Turska nudi pomoć Herceg Novom za problem otpadnih voda

Iz Ambasade Turske u Crnoj Gori najavili i kulturnu i privrednu saradnju sa Opštinom Herceg Novi

9046 pregleda 35 reakcija 6 komentar(a)
U  Kumboru se gradi i privatna bolnica: Katić i Kalkavan, Foto: Opština Herceg Novi
U Kumboru se gradi i privatna bolnica: Katić i Kalkavan, Foto: Opština Herceg Novi

Ambasada Turske je Opštini Herceg Novi ponudila pomoć u rješavanju problema s izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionog kolektora u tom primorskom gradu, nakon što ta dva projekta turskih izvođača nisu uspješno realizovani.

To je “Vijestima” zvanično rečeno iz kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, nakon susreta sa ambasadorom Turske u Crnoj Gori Barišem Kalkavanom.

Iz te primorske opštine su kazali i da je došlo do raskida ugovora s jednom od kompanija.

Iz Opštine su naglasili da je u Herceg Novom u prethodnom periodu povećan nivo turskih investicija, među kojima je i kompanija koja u Kumboru gradi dio naselja sa više desetina rezidencija.

“U okviru tog kompleksa, prema onome što su najavili na jednom od ranijih sastanaka, gradiće i privatnu bolnicu”, ističe se u odgovoru.

Kako je saopšteno na sajtu Opštine, Kalkavan je i ranije obilazio Crnu Goru, ali mu je ovo prva zvanična posjeta tom gradu.

“Imamo mnogo projekata i ideja koje bi predstavljale temelj saradnje Herceg Novog i turskih gradova, kao i kompanija koje se bave ekonomijom i trgovinom.

Pričali smo i o saradnji na kulturnom nivou, mogućnostima organizacije kulturno-zabavnih manifestacija, organizovanju posjeta delegacija Herceg Novog i Turske”, kazao je Kalkavan.

Na pitanje u kojim će sektorima biti fokus saradnje s Turskom, iz Opštine su kazali da se radi o oblasti kulture, turizma i cjelokupne privrede, dok će imati i direktnu podršku ambasade za pomoć pri uspostavljanju kontakata i ideja.

“Postaraće se da se ostvari plan da Simfonijski orkestar iz Istanbula sljedeće godine gostuje na otvaranju Međunarodnog festivala ‘Dani muzike’”, najavljeno je iz Kabineta.

Naglasili su i da će Gradska muzika i ove godine otputovati na festival u Izmir i da je saradnja Herceg Novog sa turskim gradovima već uspostavljena, pa je sada cilj njeno njeno jačanje i širenje.

S Finskom o ekologiji i ribarstvu

Zaštita životne sredine, jačanje IT sektora, razvijanje ribarstva i vodenog saobraćaja neka su od polja na kojima bi Herceg Novi i finske kompanije mogli sarađivati.

To je zaključak sastanka predsjednika Skupštine te opštine Ivana Otovića sa predstavnicima ekonomskog sektora ambasade Finske u Beogradu. Kako se navodi na sajtu Opštine, Herceg Novi je spreman da primijeni iskustva koja Finska sprovodi u tretmanu otpada i pretvaranju u korisne sirovine i izvore energije.

“U Finskoj je iskorišćeno 99,4 odsto otpada kroz reciklažu ili za proizvodnju određenih oblika energije”, navodi se u saopštenju.

Ključna grana privrede u kojoj bi Herceg Novi mogao da primjeni iskustva iz Finske je ribarstvo i pomorstvo s obzirom da je kako se navodi, riječ o državi koja ima izuzetno razvijenu ovu industriju i brodogradnju.

Bonus video: