre na sreću dobio koncesiju da priređuje igre na sreću preko ovog sajta. Ovo je i više nego dovoljno dokaza da se radi o istoj firmi”, kazao je prevareni Nikšićanin.

Kada su “Vijesti” prije dvije godine pisale o mreži od preko 30 sajtova sa kojima je povezan podgorički E Gambling Montenegro, na sajtu 77jackpot.com je pisalo da mu je licencu obezbjedio E Gambling Montenegro a da sajtom upravlja cetinjska firma Milga.

Prema podacima koje je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), iza firme E Gambling Montenegro stoji Milovan Maksimović, brat od ujaka bivšeg premijara Mila Đukanovića, i bivši zamjenik direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Laslo Šardi. E Gambling Montenegro su u oktobru 2011. u Podgorici osnovale dvije ofšor firme “Merig International Inc” sa Sejšelskih ostrva, čiji je Šardi bio direktor, i “Royal Online Limited” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, u kojoj je izvršni direktor Maksimović.

Dok je trajala istraga o sumnjivim poslovima i mogućem pranju novca, utvrđeno je da je preko samo četiri kontrolisane firme koje imaju “ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji” sa E-Gamblingom promet za 2013, 2014. i 2015, na osnovu priređivanja igara na sreću, iznosio 27 miliona eura.

Inspekcija nije nadležna ako priređivač prevari igrača

“Vijesti” su pitale Upravu za inspekcijske poslove - Inspekciju za igre na sreću da li su, nakon što im se obraćao prevareni građanin, kontrolisali sajt 1bet2bet.com i firmu Milga sa Cetinja koja nije registrovana za igre na sreću niti ima koncesiju za njih.

“Navedeno lice se već obraćalo ovoj Upravi, a o svim spornim i ostalim pitanjima obaviješteno je dopisom Uprave. Inače, Uprava za inspekcijske poslove nema nikakvih ovlašćenja da arbitrira u sporovima između priređivača i igrača”, saopšteno je iz ove uprave.

Oni su u Kurasaou, ali zovite po crnogorskom vremenu

“Vijesti” su slali pitanja o ovom slučaju na mejlove prikazane na sajtu 1bet2bet.com, ali nijesu dobili odgovore.

Na sajtu sada nema tragove da ima crnogorsko porijeklo, već se pominje samo londonska adresa i navodna licenca sa teritorije Kurasao. Međutim, kod kontakta za igrače navedeni su brojevi telefona, koji se zakupljuju preko interneta i preko njih se mogu primati pozivi bilo gdje na svijetu. Navedeno je da se pozivi primaju od 11 do 23 sata po crnogorskom vremenu. Međutim, sada nijesu u funkciji.

Bonus video: